General Lazarević uskoro na slobodi?

General Lazarević uskoro na slobodi?

12 novembra 2014

general-lazarevic.gifČlanovi porodice, advokati koji su zastupali i branili general-pukovnika Vladimira Lazarevića u Hagu, zajedno sa državnim organima i Rasimom Ljajićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, pokušavaju da od Tribunala izdejstvuju da Lazarevića što pre pusti na slobodu.

Dva su razloga, kako saznaje „Politika”, što su proteklih dana aktivnosti za oslobađanje generala pojačane: zdravstveno stanje generala Lazarevića je znatno pogoršano krajem leta i početkom ove jeseni, a pravnici veruju da je njegovo oslobađanje realno jer se i inače bliži rok kada bi Lazarević mogao da izađe na uslovni otpust.

Zdravlje general-pukovnika Vladimira Lazarevića narušeno je već nekoliko godina, zbog čega je u poslednja tri meseca više puta bio pod stalnim bolničkim nadzorom lekara i drugog medicinskog osoblja u Sheveningenu.

Sud u Hagu izrekao je Lazareviću prvostepenu presudu i kaznu zatvora u trajanju od 15 godina 29. februara 2009. Optužnica po kojoj je srpski general proglašen krivim i osuđen teretila je Vladimira Lazarevića za „zločinački poduhvat nasilnog progona Albanaca sa teritorije Kosova i Metohije u korist Srba”. Srpski general osuđen je, kako je objašnjeno u presudi, po komandnoj odgovornosti jer je pre i tokom sukoba u južnoj pokrajini krajem devedesetih godina prošlog veka bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, u čijem je sklopu pomenuti korpus bio.

Optužnicu protiv generala Lazarevića Haški tribunal je objavio sredinom 2003. godine, posle čega je na Srbiju izvršen veliki pritisak da međunarodnom sudu preda optužene. Vladimir Lazarević je bio prvi visoki vojni starešina iz naše zemlje koji je odlučio da se dobrovoljno preda međunarodnom sudu u Hagu. Učinio je to godinu i po dana posle objavljivanja optužnice protiv njega, 3. februara 2005.

Početkom ove godine, tačnije 23. januara, odlučujući po žalbi srpskog generala i njegovih branilaca, Haški tribunal je doneo rešenje da mu se ranije izrečena zatvorska kazna u trajanju od 15 godina, smanji na 14.

Prema tumačenju njegovih pravnih zastupnika, pošto se general Lazarević dobrovoljno predao Tribunalu početkom februara 2005, on bi imao pravo na uslovni otpust posle isteka dve trećine izdržane kazne, to jest nakon devet godina i četiri meseca provedenih u pritvoru i zatvoru u Sheveningenu. To znači da bi Vladimir Lazarević mogao na uslovnu slobodu do kraja ove godine.

U Hagu, međutim, spore tu računicu i mogući datum za uslovni otpust. Prema tumačenjima Tribunala, to bi moglo da se dogodi tek sredinom septembra sledeće godine. Zato je nedavno pomenuta mogućnost da Vladimir Lazarević bude prebačen u zatvor neke od članica EU, najverovatnije u Poljsku, gde bio nastavio izdržavanje kazne.

Do „neslaganja” u računici između generalovih advokata i Haškog tribunala dolazi jer međunarodni sud pravde ne priznaje u trajanje dosadašnjeg pritvora, kao što je to učinjeno, na primer, u slučaju uslovnog otpusta nekih od osuđenih hrvatskih generala iz Hrvatske (Tihomir Blaškić), i vreme provedeno u domovini na lečenju. A general Lazarević je kao haški pritvorenik bio nekoliko puta u Srbiji na lečenju – najduža poseta je bila od 25. maja do 7. avgusta 2009, kada je na VMA u Beogradu podvrgnut komplikovanom operativnom zahvatu, a potom bio na stacionarnom opravku u niškoj Vojnoj bolnici sve do povratka u Hag.

Porodica generala Vladimira Lazarevića, supruga Olga i trojica sinova sa članovima njihovih porodica, advokati i pravni zastupnici, ali i Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom Srbije, sa Rasimom Ljajićem na čelu, kako saznajemo od pouzdanih izvora, zatražiće od Haga puštanje srpskog generala na uslovnu slobodu zbog njegovog veoma slabog zdravlja, ali i primenu istih aršina za sve haške osuđenika. A to znači da se i vreme provedeno u Srbiji na lečenju uračuna u dosadašnji pritvor i izdržanu kaznu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *