GENERAL NATO-a: Rusija gomila snage na granici sa Ukrajinom i veoma dobro su pripremljeni

GENERAL NATO-a: Rusija gomila snage na granici sa Ukrajinom i veoma dobro su pripremljeni

23 marta 2014
Filip Bridlav 9281Vrhovni glavnokomandujući snagama NATO u Evropi – američki general Filip Bridlav – dao je visoku ocenu borbenoj spremnosti jedinica koje Rusija drži uz svoje zapadne granice.

Nastupivši na Briselskom formumu, u organizaciji nemačkog Maršalovog fonda, Bridlav je rekao:

„Ruske snage koje se nalaze relativno blizu ukrajinskih granica odlikuje velika brojnost i veoma, veoma dobra pripremljenost”.

Ukoliko bi Kremlj doneo takvu odluku, te snage su – naglasio je Bridlav – sasvim dovoljne da bez problema stignu i do Pridnjestrovlja”. I podvukao: „To izaziva krajnju zabrinutost NATO”.

Rezimirajući situaciju oko Ukrajine i Krima iz ugla Severnoatlantske alijanse, Bridlav je zaključio: „Ruska Federacija deluje pre kao protivnik nego kao partner NATO”.

Inače, vojni analitičari u kuloarima Briselskog foruma ne očekuju rusku vojnu intervenciju na teritoriji Ukrajine. Čak ni u njenim jugoistočnim oblastima naseljenim pretežno Rusima.

Neki čak tvrde da se o „sigurnoj invaziji na istok Ukrajine” govorilo prethodnih dana iz taktičkih i propagandnih razloga. Sličnih kao u vreme rusko-gruzinskog rata u avgustu 2008. godine.

Tada je Zapad, posle kraćeg dizanja prašine i pretnji, počeo da tvrdi da je svojim diplomatskim pritiskom i čvrstim stavom sprečio Ruse da uđu glavni grad Gruzije Tbilisi.

Sada pripremaju teren da izostanak invazije na istok Ukrajine proglasi svojom pobedom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *