ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ: Био сам и још сам мета НАТО-пакта, живећу док је мог племена

GENERAL MLADIĆ: Bio sam i još sam meta NATO-pakta, živeću dok je mog plemena

27 avgusta 2020

RASPRAVA o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, okončana je večeras u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu završnom reči Mladića, a presuda žalbenog veća može se očekivati u narednih šest meseci do godinu dana.

Mladić je u svom obraćanju sudijama petočlanog žalbenog veća rekao da je on bio meta NATO i da je to i sada, napominjući da je optužnica protiv njega „čedo NATO“.„Živ sam i zdrav i živeću dok ima mog plemena, a ova optužnica je pala u vodu“, rekao je Mladić tokom desetominutnog izlaganja na kraju rasprave po žalbama.

Na početku obraćanja zamolio je žalbeno veće da mu umesto predviđenih 10 minuta omogući da govori 31 minut, jer, kako je naveo, ima da kaže nešto za svaku godinu od kada je gurnut u rat, ne samo u svoje ime već i u ime ljudi, patriota i srpskog naroda koji je na vetrometini, ali mu veće ovu molbu nije usvojilo.

Stigao je, inače, da kaže još ovo: „Krajem maja ‘93. godine ustanovljene su zaštićene zone – u Sarajevu, Bihaću, Srebrenici, Žepi i Goraždu. Ja sam sam to potpisao sa komandatnom Armije BiH Seferom Halilovićem. To je značilo da je trebalo da se demilitarizuju Srebrenica, Žepa, Goražde, Bihać, Sarajevo. A u Sarajevu je ceo rat i poslije 1993. bio Prvi korpus BiH. Je li on razoružan? Nije. Zašto? Ko je kriv? Ratko Mladić!“

Naglasio je da je njega „sudbina dovela da brani svoju državu“:

“Nije počeo rat Ratko Mladić. Nije on napravio plan napada na Jugoslaviju. Čuće narod šta Ratko govori“.

Na današnjoj raspravi, za razliku od juče, on nije nosio zaštitnu masku, ali je bio izolovan staklom od ostatka sudnice.

Prethodno su njegovi advokati zatražili od petočlanog žalbenog veća da presudu preinači i da Mladića oslobodi od optužbi, jer je pretresno veće Haškog tribunala, kojeg je nasledio Mehanizam, pogrešno zaključilo da je on kriv.

Takođe su tražili da žalbeno veće odbije žalbu tužilaštva i potvrdi deo presude kojom je Mladić oslobođen od optužbi za genocid u šest bosanskih opština.

Sa druge strane, tužilaštvo je zatražilo da se Mladić proglasi krivim i po pomenutoj tački optužnice, odnosno za genocid nad muslimanima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Ključ, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica 1992. godine.

KOMENTARI4 komentara

 1. test01 says:

  Gde ste Srbi, tisina, nema ni komentara dok covek koji se borio za Srbiju i Srbe trune u kazamatu, sidjen od strane one iste bagre koji su bombardovali i proterivali Srbe sa njihovih vekovnih ognjista. Ziv nam bio generale.

  • Cp6a says:

   Tišina je jer su Srbi tužni što je general tamo, a ne mogu to da promene. Znaju da je general u srbožderskim nemilosrdnim rukama, a sve zahvaljujući žutoj pošasti, koja urnisa Srbiju. Takođe, sve što general kaže, svaki Srbin se sa tim potpuno slaže i nema šta da doda, osim "Živ, zdrav i duhom slobodan nam bio još puno godina junače!"

 2. Zaliv says:

  Ziv bio djenerale, cuvaj ti nama zdravlje a ove poturcene lazi rezirane od strane SAD vec padaju u vodu za tvog zivota

 3. petrovgrad says:

  Ratko Mladić srpski heroj. Branio je i odbranio srpski rod. To što o njemu misli peta kolona ne zanima me ni najmanje. Slava žrtvama, živela Republika SRPSKA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *