ГЕНЕРАЛ ИВАШОВ: Америка разуме само језик силе, зато је Русија почела да користи моћ!

GENERAL IVAŠOV: Amerika razume samo jezik sile, zato je Rusija počela da koristi moć!

17 oktobra 2015

ivashov-2Ruska vojna intervencija u Siriji ima mnogostruku važnost ne samo u borbi protiv islamskih glavoseča, već je i dokaz da predsednik Putin i Rusija, kao država, ne žele više da budu po strani i gledaju kako Pentagon „demontira“ državu za državom. Zbog toga se Rusija odazvala pozivu legitimnog rukovodstva Sirije, sa kojom ima dugogodišnji državni dogovor o vojno-tehničkoj saradnji. Odlazak ruskih pilota u Siriju trebalo bi da pomogne regularnoj sirijskoj armiji da uništi islamske fanatike, među kojima je značajan broj i onih iz bivših sovjetskih republika. Ali, takođe je važno što je ruska armija pokazala da mora da se poštuje. Jačanje ruske vojske i države primoraće Zapad da računa na to šta kažu u Kremlju, rekao je najugledniji ruski geopolitičar, penzionisani general-pukovnik Leonid Grigorjevič Ivašov (72).

Ivašov je, inače, doktor istorijskih nauka i profesor na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa. Od 1996. do 2001. bio je načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije. U vreme predsednika Klintona i državne sekretarke Madlen Olbrajt Ivašova su u Vašingtonu proglasili „glavnim ruskim jastrebom“. Popularnog ruskog generala to uopšte nije ljutilo, jer je smatrao da je čast braniti interese Rusije i manjih bratskih naroda.

Kod nas je Ivašov poznat i po tome što je organizovao „noćni skok“ ruskih desantnih snaga iz Bosne na prištinski aerodom. Zapamćeni su i njegovi sukobi sa popustljivim Viktorom Čerdomirdinom, kome je Ivašov zamerao da nedovoljno zastupa srpske interese, čak nagovara Miloševića da popusti Martiju Ahtisariju. Kasnije je bio svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, dokazujući da je Madlen Olbrajt bila u vezi sa teroristima na čelu sa Tačijem.

U septembru 2013. predsednik Nikolić ga je na predlog srpskih generala odlikovao medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Od početka ruske intervencije u Siriji, SAD i Britanija su pojačali propagandni rat protiv Rusije. U njihovim medijima se minimiziraju rezultati ruske avijacije?

– Nije to ništa novo. U poslednjih sto godina oni vode propagandni rat protiv Rusije. Tako je bilo i biće. Jedino su u Drugom svetskom ratu, dok smo se zajedno borili protiv Hitlera, prestali sa širenjem laži protiv Rusije tj. protiv tadašnjeg SSSR, ali kasnije su nastavili po starom.

Može li se dogoditi neki incident između ruskih aviona i onih zapadnih, ili ipak postoji nekakva koordinacija na nebu u Siriji?

– U ratnoj situaciji se uvek može dogoditi incident. Sigurno znam da ruski piloti prvi neće pucati na britanske ili američke pilote u Siriji. Druga je stvar ako bi zapadni piloti zapucali na naše, normalno da bi tada odgovorili. Ali, ja verujem da su piloti i inače vojnici pametniji od političara i da neće doći do sukoba na nebu.

Već godinama Vašington uporno traži da ode legitimni predsednik Asad, koji im se ne sviđa. Pre toga su tražili da ode Gadafi, Milošević, Sadam Husein?

– Posle raspada SSSR, Amerikanci su se toliko osilili, smatrajući se jedinim gazdom na svetu, da su počeli bahato da smenjuju neposlušna rukovodstva u raznim zemljama. Vrhuška u Vašingtonu se ulenjila, nema čak nikakve originalnosti, nego po istoj formuli obmanjuje i organizuje prevrate širom sveta. Slaba je uteha što kasnije na videlo izađe prava istina. Što se tiče laži, Hitler i Gebels bi zavideli Si-En-Enu i još nekim zapadnim televizijskim kompanijama. Zapadni novinari ne žele da vide da Vašington pomaže i naoružava arapske teroriste, koji im kasnije prave glavobolje.

