„ГЕЈТСОВИ И СОРОШЕВИ „лекови“ не лече болест, ВЕЋ ЈЕ ПРОДУЖАВАЈУ“

„GEJTSOVI I SOROŠEVI „lekovi“ ne leče bolest, VEĆ JE PRODUŽAVAJU“

1 avgusta 2021

Rutina ovih milijardera nije ništa drugo do laž: Špekulativna eksploatacija praćena ispraznim zabrinutošću zbog katastrofalnih humanitarnih posledica za koje je pre svega odgovoran njihov nemilosrdni kapitalizam, piše u kolumni za RT poznati slovenački filozof Slavoj Žižek.Svaki autentični levičar treba da stavi na zid iznad svog kreveta ili stola uvodni odlomak Oskara Vajldovog „Duša čoveka u socijalizmu“, gde ističe da je „lakše je saosećati sa patnjom nego sa mislima“, dodaje Žižek.

Ljudi se nađu okruženi gnusnim siromaštvom, gnusnom ružnoćom, gnusnom glađu. Neizbežno je da ih sve ovo snažno dirne. Shodno tome, sa divljenjem, iako pogrešno usmerenim namerama, oni su vrlo ozbiljno i vrlo sentimentalno postavili sebi zadatak da isprave zlo koje vide. Ali njihovi „lekovi“ ne leče bolest: oni je samo produžavaju.

Zaista, ovi lekovi su deo bolesti. Pravi cilj je pokušati rekonstruisati društvo na takvoj osnovi da će siromaštvo biti nemoguće. A altruističke vrline su zaista sprečile sprovođenje ovog cilja. Nemoralno je koristiti privatno vlasništvo kako bi ublažilo stravična zla koja proističu iz ustanove privatnog vlasništva.

Ova poslednja rečenica daje sažetu formulu šta nije u redu sa fondacijom Bila i Melinde Gejts. Nije dovoljno samo naglasiti da se dobrotvorna organizacija Gejts zasniva na brutalnoj poslovnoj praksi – treba ići korak dalje i takođe osuditi ideološku osnovu dobrotvorne organizacije Gejts, prazninu njenog pan-humanitarizma.

Naslov knjige eseja Sama Namija „Odbijanje poštovanja: Zašto ne bismo trebalo da poštujemo strane kulture. A i našu sopstvenu takođe“, udara direktno u glavu: To je jedini autentični stav u pogledu ostale tri varijacije iste formule. Gejtsovo dobročinstvo podrazumeva formulu: Poštujte sve kulture, svoju i tuđu. Desničarska nacionalistička formula glasi: poštuj svoju kulturu i preziri druge koje su inferiorne. Politički korektna formula je: Poštujte druge kulture, ali prezir svoju koja je rasistička i kolonijalistička (zato je politički korektno probuđena kultura uvek antievrocentrična).

Ispravan levičarski stav je: Iznesite skrivene antagonizme sopstvene kulture, povežite ih sa antagonizmima drugih kultura, a zatim se uključite u zajedničku borbu onih koji se bore protiv ugnjetavanja i dominacije u našoj kulturi i onih koji čine isto u drugim kulturama.

Šta ovo znači nešto je što može zvučati šokantno, ali trebalo bi insistirati na tome: Ne morate poštovati ili voleti imigrante – ono što morate učiniti je da promenite situaciju tako da oni ne moraju biti ono što jesu. Građanin razvijene zemlje koji želi manje imigranata i spreman je učiniti nešto kako oni ne bi morali doći na ovo mesto koje im se čak i ne sviđa, mnogo je bolji od humanitarca koji propovijeda otvorenost imigrantima, dok ćuti učestvujući u ekonomskoj i političkoj praksi koja je uništila one zemlje odakle dolaze imigranti.

Pre nekoliko godina pronašao sam u prodavnici u Los Angelesu čokoladni laksativ, komadić čokolade sa paradoksalnim upozorenjem na omotu: „Imate li zatvor? Jedite više ove čokolade!“, odnosno – konzumirajte upravo ono što izaziva zatvor.

Struktura „čokoladnog laksativa“, proizvoda koji sadrži agens sa vlastitim ograničenjem, može se razabrati u današnjem ideološkom pejzažu. Postoje dve teme koje određuju liberalno tolerantan odnos prema drugima: Poštovanje drugosti, otvorenost prema njoj i opsesivni strah od uznemiravanja. Ukratko, „drugost“ je u redu sve dok njegovo prisustvo nije nametljivo, odnosno ukoliko „drugost“ nije stvarno drugo…

U strogoj homologiji sa paradoksalnom strukturom čokoladnog laksativa, tolerancija se poklapa sa svojom suprotnošću: Moja dužnost da budem tolerantan prema drugome efektivno znači da mu se ne treba previše približavati, ne upadati u njegov/njen prostor – ukratko, da bi trebalo da poštujem njegovu/njenu NETOLERNOST prema mojoj bliskosti.

To je ono što se sve više pojavljuje kao centralno „ljudsko pravo“ u pozno-kapitalističkom društvu: Pravo da se ne „uznemirava“, da se drži na sigurnoj udaljenosti od ostalih. Slična struktura je jasno prisutna u našem odnosu prema kapitalističkom profiterstvu: U redu je ako se to suprotstavlja dobrotvornim aktivnostima – prvo nagomilate milijarde, a zatim deo vratite onima kojima su potrebne.

Isto važi i za rat, za nastalu logiku humanitarnog ili pacifističkog militarizma: Rat je u redu utoliko što zaista služi uspostavljanju mira, demokratije ili stvaranju uslova za distribuciju humanitarne pomoći. A da li isto ne važi sve više i više ni za demokratiju i ljudska prava? Ljudska prava su u redu ako se „preispitaju“ da uključuju mučenje i trajno vanredno stanje, demokratija je u redu ako se očisti od svojih populističkih „ekscesa“ i ograniči na one dovoljno „zrele“ da je vežbaju…

Ista struktura „čokoladnog laksativa“ takođe čini figure poput Bila Gejtsa ili Džordža Soroša etički toliko problematičnim: Ne zalažu li se za najnemilosrdniju finansijsku špekulativnu eksploataciju, u kombinaciji sa njenim protiv-agensom, humanitarnom zabrinutošću zbog katastrofalnih društvenih posledica neobuzdane tržišne ekonomije? Soroševa svakodnevna rutina oličena je laž: Polovina njegovog radnog vremena posvećena je finansijskim špekulacijama, a druga polovina „humanitarnim“ aktivnostima (obezbeđivanjem finansiranja za kulturne i demokratske aktivnosti u postkomunističkim zemljama, pisanje eseja i knjiga) kojima se na kraju bori sa efektima sopstvenih špekulacija.

Kriza u kojoj se nalazimo suviše je ozbiljna da bismo se protiv nje borili laksativima od čokolade. Potrebni su nam samo gorki laksativi – nismo (još uvek) u ratu, ali smo možda u nečem još opasnijem: Ne borimo se protiv neprijatelja, jedini neprijatelj smo mi sami, destruktivne posledice kapitalističke produktivnosti.

Podsetimo se da je nakon pada Sovjetskog Saveza Kuba proglasila „poseban period u vreme mira“ – ratne uslove u vreme mira. Možda bi ovaj izraz trebalo da upotrebimo u današnjoj nevolji – ulazimo u vrlo poseban period u doba mira, zaključio je Slavoj Žižek u kolumni za RT.

(Sputnjik)

KOMENTARI12 komentara

 1. Si Ju Leter Aligeder says:

  Koliko je meni poznato njihovi lekovi odnosno lekovi koji su odobreni od SZO pod rukovodstvom Bilija Gubavog jesu lekovi koji leče od viška nataliteta, odnosno i zapravo to su sve lekovi koji utiču na sterilitet ljudskih bića. Mi učestvujemo u takozvanoj dobrovoljnoj kastraciji, samo zato da bi išli na letovanja, sedeli po kafićima, ali oćeš bato posle ti ni Afrička Šljiva neće pomoći, možda srpska šljivovica? Čajld? No čajld, onli sex i to bez obaveza, jer šta ako ostaneš i bez posla zbog novih mera a deca ti porastu i traže brendirane patike? Mislim da će naša Srbija uskoro da se oseća kao uštrojeni bik, a bome i dobar ostatak ovog sveta. Prcaju nas ko somove, ali ako.. ako je tako pisano,, Letit be.. bee.

 2. Gospodi Pomiluj says:

  Uzimali su ljudima uzorke krvi pre i posle vakcine, posle vakcine ona je zatrovana teškim metalima i sva je jadna u haosu, dobro ako ne ostanete paralitik kao Erik Klepton, zenekica bato - pročitaj joj sastav pa se divi, a olovo je neuro toksik, ako te buše svake godine 2-3 puta uskoro ostaješ sterilan a možda i paraplegičar u kolicima.

 3. Vagi Manipulation says:

  Možda izgubimo glavu od njihovih lekova, ali bitno je da se tako borimo protiv korone, iako međutim kažu da posle vakcine obavezno dobiješ blaži oblik korone koji svejedno nije nimalo bezazlen. Kada se preboli jedan talas spremite se i za sve ostale. Pa ti buši ha, ha, ha, Buši.. Po Bušido Codex-u.

 4. Ljubljana says:

  Puno dima, malo ozbiljne vatre..e moj Slavoje pojedi koju papriku.. filozofija marksizma, kapitalizma je pukla..čitaj malo Bakunina, Steinerja...ponovo Tolstoja. 6.civiliacija če biti Ruska-Pravoslavna ili če ovom planetu da vlada sam satan...

  • Gospodi Pomiluj says:

   Planetom i vlada sam Satan.. a ovi ostali mu samo pomažu kako znaju, da li lekovima, virusima ili čime već stignu.

   • Ovcoizovani covid idioti says:

    Sve pa i pravislavne crkve su satanske, sve podrzavaju "covid" depopulacijske otrovvakcine.

    • Gospodi Pomiluj says:

     Na žalost da, svaka moguća zvanična institucija podleže pod upravu Kneza Tame, kako se izboriti? Verom u Očevo delo kroz Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista.

 5. milorad5 says:

