ГЕЈТСОВ ПРОЈЕКАТ КОЈИ ЈЕ ЗАБРИНУО МНОГЕ

GEJTSOV PROJEKAT KOJI JE ZABRINUO MNOGE

4 januara 2021

Njihov cilj je da ustanove hoće li blokiranje sunčeve svetlosti koje direktno utiče na Zemlju pomoći u borbi protiv globalnog zagrevanja. Prvo testiranje, koje bi se moglo dogoditi sledeće godine ili početkom 2022, finansijski je podržao i osnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Ovaj prvi test bio bi samo test balona i instrumenata koji bi se koristili u eksperimentu. Naučnici bi proučavali hemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji bi leteo 10 kilometara iznad Zemlje. Projekat su finansirali privatni donatori, a sada im se pridružio Bil Gejts, piše Hina, prenosi portal Kapital.Krajnji cilj projekta je korišćenje balona za slanje reflektujućih čestica u atmosferu u nadi da će blokirati ili ograničiti direktnu sunčevu svetlost na Zemlju i smanjiti učinke globalnog otopljenja.

Projekat finansira Univerzitet Harvard i njegov istraživački program solarnog geoinženjeringa, a delom ga finansira i pomenuti Gejts, kao i grupa investitora u rizični kapital, poverioci starijih hedge fondova i drugi povezani sa kompanijama poput Google-a i Hewlett-Packard-a.

Ako SCoPEx-ov eksperiment bude uspešan, to bi mogao biti važan korak u promeni obrasca globalnog otopljenja, kažu naučnici, ali neki su zabrinuti da bi projekat mogao dati zabludu o borbi protiv pomenutih globalnih promena.

Izražena je najveća zabrinutost da bi reflektovanje sunčeve svetlosti moglo promeniti stvari poput vremenskih obrazaca i rasta biljaka.

Uz to, neki ističu da bi se ovaj projekat mogao smatrati jednostavnim rešenjem umesto rešavanja glavnih problema globalnog zagrevanja.

Umesto da se bori protiv povećanja emisija, ovaj projekat treba posmatrati kao način usporavanja globalnog zagrevanja, istovremeno pokušavajući rešiti važnije probleme, smatra Harvard. To je relativno mali eksperiment vredan oko 20 miliona dolara, ali mogao bi imati velik uticaj na usporavanje rastućih emisija, kažu.

Cilj projekta je puštanjem balona u stratosferu otpustiti oko dva kilograma prirodnih hemikalija, poput kalcijumovog karbonata i sulfata.

Njihovim puštanjem stvorila bi se takozvana “poremećena vazdušna masa” koja bi bila duga oko jedan kilometar i široka 100 metara. Naučnici bi izmerili disperziju hemikalija i ispitali koliko je ovaj alat delotvoran u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Čak i da taktika deluje, takav bi se pristup morao primenjivati u celom svetu, a nije jasno koje bi se zemlje složile sarađivati, koliko bi velike posledice imale na divlje životinje i biljni svet.

(capital.ba)

KOMENTARI7 komentara

 1. radmila says:

  Ovaj nema namjeru da prestane da igra ulogu boga.

 2. I Love Jesus says:

  Pa jedino ako billy ne ohladi globalno zagrejanu zemlju, daleko je on od toga a nije mu pri ruci Nikola Tesla koji bi jedini tu nešto i mogao da učini. U nedosatku Tesle ostaje nam sam Gospod Bog koji je inače sve i kreirao i odredio mu vreme, Onaj koji može i na kraju hoće i da obnovi svoju kreaciju, i nebesa i zemlju, Gospod je obećao i On će učiniti. Štreber billy ne može spasiti svet, možda u crtanom filmu i slično, ali to je parodija na ono što je Bog rekao i hoće da učini. Na žalost tih 1% bogatih i oni će kao sav ljudski rod doživeti velike kataklizme na planeti jer su se posude za gnev Gospoda Savaota napunile i počele da izlivaju na zemlju, On je poslao svog sina jedinca da koji veruje u Njega i delo koje učini da proslavi Oca ima život večni, a oni koji ne veruju već su osuđeni. Koliko vidim upravo je billy zabrinut za svoj plan nemoguće misije. Gospod će međutim učiniti još mnoga slavna i predivna dela na ovoj zemlji, On će učiniti našu planetu u jednom periodu centrom čitave vaseljene jer će spustiti svoj sveti grad na nju, grad u kojem previvaju i Otac i Sin, paravedno će vladati i obnoviti svu zemlju i sva nebesa, sve što je Otac rekao, sve je ispunio, On je prorokovao u etapama i tako činio, sada su ostali opisi o vremenu za budućih hiljadu godina a zatim i za svu večnost. Amin! Dođi Gospode, neka bude volja Tvoja.

 3. I Love Jesus says:

  Čika billy zaista ne razume mnoge faktore koji vladaju ovom planetom. Shvatili su da korona neće dovoljno brzo da ohladi ovu planetu pa će stoga i favorizovani bogati izumreti zajedno sa svim ostalim ljudima. On ne razume da postoji temperaturna inercija, da kada jednom nešto krene ono ima svoju inerciju i ne zaustavlja se ni lako niti nikako, uskoro ćemo postati svi veliki vernici jer ovo prevazilazi bilo kakvu ljudsku sposobnost, ali pojaviće se varalica- stara zmija koja vara sav svekoliki svet i govoriće protiv Boga i pri tome će činiti čudne znake na nebu i na zemlji i prinudiće ljude da je obožavaju i da prime njen žig ropstva za greh i smrt, na žalost stoga se i ne možemo uzdati u billy-ja ili kojeg lažnog boga, jer mnogi će i biti obmanuti.

 4. test01 says:

  Ovu gamad treba potamaniti ili ce oni zaista uspeti da izvrse genocid nad covecanstvom ! Sledece sto sledi je Èborba protiv globalnog zagrevanjaÈ, sa novim virusima iz laboratorija a naravno i vanzemaljci ce doci na red ... Potrebna je globalna Èfrancuska revolucija sa giljotinama ili nam nema zivota!

 5. M says:

  Koji debili upravljaju Zemljom i ljudima,živim bićima!Umjesto da razmišljaju kako da svi zajedno budemo i ostanemo u skladu s Prirodom,oni vode rat s Prirodom!Debili!A ovo je jedan od većih!

 6. persida says:

  Najodvratnija sotonisticka ideja do sada, da blokira suncevu svetlost, toga se ni djavo nije setio. Moze mu se jer ima podrsku mocnika najjacih zemalja, inace bi ga snajperisti izbusili ko kantu za pola sata.

 7. I Love persida says:

  Ako se blokira sunčeva svetlost ljudima to automatski znači manjak prirodnog vitamina D koji sam organizam stvara, a ovaj nedostatak baš jako pogoduje razvoju korone, nekako mu sve ide na ruku iste ili kompatibilne ideje, a zatim ćemo mi morati da kupujemo vitami D od 4000 ij (internacionalnih jedinica) tj. najjaču dozu vitamima koja sada košta 2.400 RSD što opet pogoduje razvoju SZO kojom on diriguje, nekako se nemožemo spasiti od billy-ja niti ga uhvatiti za rep. On je kao morski krastavac kako god da ga uhvatiš isklizne iz ruku zbog ljigavosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *