Где нестаје сво сало када смршамо? Не, не претвара се у мишиће…

Где нестаје сво сало када смршамо? Не, не претвара се у мишиће…

13 децембра 2016

606557_girl-1601392-960-720_f

Где тачно одлази сало када смршамо? Неки људи мисле како се масне наслаге претварају у енергију и топлиоту, док други мисле како се маст претвара у мишиће. Истина је, заправо, много занимљивија.

Тачан одговор је да се већина потрошене масти – издахне. Тело спрема вишак угљених хидрата и протеина у облику триглицерида, који се састоје од угљеника, водоника и кисеоника. Триглицериди се потом спремају у капљицама у масним станицама.

Једном када настану масне станице, оне не нестају, него се смањују када се триглицериди из њих троше. Када телу недостаје енергије, када је дневни унос калорија мањи од оног које је телу потребно за дневне активности, триглицериди се метаболизују, и уз помоћ кисеоника у атмосфери претварају у угљен-диоксид и воду.

Како би потрошили 10 килограма људског сала, потребно је удахнути 29 килограма кисеоника, након чега настаје 28 килограма угљен-диоксида и 11 килограма воде.

Како би унео потребну количину кисеоника, просечан мушкарац требало би да удахне и издахне око 33.000 пута, а просечна жена више од 50.000 пута. Након проласка кроз метаболизам, некадашња маст напушта организам кроз издисаје, у којима се испушта угљен-диоксид.

Аустралијски научник Ендру Браун израчунао је тачне вредности масти, а резултате је објавио у часопису „Бритисх Медицал Јоурнал“.

– Постоји изненађујућа количина незнања и збуњености око процеса метаболизма да губи тежину – рекао је Браун.

– Тачан је одговор да већина масе која се издахне одлази у ветар – рекао је аустралијски ТВ водитељ и бивши физичар Рубен Мирман, који је сарађивао са Брауном на истраживању.

Израчунали су како од 10 килограма масти, 8,4 килограма напушта тело. Преосталих 1,6 килограма претвара се у воду, коју тело напушта у урину, фекалијама, зноју, даху, сузама и другим телесним течностима.

Важно је да упозоримо како нећете брже губити телесну тежину ако брже дишете – на тај начин само ћете постићи хипервентилацију, од које ће вам се вртети у глави, а могли бисте и да изгубите свест.

Једини поуздани начин за губитак вишка килограма је унос мање калорија него што трошите – или кроз мању храну, или кроз повећање телесне активности.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u