  Sebičnost je osnovna karakteristika ljudskog delovanja jer proizilazi iz EGA,osnovne pretpostvke postojanja i kao takva se nemože odvojiti ili odstraniti od same suštine prepoznavnja sopstvenog postojanja,i ZATO je sve što se preduzme osudjeno na propast u suštini,jer služi samo JEDNOME,pošto je to suština EGA.Generalno tumačeno EGO se može kontrolisati ali NIKO to ne želi da radi jer je prilično naporna mentalna disciplina a nije ni isplativo:)pa je ovaj model civilizacije posegnuo za psihološkim paradoksom prenaglašenog egoizma iz koga navodno nastupa opšta sloboda i veliki ekonomski rast koji onda omogućuje POSEDOVANJE i PRISTUPAČNOST POSEDOVANJA VEĆINI(to je ono što zovemo standard).Privatna svojina NIJE loša pojava sama posebi pod uslovom de je omogućeno SVAKOME da poseduje makar deo SVOJE PRIVATNE svojine,pa onda mali hrčci mogu da se zamajavaju uvećavanjem te svoje privatnosti do mile volje,ko će više ko će veće itd.Ali privatna svojina u OGRANIČENOM prostoru ove planete će pre ili kasnije dovesti do toga da više NEMA šta da se PRIVATIZUJE:)a to nije dobro my preciouse...not good at all.Jer u tom slučaju većina hrčaka ostaje bez svoje male privatne imovinice i svodi se na ono što SVI i jesu,mali hrčci koji glodju svoju grančicu i neće je majci dati drugome da glocne:)To sve se više puta desilo dosada na nivou država(američka depresija,francuska revolucija, ruska revolucija i posledično tome niz revolucija koje su usledile je lep primer potpunog sloma koncepta PRIVATNOG vlasništva nad planetarnim opštim prirodnim dobrima koja po definicije trebaju i pripadaju SVIMA:))a sada se taj slom sprema i na globalnom planetarnom nivou.Postoji način da se to prevazidje ali je potrebno primeniti potpuno drugačiji pristup pojmu PRIVATNE SVOJINE i organizovano zakonski OGRANIČITI obim i mogućnost posedovanja.Šta znači kad recimo soroš "poseduje milijarde".Pa NE POSEDUJE ON REALNO LIČNO NIŠTA SEM SVOJIH GAĆA,on poseduje KONSENZUS da mu SVI MI OSTALI PRIZNAJEMO da je i livada njegova,i da je i 10 kuća njegovo i 30 automobila njegovo itd.iako on realno ne može sve to odjednom da koristi a bez konsenzusa bi morao da angažuje i plaća privatnu armiju da bi održao kontrolu nad tolikom NEAKTIVNOM imovinom koja ne služi ničemu sem podizanju njegovog ličnog EGA,i što je najsmešnije ta armija slugu bi u suštini koristila tu imovinu,ne soroš,jer on ne može da postoji simultano na 100 mesta,i tu je paradoks kapitalizma i privatne imovine u svom vrhuncu izražen.Jer kada se koncept koji je ugradjen u samu suštinu osnovnog pravila IGRE dovede do kraja (jer to je igra koju svi mi igramo kao deca što se igraju,ceo život)tada nastaje slom pošto jako mali broj ljudi "poseduje" SVE ono što treba drugima za njihovo preživljavanje i normalano postojanje,i tada se tačno vidi koliko i šta je čije ali pre toga sve to postaje NIČIJE,tj igra se resetuje i počinje od početka.Jedino je gadno što je taj reset NASILAN OBAVEZNO:)Ne treba se zavaravati ,USA bi imale svoju komunisitičku revoluciju da ruzvelt na vreme nije privoleo i PRIMORAO finansisjku vrhušku da deo imovine OTPIŠE i ponovo je VRATI u IGRU ostalim milonima hrčaka koji su ostali bez igde ičega pristajući na igru koja je pobednicima omogućila da na kraju kontrolišu i samo njihovo postojanje kroz "zakonsku" kontrolu PRIVATNE IMOVINE.E pa isto tako nekim zakonima je deo te imovine vraćen "državi" a zatim je ponovo pokrenuta igra hrčaka:) u americi, i time je izbegnuta pobuna ROBOVA ,jer po definiciji ljudi bez prava i imovine su ROBLJE.Dok se ne završi igra SVI su hrčci koji samo navlače,navlače i navlače.Kad se igra završi imamo par debelih hrčaka koji ne znaju šta će sa navučenom robom i MORE ROBOVA kojima treba ta roba ali nemaju sredstva da plate debelom hrčku jer im je brate on sve pokupio igrajući igru dosledno svom NEOGRANIČENOM EGU.I tako u krug hrčci trče na točku i stvarno ne znam kada ćemo mi kao intelignetna bića shvatiti sav paradoks i glupost te igre i početi da igramo nešto drugo ali po svemu sudeći mi NIKADA nećemo prevazići sopstveni EGO koji je stvorio i pogoni tu glupavu igru.

  • Kosovac says:

   @ milorad5, …..Sebičnost je osnovna karakteristika ljudskog delovanja, ona proističe iz EGA i osnovna je pretpostavka postojanja. Tako je, ali možda to što si rekao ne treba da nazivamo „sebičnost – kao pretpostavku postojanja“. Postojanje i opstanak nije ostvarivo samo sebičnošću. Iako je tanka granica između brige i aktivnosti čoveka za svoj opstanak i između sebičnosti. ……………Tu sebičnost hrišćanstvo pokušava da izbaci iz pretpostavke postojanja. I u vidu 10. Božije zapovesti. Hrišćanstvo je pokazalo da je opstanak čoveka moguć i bez sebičnosti i bez želje za nečim što je tuđe. Pravoslavno hrišćanstvo je praktično skoro pokazalo na delu da je to moguće, ali i dalje nailazi na ogromne poteškoće koje ljudima stvara onaj cacko koji bi da sledi palog anđela. Tako se javio neki Čarls Darvin, koji je mnoge pale ljude ubedio da su majmuni. I to nije toliko loše, majmuni su simpatične životinje, ali problem je taj što je Darvin ubedio neke posrnule ljude u svoju Teoriju Opstanka. U toj teoriji sebičnost je priča za malu decu, u Teoriji Opstanka je normalno da cilj opravdava sredstva, pa je u cilju opstanka dozvoljeno da jedete i živu decu, ali se prethodno morate ogrnuti jagnjećom kožom i onda pustiti neku krokodilsku suzu. ……………Komunizam je tu Darvinovu teoriju razradio još bolje, negativnom selekcijom su stvoreni uslovi da se svaki polaznik života neminovno zapita, „Kakv opstanak ja imam od svojeg poštenja“? Tako se on samo posmatrajući društvo, prešaltuje lako u grupu Darvinovih majmuna. Komunista za sebe kaže da je bezbožnik. Ali kada bi tom bezbožniku samo malo čačnuli njegovog boga Čarlsa Darvina, on bi počeo da vrišti kao Damnjanov Zelenko. Sećam se kako su lako smenili onu ministarku koja je dala nalog da se Darvin izbaci iz srpskih škola. ……………Današnji kapitalizam, čuješ, „liberalni“, to je sve samo nije kapitalizam. Pre bi se moglo reći da je Komuno-fašizam. I ti kao takvi, neku ANTIFU guraju u prvi plan, da zabašure. Ili kleknu u Aušvicu „moleći“ oproštaj, pa onda mali Nemac kaže: „Tata, tata, klek'o Vili Brant, nismo više fašisti“. „Da, sine, nismo, sada su fašisti ovi Jevreji koje smo pobili u Aušvicu. I Srbi su fašisti, zato što su nas deljali u dva svetska rata“.

   • milorad5 says:

    ja se potpuno slažem sa vama da je odgovor na ovo slavljenje BEHEMOTA i zlatnog teleta upravo pravoslavno hrišćanstvo,zato nas toliko i napadaju jer skromnost je VRLINA koja prevarante i opsenare ostavlja razoružane.Na žalost potraja će to sve još neko vreme ali po mom mišljenju ne još dugo,ovako ili onako ova trenutna stepenica čovečanstva je skoro završena i sad stupamo u novu eru,a kako će to izgledati nije baš jasno ali se ne treba plašiti jer ko se uzda u HRISTA nema razloga za strah.

  • jovan says:

   Vec sam pisao vise puta da je neprirodno da jedan "covek" poseduje milijardu ili vise milijarde, a da istovremeno vise milijardi ljudi nema nista. Prvo i prvo, Planeta ne moze i nesme da bude vlasnistvo njih nekoliko milijardera, a dan se bukvalno takvo stanje stvari. Lepo si to ti opisao da smo mi samo milijarde ROBOVA koji PRIHVATAJU PRAVILA IGRE KOJA SU UNAPRED NEPRAVEDNA I GUBITNICKA U "KONACNICI", mi smo tu samo opsluzujemo gospodare, i pored njihovog vlasnistva svega materijalnog i nematerijalnog, zemlje, vode i vazduha, ONI POSEDUJU NA "DEMOKRATSKI NACIN" i ljudske zivote i krojaci sudbine "covecanstva robova". Iako je to u EGU egocentrika i ima svoj pocetak u nastanku civilizacije, ipak taj trend gomilanja globalnog bogatstva, globalne moci, globalnog ropstva, pocinje sa Zapadnim kolonijalizmom da bi vrhunac dostigao u drugoj polovina XX veka i pocetak XXI veka, laznim nazivom "liberalni" kapitalizam, laznom "demokratijom". Da li na truju lekovima?! Da, nepobitno truju nase fizicko zdravlje, ali ono najgore od svega je sto su TRUJU, ODNOSNO VEC 99% SU ZAROVALI NASE MENTALNO ZDRAVLJE KOMBINACILOM (KOKTELOM)- PROPAGANDNE LAZI+ SVEOPSTIM NASILJEM NA POJEDINCE, UKLJUCUJUCI I FIZICKE LIKVIDACIJE SLOBODNOMISLECIH POJEDINACA ILI NARODA CELIH. Mora narod da se probudi sirom planete i da im "kulturno" objasni da ta njihova imovina zapravo pripada svima. A da su oni samo "KRIMINALCI SA OSOBINAMA GRABLJIVE ZVERI, KOJI RALIKUJU OD OBICNIH JER KRADU PO ZAKONU, A OVI DRUGI PROTIVZAKONITO", kako neko napisa davno,

 6. Mate says:

  Pa normalno, njegovi "lijekovi" i cjepiva su otrov i smrt, rade se od stanica abortiranih fetusa, teških metala, radioaktivnog otpada, kemikalija, čipova, elektronike i materijala iz chemtrailsa, i još kad se spoji na 5G teška kontrola i genocid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *