ГЕНЕРАЛ КОЈИ ЈЕ ГАЂАО ТУЂМАНА И МЕСИЋА: „Змија се бије у главу”

GENERAL KOJI JE GAĐAO TUĐMANA I MESIĆA: „Zmija se bije u glavu”

18 decembra 2017

Tako sam učen i moje komandno geslo tokom cele vojne karijere bilo je da ako treba da napadneš neprijatelja, onda udaraš u metu, jer se „zmija bije ravno u glavu“. U situaciji kada je Hrvatska pred očima sveta pokušavala da rasturi jednu legitimnu i međunarodno priznatu zemlju, doneo sam odluku da to sprečim tako što ću narediti napad na Banske dvore, kaže u razgovoru za „Vesti“ penzionisani general Ljubomir Bajić, nekadašnji komandant Petog vazduhoplovnog korpusa.

– Školovan sam i komandovao sam u JNA kojoj je primarni zadatak bila odbrana granica zajedničke države, a Hrvatska je ušla u otvorenu pobunu i zato sam i izdao to naređenje – kaže Bajić.

Sedište ovog Korpusa je prvobitno bilo u Zagrebu, ali su odatle morali da se povuku u Bosnu, odnosno na aerodrom Bihać. General Bajić je odatle i izdao naređenje da se dignu dva supergaleba i 7. oktobra 1991. granatiraju Banske dvore u kojima su u tom trenutku na sastanku bili Franjo Tuđman, Ante Marković i Stipe Mesić.

Ovo je i osnovni povod što je Državno tužilaštvo Hrvatske nedavno, 26 godina od tog događaja, podiglo krivičnu prijavu protiv šestorice nekadašnjih oficira JNA, sa generalom Bajićem na čelu.

– Niko mi nije naredio da granatiram Banske dvore, ali nije ni bilo moguće da bilo koga kontaktiram jer nije bilo moguće uspostaviti veze sa Beogradom. Ljudi ne shvataju da je to bilo vreme kada su kasarne bile u potpunoj blokadi, vojnici i starešine ostavljeni na milost i nemilost. Bukvalno smo bili prepušteni na milost i nemilost. Izdao sam naređenje i niko sem mene tu ne može biti kriv. Svi oni koji su ga izvršili, u suprotnom, da me nisu poslušali, završili bi pred Vojnim sudom – veli ovaj penzionisani general koji smatra da se našao na hrvatskoj optužnici zahvaljujući nedavnoj presudi u Haškom tribunalu po kojoj su Hrvatska i Franjo Tuđman optuženi za udruženi zločinački poduhvat u BiH.

– Optužnica protiv mene je posledica haške presude jer neposredno iza toga Hrvatska je optužila 17 muslimanskih generala, a onda su i Srbi, odnosno ja, došli na red verovatno da bi se u njihovoj javnosti skrenula pažnja sa činjenice da je u Hagu Tuđman dobio ono što je i zaslužio, presuđeno mu je postuhmno da je zločinac – kaže general Bajić.

Ističe da mu ne pada na pamet da ide u Hrvatsku i tamo dokazuje svoju nevinost, jer, kako tvrdi, bezgranično veruje pravosudnim organima svoje države, Srbije.

Optuženi

Uz generala Bajića, Državno tužilaštvo Hrvatske podnelo je krivičnu prijavu protiv tadašnjeg načelnika u protivvazdušnoj odbrani Slobodana Jeremića (68), načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đure Miličevića (62), kao i pilota Ratka Dopuđe (60) i Davora Lukića (59). Šesti okrivljeni je radio u Kontraobaveštajnoj službi Ratnog vazduhoplovstva i poznati su mu samo incijali Č. K. (66).

– Ne idem nigde. Protiv mene se već dugo vodi istraga, ali me još niko nije kontaktirao, ni kada je reč o hrvatskim, ni srpskim pravosudnim organima. Ali, verujem u to da je država Srbija sposobna da zaštiti svoje državljane. Ukoliko me srpsko pravosuđe pozove, dužan sam da se odazovem, jer poštujem naše zakone. Jedino što ne želim da razgovaram sa hrvatskim istražiteljima, sa njima nemam ništa – zaključuje general Bajić.

Pokušaj vojnog puča?

Prema jednoj verziji, general Bajić je prvi visoki oficir JNA koji je pokušao da isprovocira vojni udar i na taj način spreči raspad SFRJ.

Navodno, očekivao je da će posle ovog napada i ostale starešine da mu se priključe i preuzmu upravljanje svim drugim republikama. Međutim, general Bajić tu verziju ne želi da potvrdi.

– Postupio sam na osnovu tadašnjeg Ustava i zakletve koju sam dao, a to je da ću i po cenu sopstvenog života štititi teritorijalni suverenitet i integritet SFRJ. Hrvatska je zemlja koja je prekršila Ustav i nasilno se otcepila – ističe Bajić.

(vesti-online.com)

KOMENTARI7 komentara

 1. Batina says:

  Mnogi zivoti bi bili spaseni.

 2. Kulak says:

  Na teritoriju međunarodno priznate države Jugoslavije jedina legitimna i legalna vojska je bila JNA. Oni koji su u Jugoslaviji napadali na vojnike i garnizone JNA po međunarodnom pravu su teroristi. Takve teroriste se uništava, sa njima se ne pregovara.Po domaćem i međunarodnom pravu general Ljubomir Bajić je 100% u pravu.

  • LAKI says:

   POTPUNO NE SLAZEM SA PRETHODNIM KOMENTAROM

  • Portopranco says:

   Sa 4 rečenice sve rečeno.I sve savršeno tačno.

 3. BLuka says:

  Ti general? Ti si bre niko i nista i bolje ti da sutis,nisi uspio da napravis ni vecu stetu a kamo li da zmiji naudis... U zatvor sa njim zbog civilne zrtve koka je izginula zbog njegove apsolutne nesposobnosti.

  • BLuka says:

   Drugo...izuzetno neodgovorno to uraditi u prisustvu Ante Markovica koji je bio proYUG nastrojen i koji je trazio angazman JNA u deblokadi kasarni pa i u Vukovaru. Em si neposlusan em si nesposoban,pokrij se po usima.

   • Portopranco says:

    Ne pogađa svaki metak.Nije to baš tako jednostavno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *