ГЕНЕРАЛ ХАФТАР НАРЕДИО: Подигли се авиони, ВАЗДУШНИ НАПАД НА ТРИПОЛИ (ВИДЕО)

GENERAL HAFTAR NAREDIO: Podigli se avioni, VAZDUŠNI NAPAD NA TRIPOLI (VIDEO)

7 aprila 2019

Libijska nacionalna armija pod rukovodstvom maršala Halifa Haftara počela je danas vazdušni deo vojne operacije iznad Tripolija, saopštio je Sputnjiku izvor u libijskoj vojsci.

„Avijacija Libijske narodne armije počela je jutros vazdušni deo operacije u vazdušnom prostoru iznad Tripolija. Napad je izveden na pozicije naoružanih grupa i njihove vojne tehnike u Tripoliju“, izjavio je izvor.Lokalni izvori su potvrdili Sputnjiku da na nebu iznad Tripolija intenzivno lete vojni avioni koji dolaze iz grada Vari el Rabi, koji kontroliše vojska Halife Haftara.

Ranije je već saopšteno da je borbena avijacija Vlade nacionalnog jedinstva bombardovala pozicije Libijske nacionalne vojske u području starog aerodroma.

U međuvremenu, američki kontingent koji se nalazio u Libiji, prebačen je iz ove države.

U četvrtak je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halif Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se taj grad „oslobodio od terorista“. Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armije preuzele kontrolu nad gradovima Garjanom i Surmanom, južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

U Libiji i dalje vlada dvovlašće — na Istoku zaseda izabrani parlament, a u Tripoliju, na Zapadu, upravlja vlada nacionalnog jedinstva na čelu sa Fajezom Saradžem, formirana uz podršku UN i EU. Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa komandantom Libijske nacionalne armije, maršalom Halifom Haftarom, čija vojska vodi dugotrajan rat sa militantima. Nacionalna naftna kompanija Libije objavila je neutralnost i sarađuje sa obe strane.

KOMENTARI6 komentara

 1. Zoran says:

  Meni ovo u Libiji lici da s eAmeri i Rusi precutno dogovorili da upropaste Evropu. Odgovora i Risiji i Americi da sad stisnu Evropu. Americi jer otkazuje poslusnost, a Rusiji...standardno. Libija u sustini za Evropu bil anamenjena, Gadafi je sklonjen jer je drzao u saci EVROPLJANE neke. Libvija najvise treba Evropi i u Tripoliju su najvise Evropljani. Mislim da ce da s...u Evropu Ameri i Rusi.

  • Mandrk says:

   Ove Tojote su mi od nekud poznate? Izgledaju da su od istog snabdevaca.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Ode amerima i Libija, sada Migovi i Suhoji uvode demokratiju, kauboji džaba ste se trudili 2011., a uskoro i Balkan dolazi na red !

 2. samostalan says:

  Pisao sam vise puta da Rusi i Ameri imaju iste ciljeve, saradjuju i mlate pare, to je sustina kapitalizma, a danas malo ko zna da je i RUSIJA KAPITALISTICKA ZEMLJA.

  • živoder iz Oseka i Ovčare says:

   Tako je, viš kako sve znaš :-)

  • Slobodanka says:

   Uh, Kolumbo napravio si veliko otkriće povodom toga da je Rusija kapitalistička zemlja. Ostalo u tvom komentaru je iskrivljeno vidjenje izgubljene bot dušice. Praviš podlu uravnilovku Rusi-Ameri slično kao nama poznati pokojnik Broz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *