ГДЕ ЈЕ НАСТАЛА ЋИРИЛИЦА? Путинов одговор на ово питање изазвао БЕС НА БАЛКАНУ

ГДЕ ЈЕ НАСТАЛА ЋИРИЛИЦА? Путинов одговор на ово питање изазвао БЕС НА БАЛКАНУ

26 маја 2017

Владимир Путин састао се јуче са председником Македоније Ђорђем Ивановим. Поред разговора о актуелној политичкој ситуацији у тој земљи речи је било и о ћилици. А став руског председника на ту тему изазавао је бес у суседној Бугарској.

Наиме, Путин које се се Ивановим састао на Дан словенске писмености, рекао је да словенско писмо у Русију стигло из Македоније.

– Словенски алфабет је у Русију дошао са македонског тла – рекао је Путин Иванову, који је одао почаст словенским просветитељима Ћирилу и Методију, творцима глагољице, која је служила као база за садашње словенско писмо.

Прва је реаговала Екатерина Захаиева, бугарска министарка спољних послова, коментаром на Фејсбуку у коме је нагласила да Путин не зна историју.

– Настајање словенске писмености не може се одвојити од Бугарске државе. Изненађена сам да председник највеће словенске нације не зна историју – алудирајући да чињеницу да је Бугарска одувек желела да присвоји Македонију, што су у неколико наврата и успевали, због чега све што је њихово сматра за своје.

Бугарски премијер Бојко Борисов отишао је и корак даље и навео да таквим коментарима Русија покушава да изврши притисак на Софију преко Србије и Македоније.

(Blic)

 

KOMENTARI11 коментара

 1. Batina says:

  To su gluposti, i Putin sigurno to nije rekao. Kakav ciril i metodije, oni su nacinili vise stete nego koristi, a za to su i bili poslati od strane vizantinaca, vlikih neprijatelja Srba.

  • Dosko says:

   Batino, pa ja neznam koga Srbija ima za prijatelja, i sve sto je dobro u svetu je srpsko, i svi su narodi postali od srba...

  • padre says:

   To ti znaš iz pouzdanih izvora!Da nije bilo njih i srbi bi bili katolici, pa sad, ako je to šteta, onda si u pravu!Da ne bude zabune, ja nisam vernik!

   • skoda says:

    Pa ima Srba koji su katolici. Oni sebe nazivaju Hrvatima

  • Сале says:

   Шта би смо ми без твоје параноје?

 2. punca says:

  RUSI PORUČILI SRBIJI: „Nećemo dozvoliti da vas NATO pokori!“24 maja 2017 Putin i Rusija i Rusija i Putin i Putin i Srbija to je jedna familija. Rusija i Srbija i sada, i uvek, i u vekove vekova ! Amin !

 3. Svetislav Surina says:

  Bugari su u pravu!Od Soluna do Videna, pa sve do Ohrida je bugarsko ozemlje.Zahaieva je vjerojatno mislila na Solun, odakle su tvorci glagoljice.

  • Alternativac says:

   Makedonija je postojala pre Bugarske...prica da su sloveni doshli sa druge strane Dunava u 5 veku u tolikom broju i da nametnu svoj jezik na postojekje naselje je prica geo-strateske i istoriske igre koje su pisali zapadnjaci. U 19veku kraljevi Bugarske i Grcije su bili Habzburgovci, kakvu su oni istoriju napisali da bi obedinili naciju...

 4. kimbole says:

  http://www.vaseljenska.com/misljenja/srbica-odbrana-pisma-kao-obelezja-nacionalne-kulture/

 5. kimbole says:

  Zna presvetli ruski car Putin dobro istoriju samo je Srbija ne zna.Samo uporedite Vinčansko pismo i ćirilicu i sve će vam biti jasno, ako vam i tad nije jasno pogledajte ploču iz Sirbine današnje turske. Ako vam i tad nije jasno i treba da vlada Pussy lips kao ''Ćopavi Zagorac'' :-)

 6. теоретичар says:

  Какавстав имају Руси о Бугарима? Па као и увек! Читајте - Потпредседник владе РФ Дмитриј Рогозин, у чијој надлежности су војна наука и војна индустрија, после Шојгуа је изјавио да Москва располаже свим могућностима, укључујући и „физичке”, да заштити и себе и своје савезнике. Рогозин је ово рекао на отварању изложбе „За пријатеље своје”, која је посвећена 140-годишњици рата за ослобађање Бугарске. У наставку је подвукао: „Ми своју млађу браћу никада нисмо остављали на цедилу и нећемо остављати, поготово не сада. Ми имамо све неопходне и чисто физичке могућности да не дозволимо било какав притисак на себе, а и да никога ко нам је важан не оставимо на цедилу”. Рогозин је пожелео да ни Руси ни Бугари никада не забораве на рат за ослобађање Бугарске...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u