Генерал Бондарев: Русија неће дозволити да Американци имају доминацију у небу Сирије

Генерал Бондарев: Русија неће дозволити да Американци имају доминацију у небу Сирије

29 новембра 2017

СЈЕДИЊЕНЕ Државе покушавају да сакрију последице операције своје коалиције против Исламске државе у сиријском граду Рака – упозорио је стални представник Москве у Савету безбедности Василиј Небензја.

„Сада САД и њихови главни савезници предузимају мере – укључујући и мере у информативном простору – срачунате на прикривање тешких последица те своје војне операције“ – нагласио је Небензја.

Додао је да велику бригу изазива хуманитарна ситуација настала после дејстава америчке коалиције.

Портпарол Министарства одбране РФ, Игор Конашенков, претходно је изјавио да су Американци избомбардовали и разорили Раку као што су Дрезден у Другом светском рату.

Русија је у Савету безбедности УН, иначе, званично упозорила да су постале недопустиве „хуманитарне прекограничне операције које се изводе мимо власти у Дамаску“.

Небензја је указао да су такве операције проблематичне пре свега због одсуства „неопходног мониторинга“, али и зато што нарушавају сувернитет Сирије.

Додао је да највећи део те помоћи завршава у областима које су под контролом терориста и наоружане опозиције.

Индикативно је да је истовремено председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента – генерал Виктор Бондарев – изјавио да се Русија категорички против намери Сједињених Држава да своје трупе задрже у Сирији и након уништења Исламске државе и да на тај начин остваре доминацију у ваздуху у целом региону.

Генерал је донедавно био командант Ваздушно-космичких снага РФ, а додатно је истакао:

„Сви су свесни да би Американци после одласка нашег војног контингента из Сирије имали пуну доминацију у ваздуху чак и без иједне ваздушне битке на само над Сиријом, него и над Ираком, Јорданом и Турском. Сиријска армија се не може носити са Американцима. Без подршке наших Ваздушно-космичких снага – САД ће измислити милион оправдања да ударе по сиријској армији. Посегнуће опет за хемијским нападима на цивиле или такозвану умерену опозицију“.

Бондарев је – управо у овом контексту – најавио да ће руски зенитни ракетни системи С-400 остати у Сирији.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u