Генерал Бондарев: Русија неће дозволити да Американци имају доминацију у небу Сирије

General Bondarev: Rusija neće dozvoliti da Amerikanci imaju dominaciju u nebu Sirije

29 novembra 2017

SJEDINJENE Države pokušavaju da sakriju posledice operacije svoje koalicije protiv Islamske države u sirijskom gradu Raka – upozorio je stalni predstavnik Moskve u Savetu bezbednosti Vasilij Nebenzja.

„Sada SAD i njihovi glavni saveznici preduzimaju mere – uključujući i mere u informativnom prostoru – sračunate na prikrivanje teških posledica te svoje vojne operacije“ – naglasio je Nebenzja.

Dodao je da veliku brigu izaziva humanitarna situacija nastala posle dejstava američke koalicije.

Portparol Ministarstva odbrane RF, Igor Konašenkov, prethodno je izjavio da su Amerikanci izbombardovali i razorili Raku kao što su Drezden u Drugom svetskom ratu.

Rusija je u Savetu bezbednosti UN, inače, zvanično upozorila da su postale nedopustive „humanitarne prekogranične operacije koje se izvode mimo vlasti u Damasku“.

Nebenzja je ukazao da su takve operacije problematične pre svega zbog odsustva „neophodnog monitoringa“, ali i zato što narušavaju suvernitet Sirije.

Dodao je da najveći deo te pomoći završava u oblastima koje su pod kontrolom terorista i naoružane opozicije.

Indikativno je da je istovremeno predsednik spoljnopolitičkog komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta – general Viktor Bondarev – izjavio da se Rusija kategorički protiv nameri Sjedinjenih Država da svoje trupe zadrže u Siriji i nakon uništenja Islamske države i da na taj način ostvare dominaciju u vazduhu u celom regionu.

General je donedavno bio komandant Vazdušno-kosmičkih snaga RF, a dodatno je istakao:

„Svi su svesni da bi Amerikanci posle odlaska našeg vojnog kontingenta iz Sirije imali punu dominaciju u vazduhu čak i bez ijedne vazdušne bitke na samo nad Sirijom, nego i nad Irakom, Jordanom i Turskom. Sirijska armija se ne može nositi sa Amerikancima. Bez podrške naših Vazdušno-kosmičkih snaga – SAD će izmisliti milion opravdanja da udare po sirijskoj armiji. Posegnuće opet za hemijskim napadima na civile ili takozvanu umerenu opoziciju“.

Bondarev je – upravo u ovom kontekstu – najavio da će ruski zenitni raketni sistemi S-400 ostati u Siriji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *