ГДЕ БИ МОГАО ДА ИЗБИЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Експерти верују да би један потез био пресудан

GDE BI MOGAO DA IZBIJE TREĆI SVETSKI RAT: Eksperti veruju da bi jedan potez bio presudan

17 januara 2020

Strah od izbijanja Trećeg svetskog rata još jednom se pojavio i to na početku 2020. godine, nakon što su evropske države pokrenule formalni postupak spora zbog kršenja nuklearnog sporazuma od strane Irana. Iako i dalje postoji opasnost od izbijanja rata između SAD i Irana, postoje još neke zemlje između kojih bi moglo doći do sukoba.

Svet se ponovo našao na ivici izbijanja novog rata nakon što su rakete pogodile američke i britanske baze u Iraku, što je navodno dovelo i do ranjavanja civila iz okolnih sela. Demokratski predsednički kandidati u Americi su sinoć tokom debate rekli kako je američki predsednik Donald Tramp bezobzirno ubrzao rat protiv Irana, a sada su evropske sile raspisale formalni spor protiv Irana, piše britanski Ekspres.Iran je postepeno ukinuo sve granice za proizvodnju obogaćenog uranijuma, koji se može koristiti za izradu reaktorskog goriva, ali i nuklearnog oružja.

Jedan potez svet vodi u novi rat

Zemlja sa Bliskog istoka pak tvrdi da ima pravo na to kao odgovor na sankcije koje su SAD uvele nakon što se Tramp 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je sklopljen 2015. Međutim, Francuska, Nemačka i UK rekle su da ne prihvataju ovaj argument Irana.

Kako bi zaštitile sporazum i zaustavile Iran, evropske sile pokrenule su mehanizam za rešavanje spora iz člana 36 sporazuma.

Mehanizam u suštini znači da će spor biti prosleđen Zajedničkoj komisiji koja će imati najmanje 15 dana da reši to pitanje.

– Nadamo se da ćemo Iran vratiti u potpunosti u skladu sa njegovim obavezama u okviru JCPOA (Zajednički sveobuhvatni plan delovanja) – kaže se u zajedničkom saopštenju.

Ako podnosioci žalbe ne budu zadovoljni po završetku ovog perioda, pitanje se može proslediti Savetu bezbednosti UN-a, koje može glasati za ponovno nametanje svih sankcija ukinutih u okviru sporazuma.

Mnogi eksperti veruju da bi ovaj potez, iako pokušaj sprečavanja svestranog rata, mogao biti korak koji ukazuje na kraj i vodi u Treći svetski rat.

Otkako su američke vazdušne snage u napadu ubile iranskog generala Kasima Sulejmanija, Iran se zakleo na osvetu, nazivajući tu akciju „objavom rata“.

Usledilo je obaranje ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske vojske, a nakon što je vlast priznala da je napravila grešku, došlo je do talasa protesta širom Irana, u kojima se zahteva ostavka vrhovnog lidera zemlje.

S obzirom na povećanje tenzija između Irana, SAD-a i Evrope, izgleda da bi do Trećeg svetskog rata moglo doći između ovih zemalja.

Na infografici na početku teksta vidi se koje su svetske zemlje imale najveću vojsku u 2019. godini.

Na prvom mestu je Kina, koja ima 2.183.000 vojnika, sledi Indija sa 1.362.200, a na trećem mestu su SAD sa 1.281.900 vojnika.

Zatim slede Severna Koreja (1.280.000), Rusija (1.013.628), Pakistan (654.000), Južna Koreja (625.000) i Iran (523.000).

Međutim, postoje još neke zemlje između kojih bi moglo da dođe do novog rata.

Iran – Izrael

Tenzije između Irana i Izraela postoje godinama, a kao rezultat toga imamo ratovanja na niskom nivou širom Bliskog istoka.

SAD – Turska

U protekloj godini došlo je do pogoršanja veze između SAD i Turske, nakon što je Amerika ovlastila Tursku da očisti Kurde sa sirijske granice, a onda je Ankari zapretila sankcijama.

Kašmir

Sporni region Kašmira doveo je do frustracija između Pakistana i Indije, koje traju već 10 godina.

Tenzije su još jednom eksalirale 2019. godine kada je indijski premijer Narendra Modi pokušao da smanji autonomiju Kašmira i promeni politiku državljanstva kako bi se uklopila sa ostatkom Indije.

Severna Koreja – SAD

SAD i Severna Koreja su u zavadi od 2017. godine, a predstojeći predsednički izbori u Americi ove godine prete da pogoršaju taj odnos.

Iako je predsednik Tramp pokazao nadu da bi dogovor mogao da se postigne sa Severnom Korejom, što bi poboljšalo izborne izglede njegove administracije, ona, sa druge strane, nije pokazala interesovanje za Trampovu ponudu.

SAD – Kina

SAD i Kina su skoro dve godine u napetom trgovinskom ratu, što je dovelo do toga da obe zemlje jedna drugoj nametnu tarife na robu u vrednosti od stotinu milijardi dolara.

Tramp je optužio Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu i krađu intelektualne svojine, dok je Kina rekla da SAD žele da suzbiju njen rast kao globalne ekonomske sile.

Rusija

Rusko ministarstvo odbrane lansiralo je 30 ratnih brodova i 40 letelica kako bi testirali svoje krstareće rakete Kalibr tokom vojnog testa prošle nedelje.

Taj potez demonstrirao je neke od najopasnijih ruskih raketnih oružja i ukazao da je zemlja spremna za veću ulogu u svetskom ratu.

Uz to, s obzirom na blizinu i interese Rusije na Bliskom istoku, velika je verovatnoća da bi se ta zemlja uključila u rat ukoliko bi bilo koja zemlja mogla to da ugrozi.

Da li će doći do Trećeg svetskog rata?

Svet je na oprezu otkako je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

Iran se povukao iz nuklearnog sporazuma a Tramp je zapretio da će još jače pogoditi zemlju, ukoliko bi se Teheran osvetio.

Treći svetski rat je u fokusu na Guglu i Tviteru, ali da li će se on zaista i desiti?

Na postoji način na koji bi ovo moglo da se potvrdi.

Uprkos žestokim spekulacijama o erupciji Trećeg svetskog rata, SAD i Iran su poznati po retorici osvete, ali hoće li do nje zaista doći kroz odlučne akcije, saznaćemo uskoro.

(Telegraf)

KOMENTARI8 komentara

 1. Slobodanka says:

  U praksi osvajanje celog Bliskog istoka > ne odvija se po planu. 1. Ranije zacrtani vremenski rokovi su probijeni. 2. Siriju koja je važna kapija Bliskog istoka posebno u zapadnom delu zemlje prema Sredozemnom moru i prema Turskoj, nemaju pod kontrolom. 3. Američke vojne snage zaglavile su se u Iraku i u istočnom delu Sirije, a izmedju: 1) zapadno je Sirija i to sa dve jake ruske vojne baze i sa nekoliko iranskih baza podržane ruskim 2) istočno je Iran. DA LI ĆE SAD NAPASTI IRAN? 70% da hoće, a 30% da neće. Tokom ove godine to će najviše zavisiti od unutrašnjih prilika u SAD a zbog predsedničkih izbora. Američki udar na Iran može da bude i slabiji, a sa ciljem da bude zadovoljna domaća američka glasajuća publika i to onaj agresivniji deo koji se dvoumi za koga da glasa. Medjutim nije to toliko važno jer ko god da bude predsednik SAD moraće da sluša. Ne pita se samo aktuelni predsednik SAD, nego ključno je šta žele i šta zapovedaju pravi gospodari Amerike. Manevarskog prostora nemaju ni oni. Kapitulacijom Irana i odlaskom Hamneijevog teokratskog režima nema sumnje da bi puno dobili. Dakle igraće na unutrašnju pobunu u Iranu usled jakih spoljnih pritisaka. Oni itekako imaju interes da pored sankcija protiv Irana koje već deluju da SAD izvrši vojni udar na Iran, možda ne najjači ali ipak dovoljan da izazove veće unutrašnje nezadovoljstvo Iranaca i odlazak Hamneia. Ovo je igra sa dosta rizika, ali ne vidim šta drugo bi mogli da pokušaju. Mogu nešto, a to je još jači udar na Iran sa primenom taktičkog nuklearnog oružja.

 2. Miraš says:

  Treći svetski rat je već u toku, samo niko se nije usudio da to objavi. Sada je važno kakav dalji tok će imati treći svetski rat. Sve se odvija u stilu: Udri jače manijače. Sankcijama, ubistvom generala Sullejmanija, sve češćim bombardovanjem iranskih snaga u Siriji, time SAD od Irana neće isčupati očekivani novi dogovor koji bi zadovoljio interese SAD-a. Utisak je da SAD baš provocira početak sukoba sa Iranom i to što pre. Da li SAD ima kočnice? Ponekad ima, a njačešće nema. SAD su ispucale sva hibridna sredstva ratovanja i sve su bliže pravom ratnom sukobu sa Iranom.

 3. Slobodanka says:

  Žestoko su pretili i Venecueli, ali ipak se nisu usudili da je napadnu. Tek zašto bi napali Iran koji je upadljivo jači od Venecuele? Iran ima veći strateški značaj, značajno je važniji cilj zbog celog Bliskog Istoka i zatim nakon sloma Irana nastupio bi nepovoljan uticaj na razvoj cele Evroazije. Slom Irana ima prioritet, a Venecuela može da bude na čekanju. Zatim lakše je voditi rat na kamenu i pesku Irana, nego u džunglama Venecuele.

 4. M says:

  Ako Iran napravi A-bombu i to prođe,onda A-bombu mogu po istoj logici napraviti i svi drugi koji to žele i mogu!Jer,danas A-bombu mogu napraviti mnogi,i to u roku keks,i u velikoj količini!Npr.Njemačka,s 250 A-bombi,raketa!Ili više!Sve vrlo sofisticiranih!I svijet bi izgledao drukčije!Ako bi ga uopće bilo!Jer bi A-bombe imali i Poljaci!Pa iz te blizine ne bi mogli promašiti Njemačku ako bi ih ugrožavala!A pošto bi i Italija imala također A-bombe,onda bi ih i neki na Balkanu kupili i sebi,a onda bi ih kupili i drugi!I tako posvuda po svijetu!Pa kad mogu države,onda mogu i jake,bogate,sofisticirane firme to isto!A to znači i takvi pojedinci!A navodno A-explozije ne ugrožavaju samo Zemlju i život na njoj,nego i multidimenzionalni faktum,npr.putovanje kroz prostor-vrijeme-dimenzije,pa to ugrožava i Svemirce!Daklen je više razloga za,nego protiv zabrane širenja A-oružja!

  • Mile says:

   Kad si tako dobar, onda odmah ukini i oduzmi Izraelu A bombe.

 5. M says:

  Ili rečeno crno:-Bolje Veliki Svjetski Rat zbog A-Irana danas,nego sutra A-Rat svih protiv svih!Jer,šteta je danas manja!A neki čak imaju i koristi od toga ako bude danas(npr.USA)!To kažem kao svoj doprinos diskusiji-"Dal' će biti Velikog Svjetskog Rata,ili neće"?!?

 6. milorad2 says:

  EU i USA su ZAJEDNIČLI članovi nuklearnog dogovora sa irano shodno tome povlačenje samo jednog potpisniga iz te grupe taj ugovor poništava, vrlo je smešna perverzija pokušaja da se iran obaveže na poštovanje ugovora koji je druga strana već pogazila.Nema nikakvog PRAVNOG osnova da se to traži ali sada je jasan pokvaren politički i propagandni manevar tog ugovora od strane EU i USA prema iranu.Nije mi jasno kako taj čopor hijena više može da računa na bilo kakve ugovore sa bilo kim.Oni su ovime izvršili političko i diplomatsko samoubistvo na globalnom nivou,što samo znači sasvim politički jasno da oni nameravaju da sporove u budućnosti rešavaju isključivo silom, i eto nama 3.sv. rata:)Nije pitanje da li će se to desiti, pitanje je KADA će se desiti,gde će započeti, kako će to izgledati,do koje granice će se ići, i da li će uopšte biti granica u tom dogadjaju?Vrlo verovatno će rat početi ovog februara, baba vanga je bila u pravu a pokreti NATO i USA trupa koji su detektovani idu u prilog tome,oni se privlače na početne položaje za inicijalni udar i to je VIDLJIVO iako ekipa misli da niko to ne primečuje i da su mnogo lukavi:)nadaju se taktičkom iznenadjenju simultanog otvaranja 3 žarišta koje oni održavaju i veštački podstiču.Napadi će krenuti u iranu ukrajini i koreji jer tu su stacionirane NATO ili USA trupe direktno i one će napasti i otvoriti početne borbe bez obzira na stanovništvo tih regiona.Neki se lože na balkan ali od toga nema ništa ,nema vremena da se pripremi ovde teren na zadovojavajući način a bez toga ishod je previše mutan da bi oni to pokušali i sebe doveli u vrlo nezgodnu stratešku situaciju ako to ne uspe.Ova 3 žarišta su budući početni frontovi rata koji odlazi.

 7. Mile says:

  Koje sve regionalne baze američke vojske mogao bi Iran da počisti, osim američkih ratnih brodova u Persijskom zalivu i u blizini njega u Arabijskom moru. Gde sve u blizini ima američkih baza? Katar, UAE, Oman, Saudijska Arabija, Irak, istočna Sirija, južna Sirija (Tanf), zatim u Izraelu, Jordanu, Turskoj i u Avganistanu. U Izrael ne moraju ni da diraju, njega kao metu mogu da prepuste libanskom Hezbolahu i Palestincima ali samo pod uslovom da su ovi snabdevini sa mnoštvom dronova. SAD, ako napadne Iran, biće to izvanredna prilika za Siriju da se reši američkog vojnog prisustva. ... Kip slobode na Ostrvu Slobode, desna ruka kipa koja drži baklju, bila je oštećena 1916 godine zbog napada eksplozivom u sabotaži koji su izveli Nemci. Od tada samo domar može da se popne u "baklju", dugim, klimavim merdevinama. Ako su mogli Nemci pre više od 100 godina ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *