GDE ĆEŠ NA RUSIJU? – Savet Evrope preti sankcijama Rusiji

GDE ĆEŠ NA RUSIJU? – Savet Evrope preti sankcijama Rusiji

28 januara 2014

Europe council 474Savet Evrope preporučiće članicama da slede SAD i uvedu „ciljane sankcije“ ako ruske vlasti ne sprovedu istragu o smrti ruskog pravnika Sergeja Magnitskog.

Magnitski koji je bio pravnik investicionog fonda Hermitedž, optužen je za utaju poreza. Umro je 2009. u zatvoru zbog toga što mu nije, kako je utvrdjeno, pružena odgovarajuća lekarska nega.

U danas usvojenoj rezoluciji pod nazivom „Odbacivanje nekažnjivosti za ubistvo Sergeja Magnitskog“, PS SE poziva nadležne ruske vlasti da sprovedu kompletnu istragu okolnosti i konteksta smrti Magnitskog i eventualne odgovornosti svih umešanih zvaničnika.

PS SE je najavila da će pomno pratiti sprovodjenje svojih preporuka.

U odvojenoj preporuci, PS SE je pozvala vlade zemalja-članica Saveta Evrope da poboljšaju medjunarodnu saradnju pri istrazi finansijskih malverzacija na koje je ukazivao Magnitski i da prate da li Rusija u potpunosti učestvuje u tome.

Usvojivši detaljnu analizu o smrti Magnitskog u moskovskom zatvoru 2009, poslanici SE su izrazili zapanjenost njegovom smrću i činjenicom da niko od odgovornih nije kažnjen.

Ruski istražitelji zatvorili su marta 2013. slučaj Magnitskog zbog nedostatka dokaza koji bi potvrdili da je počinjen zločin. Jedina osoba koja je bila optužena u ovom slučaju, bivši zamenik direktora zatvora Dmitrij Kratov oslobodjen je krajem decembra 2012.

Magnitski je, medjutim, u julu 2013. posthumno proglašen krivim za utaju poreza.

Magnitski je pritvoren 2008. pošto je optužio zvaničnike ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova da su učestvovali u kradji 230 miliona dolara državnih para. Isti ti zvaničnici njega su kasnije optužili za utaju poreza.

SAD su u decembru 2012. usvojile „zakon Magnitski“, kojim su uvedene vizne i ekonomske sankcije osobama koje su, po oceni Vašingtona, krive za smrt tog ruskog pravnika.

Ruska Duma je, u znak odmazde, istog meseca usvojila zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske dece.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *