GENERAL ČIRKOV: Rusija brodovima brani svoju granicu

GENERAL ČIRKOV: Rusija brodovima brani svoju granicu

13 септембра 2013

Viktor CirkovGrupa ruskih ratnih brodova će se popunjavati dok se ne dostigne broj koji omogućava da se neutrališe i najmanja pretnja granicama i bezbednosti Rusije. Ovo je, kako prenosi ruska agencija ITAR-TASS, u petak izjavio glavnokomandujući Ratne mornarice RF admiral Viktor Čirkov.

„Broj ruskih brodova u Sredozemnom moru će rasti dok se ne postigne samodovoljnost u postizanju postavljenih zadataka. Zadaci su više nego jasni – neutralisanje i najmanje pretnje granicama i bezbednosti države“ – rekao je admiral.

Prema njegovim rečima, „to je praksa svih flota na svetu – da budu tamo gde raste napetost“.

Trenutno se u sastavu operativne grupacije Ratne mornarice Rusije u istočnom delu Sredozemnog mora nalaze veliki desantni brodovi „Peresvet“, „Admiral Neveljskoj“, „Minsk“, „Novočerkask“, „Aleksandr Šabaljin“, veliki protivpodmornički razarač „Admiral Pantelejev“ i fregata „Neustrašimij“.

– Uskoro će im se priključiti raketna krstarica „Moskva“, fregata „Smetljivij“ i veliki desantni broda “Nikolaj Filjčenkov“ – rekao je Čirkov.

Rusija je počela da pojačava prisustvo svojih brodova još 2012. godine.

Od decembra prošle godine Ratne mornarica Rusije počela je sa izvršavanjem zadataka na obezbeđenju stalnog vojnog prisustva u istočnom delu Sredozemnog mora. Kako bi se poboljšala organizacija upravljanja, ratni i pomoćni brodovi koji izvršavaju zadatke u Sredozemnom moru spojeni su u operativnu grupaciju. A 1. maja 2013. formiran je i organ za upravljanje ovom grupacijom – operativna komanda u udaljenoj pomorskoj zoni, koja se nalazi na brodu „Admiral Pantelejev“.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u