ГЕНЕРАЛ КЛАРК ОПЕТ ХОЋЕ ДА КОМАНДУЈЕ: Русију и Кину треба протерати са Балкана

GENERAL KLARK OPET HOĆE DA KOMANDUJE: Rusiju i Kinu treba proterati sa Balkana

4 oktobra 2020

Bivši vrhovni komandant NATO Vesli Klark izjavio je da bi nedavni sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, ukoliko bude sproveden, mogao bi biti izuzetno koristan za ekonomije obe strane i šireg Balkana, ali samo ukoliko bude smanjen uticaj koji Kina i Rusija imaju u regionu.

Klark, koji je vodio NATO operaciju bombardovanja Srbije 1999. godine, rekao je za Glas Amerike da je svaka prilika za pregovore, naročito pod pokroviteljstvom SAD, pozitivan korak, isto kao što je svaka mogućnost za preduzimanje mera u cilju ekonomskog razvoja takođe povoljna okolnost.“Međutim, reč je o procesu koji traje skoro dve decenije i ujedno je opterećen mnoštvom poteškoća, koje su i dalje daleko od rešenja”, rekao je Klark.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja mora da bude oprezna kada je reč o prihvatanju stranog vlasništva nad njenom imovinom.

“Kada je reč o stranom investitoru koji nudi sredstva u skladu sa uobičajenim pravilima poslovanja, situacija je u redu. Međutim, vrlo pažljivo pratim obrazac stranih investicije koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Kine i još nekih zemalja. Pratim i političke posledice tih ulaganja. Verujem da bi vlada Kosova trebalo da vodi računa o tome i u sopstvenoj politici”, rekao je on.

Upitan da prokomentariše pristupa spskog predsednika Aleksandra Vučića, koji podrazumeva Vašington, Brisel, Peking i Moskvu, Klark kaže da je za Srbiju to možda izvodljivo samo ako Vučić uz pomoć svojih bezbednosnih službi može da kontroliše uticaj stranih investitora.

“Međutim, to je po meni ‘igra na vrlo klizavoj padini’. Kada Rusija i Kina investiraju, one zauzvrat očekuju određeni politički ustupak. Takav pristup je problematičan i sa stanovišta Evropske unije”, rekao je on.

Kako kaže, posebna teškoća u bržem napredovanju regiona jeste nastojanje Kremlja da zapadni Balkan u celini pretvori u svoju sferu interesa, što je politika Kremlja još od početka oružanih sukoba u regionu tokom 1990-tih.Kao primer naveo je svoje razgovore sa ruskim generalima u vreme mirovnih pregovora o Bosni i Hercegovini, 1995. godine u Moskvi.

“Želeo sam da iskoristim priliku i posetim ruske generale sa kojima sam vodio razgovore prethodne godine. Međutim, dočekan sam rečima: ‘Hej, dolaziš u naš deo Evrope’. Po njima, zapadni Balkan je ruska sfera interesa, koju oni žele da povrate i kontrolišu. A kada jednom preuzmu kontrolu, drugima uskraćuju prerogative slobode”, ocenjuje Klark.

(Tanjug)

KOMENTARI19 komentara

  1. električar says:

    Budale nikad ne mogu da prestanu da budu budale. I zato ih treba ograničiti i onemogućiti !

  2. test01 says:

    Srbi treba da se zaduze da bi pravili autoputeve i prugu koje ce shiptari i Albanci da koriste i to je ekonomija? Srbi NEMAJU nikakvu korist od toga, naprotiv, treba ih blokirati!

    • Rajko says:

      Bravo. Kome to treba? Ni ja ni moja deca a ni unuci nece u tom pravcu da traze buducnost i suzivot. Eto im Rame pa nek ih gradi. Gradili smo dosta ugrozene i nerazvijene da nam bolje j.m.

    • Archelay says:

      Test 01,tako je.A ja,da dodam.Poznato je zasto najvisa zgrada u samom centru Beograda nosi ime koje je povezana sa krajnom destinacijom te magistrale.Dok mi mislimo da je to uredu stranci tumace da je to simbol nekom drugim narodu.Mesetari to stavljaju na kontu svog interesa pa sada daju kredit Srbije da radi u korist svoje srete a na kontu mesetarskog programa zvani"Velika Arnautija".Ako neko misli da je ovo razmisljanje bez osnove onda pokazace praksa da je formula"mic po mic"i te kako moze da bude efikasna jer dodatni napori za ispravljane gresaka je kasno.

  3. garo says:

    Proteraj ih ti dzukelo.

  4. Ivan Grozni says:

    Gospodine generale. Sto se mene tice mozete slobodno povesti celu korumpiranu vucicevu vladu s njim na celi i dovesti je bez traga.Ali! Sto se investicija dice; Pa Kina ima naj vece investicije u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Direktne investicije u drzavne obveznice. Dali to znaci da kontrolise americku politiku? Ili vam je samo Kina konkurent u biznisu na KiM koji ste dobili za "usluge" albanskim separatistima. Svi koji su na bilo koji nacin "posredovali" u konfliktu na ovim prostorima danas su milioneri. Za klintonove znamo da im je podanik AV odneo na noge milion,dva, i onda placao zlikovca da ga "savetuje". Procitali smo i mi knjigu NOVAC U POLITICI. Kako se prave pare trgujuci uticajem. Hvala na upozorenju. Mozda bi bilo profitabilnije "savetovati' Trumpa ili mozda Johnsona. Hvala

  5. Nanu Mu says:

    Da, a makakije i gorile kao što si ti treba implementirati tamo? Ja, budale ljudi moji (dobro plaćene budale).

  6. Ivke says:

    Ti to kazes zlocincu jedan. Kad tad ce se i tebi suditi.

  7. Rajko says:

    Ovog zlikovca treba proterati iz celog sveta i uterati ga u njihove rezervate kao sto su nekada proterali indijance.

  8. Slobodanka says:

    Novi osvajački pohod Amerike ali sada sa ciljem da preuzmu celu Srbiju. Zato uopšte ne čudi što se javlja i vampir Klark. Ovaj put ne ratuju kao u Klarkovo mladje dane, nego Amerika nas osvaja novcem. Pritom računaju na gnjidu koja nas vodi i sve ostale domaće gnjide koje ga podržavaju. Pominjanje Rusije i Kine a koje navodno žele da proteraju je nova satanistička prevara. Njihov pravi cilj je da konačno osvoje celu Srbiju.

    • test01 says:

      Ma nema cak ni novca, pare imaju Kinezi a ameri imaju dugove i FED (koji je u rukama privatnika - duboke drzave) stampa dolare kao toaletni papiric a Srbija se zaduzuje sa tim papiricima da bi pravila NATO infrastrukturu posto treba da povezu Bondstil sa EU. Sada zele da ukinu papirnu valutu i predju na virtuelnu, tako bi zadobili totalnu kontrolu nad svim i neogranicenu mogucnost "stampanja para" i manipulirali bi dugovima i svetskom berzom pritiskom na tastaturu. FED to vec analizira uveliko u USA !

  9. Slobodanka says:

    Treba biti svestan da mi smo u opasnosti, naša država Srbija je u opasnosti, a ne Rusija i Kina. No Srbi će se zalepiti za obećani američki novac kao muva na lepak, slično tako Srbi su se već zalepili na slatka obećanja iz EU i krenuli na uzaludni EU put.

  10. Si Ju Leter Aligeder says:

    vi kauboji (kravari) džabe ste krečili po srbiji bombama, doći će dan Velikog Manitua pa će svako od nas dobiti po delima svojim, a ovakvi kao klark generalno idu u pakao.

  11. Jevđo says:

    gospodine vesli klark,da vas potsetim na vaše učešće i dela iz 1999. godine, koje nećemo i ne smemo zaboraviti (bar žitelji sa ovih prostora), a ujedno vas potsećamo da vam nikada nećemo i ne možemo oprostiti. Dovoljno sam obrazovan da znam kako se pišu vlastite imenice, ali iz revolta i poniženja koje gajim prema vama inat mi ne dozvoljava da se povinujem pravoopisu, a koliko sam ogorčen i koliko vas mrzim u narednim obraćanjima ne želim ni ime da vam spomenem pa znajte na koga se odnosi epitet "LJUDSKI IZMET". Obzirom da nisam sudija ni dželat i da sam hrišćanin pravoslavac, to sam ubeđen da će vas kad-tad stići Božja ruka i Božja pravda. Neko zadovoljenje pravde oseti ću kada budem čuo vest da se LJUDSKI IZMET raspada u najvećoj muci i najvećem bolu. Samo da vas potsetim da Rusija i Kina imaju veći kapital u SAD-u od samih SAD, pa mi nije jasno vaše zalaganje da se ove dve države istiskuju sa Balkana. U koliko posedujete toliko uticaca i moći iskoristite ih za istiskivanje sa teritorije SAD-a. U želji da skončate u najtežim mukama i to da traje što duže, primite moje pozdrave sa najiskrenijim željama.

    • Beli Orao says:

      Kao da mi iz duše govoriš , Jevđo !!!

  12. branicevac says:

    Amerikanci su IZDALI svog saveznika u II svetskom ratu!To trebamo da ponavljamo uvek!Pomogli su sve FASISTICKE satelite koji su se borili na strani Hitlera!To im svaki nas politicar treba reci u facu!

    • Beli Orao says:

      Izvini , pridadao bi da mi treba da školujemo dobre i učene političare da ih formiramo i patriotski potkujemo pa tek onda sa manjim funkcijama pustimo u etar da se zadnjom fazom ojačaju da bi služili svom narodni svojoj domovini a ne da kažemo nešt u lice gluvima i neškolovanim prostacima , džukelama i izdajnicima kao što su ovi na vlasti !!!

  13. milos says:

    iskreno posto im je efekat prisustva cisto suzdrzano uz poneki ostri protest .. u prevodu '' ni za k***c'' nisu onda i treba da se proteraju ...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *