ГЕНЕРАЛ МИТАР КОВАЧ: Опасан поклон НАТО пакта Приштини

ГЕНЕРАЛ МИТАР КОВАЧ: Опасан поклон НАТО пакта Приштини

7 маја 2023

Због одлуке НАТО да Приштини приушти опасну „играчку“ – дронове „Бајрактар“, систем ПВО Србије мора да буде у озбиљној приправности, јер ће они сигурно ове беспилотне летелице користити за извиђање по дубини централне Србије, изјавио је професор Митар Kовач, генерал-мајор у пензији.

Kовач каже да је опремање KБС-а овим типом беспилотних летелица део континуираних настојања водећих чланица НАТО да изграде оружане снаге Kосова и наводи како то за Војску Србије значи да мора да буде на опрезу.„Они полећу са припремљених стаза било да су у питању делови магистралних путева или уређене земљане површине и могу да лете дуго над територијом коју посматрају, дакле, могу имати извиђачке а и борбене мисије. А оно што је за нас проблематично јесте да ће они сигурно да користе те дронове и у мирнодопском периоду за надгледање административне линије и за извиђање према дубини територије Србије“, рекао је Kовач за Спутњјик.

У евентуалном конфликту с нашим снагама, сматра Kовач, сигурно је да би се ангажовали за проналажење циљева у већој тактичкој оперативној дубини централне Србије.

„И за дејство по циљевима као што су системи ПВО, оклопне механизоване јединице, артиљеријске снаге, и тако даље. НАТО цени да хендикеп који Приштина има у борбеној авијацији надомести овим дроновима, а иако се то толико не чује у јавности, у плану је и опремање KБС-а и тактичким беспилотним летелицама за извиђање, и дроновима самоубицама за деловање у предњој линији фронта и непосредној тактичкој дубини“, појашњава Kовач.

Он напомиње да Сербија има јако добро развијен ПВО одбрамбени систем, али да он због овог поклона који је Приштина добила од НАТО ипак мора да буде у приправности.

Формације Kосовских безбедносних снага (KБС) опремљене су са око пет дронова „Бајрактар“, турске производње, пренео је Kљан Kосова, позивајући се на извор из међународних безбедносних институција.

Уговор за њихову набавку потписао је пре седам месеци министар одбране Kосова Арменд Мехај.

Интересовање за опремање овим борбеним летелицама датира од почетка 2022. године, посебно након руске инвазије на Украјину 24. фебруара прошле године.

Само два дана касније, компанију је посетила и косовска председница Вјоса Османи, како је сама написала – ценећи инспиративан приказ достигнућа у области технолошког напретка и иновација везаних за сектор одбране и безбедности, индиректно лобирајући за њихову куповину.

Беспилотне летелице „Бајрактар“ ТБ2 спадају у наоружање које има дугу издржљивост на средњој висини (МАЛЕ), са рекордом лета до 27 сати и три минута, а поред оружаних напада, њихове главне функције су обавештајне, надзорне и извиђачке мисије.

Опремање KБС-а овим системом долази само неколико дана пре почетка највеће међународне вежбе, „Дефендер Јуроп 23“.Kосово ће по други пут бити земља домаћин, а у вежби коју предводе САД, учествује са више од 1.100 војника.

(Sputnjik)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Dejan says:

    Šiptare se oboružava i običava a Srbi vi čekate ko zec na livadi! Svakom i najvećem neznalcu je jasno da če vas napasti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u