ГДЕ ЈЕ НАСТАЛА ЋИРИЛИЦА? Путинов одговор на ово питање изазвао БЕС НА БАЛКАНУ

GDE JE NASTALA ĆIRILICA? Putinov odgovor na ovo pitanje izazvao BES NA BALKANU

26 maja 2017

Vladimir Putin sastao se juče sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim. Pored razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji u toj zemlji reči je bilo i o ćilici. A stav ruskog predsednika na tu temu izazavao je bes u susednoj Bugarskoj.

Naime, Putin koje se se Ivanovim sastao na Dan slovenske pismenosti, rekao je da slovensko pismo u Rusiju stiglo iz Makedonije.

– Slovenski alfabet je u Rusiju došao sa makedonskog tla – rekao je Putin Ivanovu, koji je odao počast slovenskim prosvetiteljima Ćirilu i Metodiju, tvorcima glagoljice, koja je služila kao baza za sadašnje slovensko pismo.

Prva je reagovala Ekaterina Zahaieva, bugarska ministarka spoljnih poslova, komentarom na Fejsbuku u kome je naglasila da Putin ne zna istoriju.

– Nastajanje slovenske pismenosti ne može se odvojiti od Bugarske države. Iznenađena sam da predsednik najveće slovenske nacije ne zna istoriju – aludirajući da činjenicu da je Bugarska oduvek želela da prisvoji Makedoniju, što su u nekoliko navrata i uspevali, zbog čega sve što je njihovo smatra za svoje.

Bugarski premijer Bojko Borisov otišao je i korak dalje i naveo da takvim komentarima Rusija pokušava da izvrši pritisak na Sofiju preko Srbije i Makedonije.

(Blic)

 

KOMENTARI11 komentara

 1. Batina says:

  To su gluposti, i Putin sigurno to nije rekao. Kakav ciril i metodije, oni su nacinili vise stete nego koristi, a za to su i bili poslati od strane vizantinaca, vlikih neprijatelja Srba.

  • Dosko says:

   Batino, pa ja neznam koga Srbija ima za prijatelja, i sve sto je dobro u svetu je srpsko, i svi su narodi postali od srba...

  • padre says:

   To ti znaš iz pouzdanih izvora!Da nije bilo njih i srbi bi bili katolici, pa sad, ako je to šteta, onda si u pravu!Da ne bude zabune, ja nisam vernik!

   • skoda says:

    Pa ima Srba koji su katolici. Oni sebe nazivaju Hrvatima

  • Sale says:

   Šta bi smo mi bez tvoje paranoje?

 2. punca says:

  RUSI PORUČILI SRBIJI: „Nećemo dozvoliti da vas NATO pokori!“24 maja 2017 Putin i Rusija i Rusija i Putin i Putin i Srbija to je jedna familija. Rusija i Srbija i sada, i uvek, i u vekove vekova ! Amin !

 3. Svetislav Surina says:

  Bugari su u pravu!Od Soluna do Videna, pa sve do Ohrida je bugarsko ozemlje.Zahaieva je vjerojatno mislila na Solun, odakle su tvorci glagoljice.

  • Alternativac says:

   Makedonija je postojala pre Bugarske...prica da su sloveni doshli sa druge strane Dunava u 5 veku u tolikom broju i da nametnu svoj jezik na postojekje naselje je prica geo-strateske i istoriske igre koje su pisali zapadnjaci. U 19veku kraljevi Bugarske i Grcije su bili Habzburgovci, kakvu su oni istoriju napisali da bi obedinili naciju...

 4. kimbole says:

  http://www.vaseljenska.com/misljenja/srbica-odbrana-pisma-kao-obelezja-nacionalne-kulture/

 5. kimbole says:

  Zna presvetli ruski car Putin dobro istoriju samo je Srbija ne zna.Samo uporedite Vinčansko pismo i ćirilicu i sve će vam biti jasno, ako vam i tad nije jasno pogledajte ploču iz Sirbine današnje turske. Ako vam i tad nije jasno i treba da vlada Pussy lips kao ''Ćopavi Zagorac'' :-)

 6. teoretičar says:

  Kakavstav imaju Rusi o Bugarima? Pa kao i uvek! Čitajte - Potpredsednik vlade RF Dmitrij Rogozin, u čijoj nadležnosti su vojna nauka i vojna industrija, posle Šojgua je izjavio da Moskva raspolaže svim mogućnostima, uključujući i „fizičke”, da zaštiti i sebe i svoje saveznike. Rogozin je ovo rekao na otvaranju izložbe „Za prijatelje svoje”, koja je posvećena 140-godišnjici rata za oslobađanje Bugarske. U nastavku je podvukao: „Mi svoju mlađu braću nikada nismo ostavljali na cedilu i nećemo ostavljati, pogotovo ne sada. Mi imamo sve neophodne i čisto fizičke mogućnosti da ne dozvolimo bilo kakav pritisak na sebe, a i da nikoga ko nam je važan ne ostavimo na cedilu”. Rogozin je poželeo da ni Rusi ni Bugari nikada ne zaborave na rat za oslobađanje Bugarske...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *