ГДЕ ЋЕ ИЗБИТИ РАТ РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ? Војни експерт открио три тачке због којих може почети нови светски сукоб!

GDE ĆE IZBITI RAT RUSIJE I AMERIKE? Vojni ekspert otkrio tri tačke zbog kojih može početi novi svetski sukob!

24 februara 2021

RUSKI vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Baranec rekao je da postoje tri kritične geografske tačke na kojima u bliskoj budućnosti može doći do rata Rusije i SAD, piše Ria Fan.

Prema njegovom mišljenju, rizik od rata nuklearnih sila je najveći na Crnom Moru, u Donbasu i na Arktiku.Tenzije u Crnom moru su povezane sa američkim ambicijama u tom regionu, rastućim vojnim prisustvom Vašingtona u Rumuniji i zapadnom podrškom ukrajinskim oružanim snagama.

U Donbasu rizik od rusko-američkog rata postoji zbog činjenice da Kijev pretenduje da povrati Krim, kao i Donjecku i Lugansku narodnu republiku. Sjedinjene Države već godinama snabdevaju ukrajinsku vojsku novim oružjem. Rizik je dodatno povećan zbog planova za stvaranje „malog NATO pakta“, koji bi obuhvatio sve zemlje koje formalno ne mogu da se pridruže severnoatlantskoj alijansi.

Baranec ističe da će rat početi ograničenim napadom na Rusiju sa teritorije Ukrajine, Gruzije ili Moldavije. Kao odgovor biće naneti udari ne samo po napadačima, već i po svim centrima moći u kojima je doneta odluka o napadu.

Arktik može postati središte sukoba zbog bogatstva resursima, kao i strateški važnog Severnog morskog puta, istakao je Baranec. Američka vojska i mornarica teško mogu dominirati ledenim bespućima, pre svega zbog blizine i superiornosti Rusije, kao i zbog činjenice da Vašington nema dovoljno ledolomaca. U toj oblasti Amerikanci će se pozivati na međunarodno pravo kako bi ograničili Rusiju.

– Počinje ozbiljna borba za zakonska prava eksploatacije na Severnom morskom putu. Amerikanci su već jasno rekli da ne haju za ruske uslove, i da nameravaju da slede svoja sopstvena pravila. Nismo mi za džabe rasporedili divizije na Čukotki. A Vašington je već poslao čitav vazduhoplovni puk na Aljasku. Počelo je da varniči – rekao je Baranec.

Ranije je Japan, strateški važan saveznik SAD, neočekivano doneo samostalnu odluku o korišćenju Severnog morskog puta. Japanski ambasador u Rusiji Toehisa Kodzuki je rekao da je za njih čak 40 odsto efikasnije da koriste SMP u odnosu na tradicionalne putne pravce.

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivke says:

  Rusi su glupi kao i mi srbi. Umesto da posalju ljude i vrate ukrajinu oni se baore sa americkim slugama

 2. Strsljen says:

  Ako pocne pocece u Srbiji na Kosovu i Metohiji!

 3. milorad 5 says:

  počeće haos istovremeno n sve tri tačke.Što se kosova tiče trebali bi da iskoristimo situaciju i kada rusi razbiju lobanje napadaču ,pcifikujemo šiptare,permanentno.Sve će se ovo jako brzo odigravati,munjevito će početi i brzo će se završiti ,neprijatnim primirjem koje NIKAD neeć biti više TRAJNI MIR.Projhewkcije su da će najkasnije do 2035 doći do temonukleanog sukoba širih ramera i masovnim žrtvamazbog onoga što će se u bliskoj budućnosti dogoditi u vezi napada NATO na rusiju.U prvom sukobiu će biti aktivirano par nuklearki i ond će stati ali u drugom pooluvremenu biće teško razaranje.

 4. Rista says:

  Kako stvari danas stoje, nikakvog rata većih razmera neće biti, a pogotovo nuklearnog. Ako se nekim slučajem promeni "status kvo" današnjih oblika napada na Rusiju, a to je u stvari rat, onda to može samo budala uraditi. Ne verujem da bilo ko na Zapadu ima šanse da promeni uspešni tok izolacije, opkoljavanja i iscrpljivanja Rusije i pogura Rusiju na prejaku ili neočekivanu reakciju. Mada je Rusija u mnogim slučajevima već zakasnila. To može samo Rusija da promeni, ali to je već stvar mašte. Svedoci smo uspešnih i polu uspešnih napada na Rusiju i Zapad nema razloga da to menja, a to ipak nije dovoljno da Rusija "žestoko" reaguje. Pa to čak i đaci iz osnovne škole mogu da razumu. Zapad nameće neprekidno izolacione, ekonomske i psihološke sankcije i udare Rusiji, svake godine pomalo i malo više, ali ne prelazi crvenu liniju i neće je preći sve dok mu ide od ruke iznurivanje Rusije na ovaj današnji način. A ide mu i od ruke i od noge, ma šta se pisalo u Rusiji, ma šta mi izmaštali i...tako dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *