ГДЕ БИ МОГАО ДА ИЗБИЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Експерти верују да би један потез био пресудан

ГДЕ БИ МОГАО ДА ИЗБИЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Експерти верују да би један потез био пресудан

17 јануара 2020

Страх од избијања Трећег светског рата још једном се појавио и то на почетку 2020. године, након што су европске државе покренуле формални поступак спора због кршења нуклеарног споразума од стране Ирана. Иако и даље постоји опасност од избијања рата између САД и Ирана, постоје још неке земље између којих би могло доћи до сукоба.

Свет се поново нашао на ивици избијања новог рата након што су ракете погодиле америчке и британске базе у Ираку, што је наводно довело и до рањавања цивила из околних села. Демократски председнички кандидати у Америци су синоћ током дебате рекли како је амерички председник Доналд Трамп безобзирно убрзао рат против Ирана, а сада су европске силе расписале формални спор против Ирана, пише британски Експрес.Иран је постепено укинуо све границе за производњу обогаћеног уранијума, који се може користити за израду реакторског горива, али и нуклеарног оружја.

Један потез свет води у нови рат

Земља са Блиског истока пак тврди да има право на то као одговор на санкције које су САД увеле након што се Трамп 2018. повукао из иранског нуклеарног споразума, који је склопљен 2015. Међутим, Француска, Немачка и УК рекле су да не прихватају овај аргумент Ирана.

Како би заштитиле споразум и зауставиле Иран, европске силе покренуле су механизам за решавање спора из члана 36 споразума.

Механизам у суштини значи да ће спор бити прослеђен Заједничкој комисији која ће имати најмање 15 дана да реши то питање.

– Надамо се да ћемо Иран вратити у потпуности у складу са његовим обавезама у оквиру ЈЦПОА (Заједнички свеобухватни план деловања) – каже се у заједничком саопштењу.

Ако подносиоци жалбе не буду задовољни по завршетку овог периода, питање се може проследити Савету безбедности УН-а, које може гласати за поновно наметање свих санкција укинутих у оквиру споразума.

Многи експерти верују да би овај потез, иако покушај спречавања свестраног рата, могао бити корак који указује на крај и води у Трећи светски рат.

Откако су америчке ваздушне снаге у нападу убиле иранског генерала Касима Сулејманија, Иран се заклео на освету, називајући ту акцију „објавом рата“.

Уследило је обарање украјинског путничког авиона од стране иранске војске, а након што је власт признала да је направила грешку, дошло је до таласа протеста широм Ирана, у којима се захтева оставка врховног лидера земље.

С обзиром на повећање тензија између Ирана, САД-а и Европе, изгледа да би до Трећег светског рата могло доћи између ових земаља.

На инфографици на почетку текста види се које су светске земље имале највећу војску у 2019. години.

На првом месту је Кина, која има 2.183.000 војника, следи Индија са 1.362.200, а на трећем месту су САД са 1.281.900 војника.

Затим следе Северна Кореја (1.280.000), Русија (1.013.628), Пакистан (654.000), Јужна Кореја (625.000) и Иран (523.000).

Међутим, постоје још неке земље између којих би могло да дође до новог рата.

Иран – Израел

Тензије између Ирана и Израела постоје годинама, а као резултат тога имамо ратовања на ниском нивоу широм Блиског истока.

САД – Турска

У протеклој години дошло је до погоршања везе између САД и Турске, након што је Америка овластила Турску да очисти Курде са сиријске границе, а онда је Анкари запретила санкцијама.

Кашмир

Спорни регион Кашмира довео је до фрустрација између Пакистана и Индије, које трају већ 10 година.

Тензије су још једном ексалирале 2019. године када је индијски премијер Нарендра Моди покушао да смањи аутономију Кашмира и промени политику држављанства како би се уклопила са остатком Индије.

Северна Кореја – САД

САД и Северна Кореја су у завади од 2017. године, а предстојећи председнички избори у Америци ове године прете да погоршају тај однос.

Иако је председник Трамп показао наду да би договор могао да се постигне са Северном Корејом, што би побољшало изборне изгледе његове администрације, она, са друге стране, није показала интересовање за Трампову понуду.

САД – Кина

САД и Кина су скоро две године у напетом трговинском рату, што је довело до тога да обе земље једна другој наметну тарифе на робу у вредности од стотину милијарди долара.

Трамп је оптужио Кину за непоштену трговинску праксу и крађу интелектуалне својине, док је Кина рекла да САД желе да сузбију њен раст као глобалне економске силе.

Русија

Руско министарство одбране лансирало је 30 ратних бродова и 40 летелица како би тестирали своје крстареће ракете Калибр током војног теста прошле недеље.

Тај потез демонстрирао је неке од најопаснијих руских ракетних оружја и указао да је земља спремна за већу улогу у светском рату.

Уз то, с обзиром на близину и интересе Русије на Блиском истоку, велика је вероватноћа да би се та земља укључила у рат уколико би било која земља могла то да угрози.

Да ли ће доћи до Трећег светског рата?

Свет је на опрезу откако је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, један од најмоћнијих људи у земљи.

Иран се повукао из нуклеарног споразума а Трамп је запретио да ће још јаче погодити земљу, уколико би се Техеран осветио.

Трећи светски рат је у фокусу на Гуглу и Твитеру, али да ли ће се он заиста и десити?

На постоји начин на који би ово могло да се потврди.

Упркос жестоким спекулацијама о ерупцији Трећег светског рата, САД и Иран су познати по реторици освете, али хоће ли до ње заиста доћи кроз одлучне акције, сазнаћемо ускоро.

(Телеграф)

KOMENTARI8 коментара

 1. Slobodanka says:

  U praksi osvajanje celog Bliskog istoka > ne odvija se po planu. 1. Ranije zacrtani vremenski rokovi su probijeni. 2. Siriju koja je važna kapija Bliskog istoka posebno u zapadnom delu zemlje prema Sredozemnom moru i prema Turskoj, nemaju pod kontrolom. 3. Američke vojne snage zaglavile su se u Iraku i u istočnom delu Sirije, a izmedju: 1) zapadno je Sirija i to sa dve jake ruske vojne baze i sa nekoliko iranskih baza podržane ruskim 2) istočno je Iran. DA LI ĆE SAD NAPASTI IRAN? 70% da hoće, a 30% da neće. Tokom ove godine to će najviše zavisiti od unutrašnjih prilika u SAD a zbog predsedničkih izbora. Američki udar na Iran može da bude i slabiji, a sa ciljem da bude zadovoljna domaća američka glasajuća publika i to onaj agresivniji deo koji se dvoumi za koga da glasa. Medjutim nije to toliko važno jer ko god da bude predsednik SAD moraće da sluša. Ne pita se samo aktuelni predsednik SAD, nego ključno je šta žele i šta zapovedaju pravi gospodari Amerike. Manevarskog prostora nemaju ni oni. Kapitulacijom Irana i odlaskom Hamneijevog teokratskog režima nema sumnje da bi puno dobili. Dakle igraće na unutrašnju pobunu u Iranu usled jakih spoljnih pritisaka. Oni itekako imaju interes da pored sankcija protiv Irana koje već deluju da SAD izvrši vojni udar na Iran, možda ne najjači ali ipak dovoljan da izazove veće unutrašnje nezadovoljstvo Iranaca i odlazak Hamneia. Ovo je igra sa dosta rizika, ali ne vidim šta drugo bi mogli da pokušaju. Mogu nešto, a to je još jači udar na Iran sa primenom taktičkog nuklearnog oružja.

 2. Miraš says:

  Treći svetski rat je već u toku, samo niko se nije usudio da to objavi. Sada je važno kakav dalji tok će imati treći svetski rat. Sve se odvija u stilu: Udri jače manijače. Sankcijama, ubistvom generala Sullejmanija, sve češćim bombardovanjem iranskih snaga u Siriji, time SAD od Irana neće isčupati očekivani novi dogovor koji bi zadovoljio interese SAD-a. Utisak je da SAD baš provocira početak sukoba sa Iranom i to što pre. Da li SAD ima kočnice? Ponekad ima, a njačešće nema. SAD su ispucale sva hibridna sredstva ratovanja i sve su bliže pravom ratnom sukobu sa Iranom.

 3. Slobodanka says:

  Žestoko su pretili i Venecueli, ali ipak se nisu usudili da je napadnu. Tek zašto bi napali Iran koji je upadljivo jači od Venecuele? Iran ima veći strateški značaj, značajno je važniji cilj zbog celog Bliskog Istoka i zatim nakon sloma Irana nastupio bi nepovoljan uticaj na razvoj cele Evroazije. Slom Irana ima prioritet, a Venecuela može da bude na čekanju. Zatim lakše je voditi rat na kamenu i pesku Irana, nego u džunglama Venecuele.

 4. M says:

  Ako Iran napravi A-bombu i to prođe,onda A-bombu mogu po istoj logici napraviti i svi drugi koji to žele i mogu!Jer,danas A-bombu mogu napraviti mnogi,i to u roku keks,i u velikoj količini!Npr.Njemačka,s 250 A-bombi,raketa!Ili više!Sve vrlo sofisticiranih!I svijet bi izgledao drukčije!Ako bi ga uopće bilo!Jer bi A-bombe imali i Poljaci!Pa iz te blizine ne bi mogli promašiti Njemačku ako bi ih ugrožavala!A pošto bi i Italija imala također A-bombe,onda bi ih i neki na Balkanu kupili i sebi,a onda bi ih kupili i drugi!I tako posvuda po svijetu!Pa kad mogu države,onda mogu i jake,bogate,sofisticirane firme to isto!A to znači i takvi pojedinci!A navodno A-explozije ne ugrožavaju samo Zemlju i život na njoj,nego i multidimenzionalni faktum,npr.putovanje kroz prostor-vrijeme-dimenzije,pa to ugrožava i Svemirce!Daklen je više razloga za,nego protiv zabrane širenja A-oružja!

  • Mile says:

   Kad si tako dobar, onda odmah ukini i oduzmi Izraelu A bombe.

 5. M says:

  Ili rečeno crno:-Bolje Veliki Svjetski Rat zbog A-Irana danas,nego sutra A-Rat svih protiv svih!Jer,šteta je danas manja!A neki čak imaju i koristi od toga ako bude danas(npr.USA)!To kažem kao svoj doprinos diskusiji-"Dal' će biti Velikog Svjetskog Rata,ili neće"?!?

 6. milorad2 says:

  EU i USA su ZAJEDNIČLI članovi nuklearnog dogovora sa irano shodno tome povlačenje samo jednog potpisniga iz te grupe taj ugovor poništava, vrlo je smešna perverzija pokušaja da se iran obaveže na poštovanje ugovora koji je druga strana već pogazila.Nema nikakvog PRAVNOG osnova da se to traži ali sada je jasan pokvaren politički i propagandni manevar tog ugovora od strane EU i USA prema iranu.Nije mi jasno kako taj čopor hijena više može da računa na bilo kakve ugovore sa bilo kim.Oni su ovime izvršili političko i diplomatsko samoubistvo na globalnom nivou,što samo znači sasvim politički jasno da oni nameravaju da sporove u budućnosti rešavaju isključivo silom, i eto nama 3.sv. rata:)Nije pitanje da li će se to desiti, pitanje je KADA će se desiti,gde će započeti, kako će to izgledati,do koje granice će se ići, i da li će uopšte biti granica u tom dogadjaju?Vrlo verovatno će rat početi ovog februara, baba vanga je bila u pravu a pokreti NATO i USA trupa koji su detektovani idu u prilog tome,oni se privlače na početne položaje za inicijalni udar i to je VIDLJIVO iako ekipa misli da niko to ne primečuje i da su mnogo lukavi:)nadaju se taktičkom iznenadjenju simultanog otvaranja 3 žarišta koje oni održavaju i veštački podstiču.Napadi će krenuti u iranu ukrajini i koreji jer tu su stacionirane NATO ili USA trupe direktno i one će napasti i otvoriti početne borbe bez obzira na stanovništvo tih regiona.Neki se lože na balkan ali od toga nema ništa ,nema vremena da se pripremi ovde teren na zadovojavajući način a bez toga ishod je previše mutan da bi oni to pokušali i sebe doveli u vrlo nezgodnu stratešku situaciju ako to ne uspe.Ova 3 žarišta su budući početni frontovi rata koji odlazi.

 7. Mile says:

  Koje sve regionalne baze američke vojske mogao bi Iran da počisti, osim američkih ratnih brodova u Persijskom zalivu i u blizini njega u Arabijskom moru. Gde sve u blizini ima američkih baza? Katar, UAE, Oman, Saudijska Arabija, Irak, istočna Sirija, južna Sirija (Tanf), zatim u Izraelu, Jordanu, Turskoj i u Avganistanu. U Izrael ne moraju ni da diraju, njega kao metu mogu da prepuste libanskom Hezbolahu i Palestincima ali samo pod uslovom da su ovi snabdevini sa mnoštvom dronova. SAD, ako napadne Iran, biće to izvanredna prilika za Siriju da se reši američkog vojnog prisustva. ... Kip slobode na Ostrvu Slobode, desna ruka kipa koja drži baklju, bila je oštećena 1916 godine zbog napada eksplozivom u sabotaži koji su izveli Nemci. Od tada samo domar može da se popne u "baklju", dugim, klimavim merdevinama. Ako su mogli Nemci pre više od 100 godina ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u