Čim su ruski avioni u Siriji krenuli da bombarduju islamiste, na Zapadu su objavili fotografije o tobožnjim civilnim žrtvama?

– To je deo propagandnog rata. Objavljene su stare fotografije, kad ruskih pilota uopšte nije bilo u Siriji. Sve je isplanirano da se stvori prvi negativni utisak zbog ruske intervencije, pa su namerno preuzimane fotografije od nekog Sirijca koji živi u Londonu, a koje su znatno ranije snimljene.

Upozoravali ste da ne treba verovati u „ljubav“ Vašingtona i Londona prema Moskvi, i da će oni uvažavati Moskvu samo ako Rusija bude vojno i ekonomski snažna?

– Da sam bio u pravu, pokazali su događaji u Ukrajini i na Krimu. Da Zapad nije svestan da sada Rusija ponovo ima sposobnu i mobilnu armiju, oni bi drugačije reagovali posle pripajanja Krima Rusiji i događaja u Donbasu. Oni koji misle da Rusiji ne treba moćna armija i da joj je dovoljno da normalizuje odnose sa NATO, u velikoj su zabludi. Rusija mora da ima modernu i moćnu armiju i razvijenu privredu. Tada na nas i saveznike niko neće smeti da nasrne, a Rusija će biti privlačna mnogim zemljama koje će hteti da sa nama sarađuju u raznim područjima.

Otvoreno ste kritikovali bivšeg ministra odbrane Anatolija Serđukova koji je smenjen?

– Serđukov je svojim kvazireformama naneo veliku štetu ruskoj armiji. Bila je ogromna greška dovesti tog čoveka na takvu funkciju. To što sada čini ministar Šojgu oberučke podržavam. Čini sve što može da armija bude spremna i dobro opremljena. Verujem da će nastaviti da zajedno sa predsednikom Putinom modernizuje rusku vojsku, kako bi ona bila zaista efikasna i spremna da odgovori svim izazovima.

Deo ruske opozicije insistira na kresanju vojnog budžeta namenjenog za modernizaciju?

– U vreme vladavine Jeljcina, kad je Rusija bila na kolenima, Amerikanci i još neke zapadne zemlje uspeli su da organizuju svoju agenturu u Rusiji. Taj, prozapadni deo inteligencije, dobijao je finansijsku i drugu pomoć sa Zapada i oni i sada po inerciji odrađuju svoj posao. Osim njih, na strani Zapada je i onaj deo bogataša kojima je mnogo važniji njihov kapital i bogatstvo, nego patriotizam. Oni su takođe za to da rukovodstvo u Kremlju, kao nekada pijani Jeljcin, stalno popušta Zapadu. Ali, situacija u Rusiji se promenila i nikakvo sufliranje sa Zapada, kao ni njihovi poslušnici u Rusiji, ne mogu da zaustave program modernizacije ruske armije. Živimo u vreme kad Zapad priznaje kao jedini argument silu i poštuje jake. Dolaskom Putina mnogo toga se nabolje promenilo. Ali, ruski mediji nisu do kraja očišćeni od američkog uticaja. Ta peta kolona i dalje postoji, nju podržavaju prozapadni oligarsi. Njihov uticaj na medije čiji su oni i vlasnici video se i kod izveštavanja o situaciji u Ukrajini, a ti isti su prozapadno izveštavali i o događajima u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i sada Siriji.

Vi ste bili više puta i Siriji, razgovarali ste sa Bašarom Asadom, a znali ste i njegovog oca. Može li Asadova armija uz rusku pomoć pobediti u ovom ratu?

– Verujem da će uz rusku pomoć iz vazduha sirijska armija uspeti da za dva, tri meseca oslobodi svoju zemlju. Većina islamista će pobeći u susedne oblasti, odakle su i došli. Ostaće samo fanatici, sa kojima će sirijska vojska i policija imati i dalje probleme. Ali, ako se intenzivnije ne umešaju zapadne zemlje, pre svega Amerika, Asad može da uz pomoć Kurda na kraju bude pobednik i ponovo dovede svoju državu u red. Sirija bi u tom slučaju dobila veliki značaj i autoritet i u arapskom svetu.

Kako vi gledate na to što Unesko namerava da primi u svoje redove Kosovo?

– Dobro je poznato da je Unesko pod velikim uticajem SAD. Vašington je uz pomoć svojih vojnih saveznika stvorio i dao tu banditsku državu Kosovo Albancima, pa sada sve čine da joj daju i međunarodni legitimitet. Kako je svojevremeno pisao nemački filozof Valter Šubart, Zapad nema dušu i očekivati od njega da se sažali nad gorkom sudbinom Srba nije realno. Nama Slovenima jedino ostaje da jačamo svoje države i da verujemo da će doći jednog dana kraj tog zapadnog despotizma.

SILAN NOVAC UZALUD

Hoće li Vašington dozvoliti da Asad pobedi one koje je Amerika dugo obučavala i naoružavala? Ponovo šalju oružje „umerenoj opoziciji“…

– Ja u Vašingtonu vidim razlaz u vrhu. O tome kako da se reši problem u Siriji različito govore predsednik Obama i državni sekretari Keri. Dok Obama insistira da Asad mora da ode, Keri je za to da se pitanje odlaska Asada odloži i da se sada sve snage koncentrišu na likvidaciju terorista Islamske države. Svima je jasno da su Amerikanci potrošili ogroman novac, a nisu uspeli da zaustave širenje Islamske države i zauzimanje novih teritorija. Ako pobedi sirijska regularna armija uz pomoć ruske avijacije, biće to šamar Amerikancima i dokaz njihove neuspele vojne operacije.

GREŠKA TURAKA SA KURDIMA

U Turskoj su ponovo neredi i proliva se krv. Kako posle najnovijih događaja u Siriji vidite ulogu i poziciju Turske?

– Turska će imati velike probleme. Ona će dugo biti nestabilna zemlja, jer je predsednik Erdogan napravio puno propusta. Velika mu je greška što je ušao u sukob sa Kurdima. Osim toga, u Evropi su svesni da je Turska stimulisala veliki odlazak izbeglica ka Evropi.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Neke novine says:

    Neke novine??? Pa koje su to novine??? Pa što ih ne zatvorite kad ste toliko ojačali, nego vam i dalje truju narod lažima??? Učite od amerikanaca. Kad se njima neke novine ne sviđaju oni bace bombe na zgradu srpske televizije. Konkretno i direktno. Jebe se njima što je to zločin. A Rusi još uvek pričaju o "nekim" medijima, koji još uvek rade i zovu ih peta kolona. Rusi pričaju o oligarsima koji su sastavni deo pete kolone, a puštaju ih da zarađuju pare prodajući ruska bogatstva kao svoja lična, dok pare zadržavaju u evropskim bankama. Izvukli su vam oko 100 milijardi evra iz Rusije samo prošle godine. U Srbiji je oktobar koštao amere oko 50 miliona dolara, prema nekim zvaničnim i poluzvaničnim izjavama. Za Rusiju je onda potrebno 10-20 milijardi, a vaši oligarsi imaju stotine milijardi izvan Rusije, a vi ih ne dirate i dajete im da i dalje kradu. Oligarsi koji su pobegli, zatim razne Baturine i moskovski gradonačelnici, i sve skupa sa oligarsima koji su u Rusiji, drže u inostranstvu kapital od krađe ruskih bogatstava negde u iznosu od 1000 milijardi dolara. I to više nije moguće vratiti u Rusiju, a ruski bogataši munjevito gube ili troše te milijarde u inostranim bankama raznim nameštenim razvodima, zidanjem velelepnih stadiona, ulaganjem u industrju evrope i amerike. A vaši još uvek domaći oligarsi uvoze pesak iz nekih arapskih zemalja praveći kilometarske peščane plaže po Rusiji da sunčaju svoja muda ko pravi bogataši. Uvoze pesak! Jel tako, rodoljubivi penzionisani teoretičaru? I to još vojni. Sve dok ti oligarsi ne finansiraju jedan oktobar i uzmu sva ruska bogatstva i daju ih na ruke evropi i americi u idiotskoj nadi da će i njima ostati koja milijarda pa da teraju zlatne magarce i gaje ruske robove da im rade za parče hleba. Pa šta ste to uspeli, kako ste osnažili kad vam je peta kolona toliki neprijatelj? I na kraju će vas srušiti takve kilave. Dobićete beogradski oktobar usred Moskve, samo zato što pričate ko deca, dok vam zločinci izdaju novine i truju narod i dalje, sasvim slobodno. Sad mi treba da se divimo vašem novom znanju, koje mi već posedujemo ko otrov u nama, i da se divimo vašoj teoretskoj patriotici. Kilajberi i mućkaroši. Dok ne stegnete muda i ne potamanite gamad koja vam rastura državu, nema ništa od vas. Ni akcija u Siriji neće privući mnogo saveznika, osim teoretski i po pričama penzionisanih generala. Neće, jer svet zna da u Rusiji caruju oligarsi i da ih neko podržava. Ko je taj neko, ako ne kilavi, mekani i uvrnuti rodoljubi koji znaju tamo neke petokolonaše, ali ti isti petokolonaši su najbogatiji ljudi u Rusiji, pa i u svetu i niko ih ne dira ni pod razno. Ko da vam onda bude saveznik i ko da vam veruje? Eto, ta kilavost na unutrašnjem terenu, nesigurnost vlasti i ne rešavanje unutrašnje izdaje, je uzrok zašto nema ni jedne velike države da se priključi Rusiji u akciji oko Sirije. Ne veruju vam da ćete opstati dugo i to je to. A da kažete, te novine se zovu na primer "Krasnaja Zvjazda" i nabrojite i ostale, pa ih onda malo povešate, ne mnogo, ali ipak vaspitno, pa te novine postanu preko noći rusko rodoljubive da's usereš od muke, ali ljudi to cene, pa ponekog oligarha uštrojite a ostali odmah dotrče sa parama pravo u Kremlj, da bi sačuvali muda, e onda bi vam i drugi prišli. Eto, to je američki sistem sigurnosti i radi ko švajcarski sat. Kod Amerikanaca, kad zaškrgutaju zubima, trče sve velike države sveta i sipaju pare na jedno mesto, kao što se dešava već nekoliko zadnjih godina uoči nove godine, kada Amerikanci pljunu svet sa svojim eventualnim bankrotom, pa Kina, Rusija, Japan, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Emirati, Katari i svi ostali koji imaju i nemaju para napune kasu MMF-a sa divnim svežim potkovanim novcem. Pukovnik priča li priča, a tu nedavno je jedan od njihovih najvećih vojskovođa izjavio da je najsigurnije kada Rusija drži jedan deo svojih rezervi u MMF-u! Koja kontradiktornost napada na truli svetski dolarski finansijski sitem, a podržavate MMF. Vi zahtevate da se prelazi na rublju i jen i počinjete plaćanje rubljom, ali, na primer, od Belorsije tražite dolare za naftu??? Pa kako onda da vas Belorusija podrži??? A Belorusija je vaša i interesna i narodna zona kao sijamski blizanac. Dakle, već me nerviraju ovi naivni Rusi, koji kanda to nisu, jer niko ne može biti toliko glup da ponavlja jednu pesmicu već decenijama a ipak stalno reklamira baš tu pesmicu. Vi koji ne shvatate i mislite sve je ovo antirusko lupetanje, pronađite koliko milijardi dolara su Rusi namakli MMF-u u zadnje 3 godine. To ja neću da radim za vas. Gospodine Generale, lepo pričate, lepo radite ali zašto su onda rezultati ružni i tužni? Ko to muti vodu usred Rusije, pa čak i rodoljubivi generali u penziji na sve gledaju poluzatvorenim očima? Tako i vidite ''neke'' novine, a ''neke'' nije ime ni putokaz, nego teorija. Bacanje arapskog peska sa ruskih bogataških plaža u oči naroda. Peska, za koji ste dali svoja bogatstva. To vam je posao kao kada bi Eskimi uložili pola svog budžeta u uvoz frižidera, da sačuvaju slaninu od foka preko leta. Nema veze što Eskimi nemaju budžet. Isti je to onaj kao i sa ruskim uvozom peska.

  2. pravda says:

    Svaka Vama cast gosp.Generale IVASEV. Samo vi otvorite Sibir i proterajte Zapadne=Americke podanike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *