ГЕНЕРАЛ ОТКРИВА: ЈНА је могла да спречи распад СФРЈ!

ГЕНЕРАЛ ОТКРИВА: ЈНА је могла да спречи распад СФРЈ!

7 маја 2016

112970022654d52412ec5d3035136755_origБеоградски форум за свет равноправних представио је своје ново издање, књигу генерала Радована Радиновића „Карактер ратова за разбијање Југославије“. Овај, по много чему кључан теоријски рад, умногоме објашњава шта се догађало на просторима Балкана деведесетих прошлог века. У разговору за „Вести“, генерал Радиновић објашњава суштину тих ратова, али и открива многе до сада непознате детаље из тог периода.

Какав је био карактер ратова у Југославији?

– Када се о томе изјашњавају они који су извршили сецесију, тада су то били праведни, отаџбински, домовински ратови. Али, то су били грађански ратови етничког карактера са верским обележјима у којима се борило против Срба и православља.

Тврдња је да су се Словенија, Хрватска и БиХ бранили од „великосрпске агресије“?

– То је будалаштина. Никада велика Србија није била програм ниједне званичне српске власти нити је икада учињено ишта да се тај програм велике Србије оствари.

Исто су утврдиле и судије у првостепеној, ослобађајућој пресуди Војиславу Шешељу. Мислите ли да ће та одлука опстати?

– Уколико се настави са страшним притисцима на суд због ове пресуде, а ту мислим и на протестно писмо председнице Хрватске генералном секретару УН, тада је реално очекивати да та пресуда неће остати таква. Али, Шешељ је толико дуго био у затвору да не верујем да би могао бити осуђен на дужу казну од оне коју је фактички већ одлежао. Све друго би било превише чак и за Хашки суд.

Додуше, већ постоје међународне пресуде које говоре о кривици Србије?

– Оне су утемељене на хашким пресудама. Тај суд је буквално смишљао правне конструкције како би унапред осудио већ виђене кривце – Србе. Замислите парадокс да су Срби оптужени за разбијање државе коју су стварали својом националном енергијом и својим жртвама. Па Југославија је Србима била једина држава која им је омогућавала да живе заједно. После разбијања те државе, Срби су отерани из свог завичаја, са Јадрана, Дунава, Саве, расељени на све четири стране света. Трагично је што су власти у Србији после 2000. године прихватиле ту српску кривицу.

У књизи покушавате да дате одговор и коме је сметала СФРЈ. Коме је то сметала?

– СФРЈ је после пада биполарног света сметала свима, јер више није служила сврси својеврсне тампон зоне између Запада и Истока. Зато се кренуло у њено прекомпоновање, а за ту сврху су одлично послужили новонастали режими у Словенији, Хрватској и Босни.

Има ли кривице Срба у свему томе?

– Српске кривице има много и у својој књизи нисам штедео ни војску, ни политику како у Републици Српској Крајини, тако ни у РС и Србији. Основна српска кривица је у томе што је нереално проценила стратешку ситуацију и могућности које се могу остварити из катаклизме која предстоји.

Шта све замерате политичарима?

– Једна од кључних замерки је формирање Републике Српске Крајине као самосталне државе. Није било реално да она опстане поред Хрватске, јер у сукобу две непријатељске државе и војске нестаје она слабија. Уосталом, читав Венсов план мировне операције Унпрофор није био ништа друго него припрема за реинтеграцију Крајине Хрватској.

Кривите Војску, хоћете рећи да она ништа није знала о плановима за разбијање државе?

– Конкретни планови нису тада били идентификовани, али војном врху је било потпуно јасно да следи криза из које ћемо се тешко извући. Отуда је предузела низ организационих мера, укључујући и план „Јединство“ који је значио реорганизацију војске, преуређење стратегијског командовања у смислу да се предупреди већ нарасли сепаратизам република. На крају, 12. марта 1990. године, на седници војног врха са Председништвом СФРЈ, тадашњи савезни секретар за народну одбрану Вељко Кадијевић је предложио да се уведе ванредно стање, да се подигне највиши степен борбене готовости и да се прогласи политички мораторијум од шест месеци на све политичко-правне страначке активности.

То причате о војном пучу који је био планиран?

– То није требало да буде војни пуч, већ се војска спремала да спречи братоубилачки рат. Нису била предвиђена никаква хапшења или шта слично, већ да се прогласи такво стање у држави које ће се легитимисати улогу Војске да очува уставни поредак све до договора о мирном разлазу без грађанског рата.

Кажете да то не би био пуч мада би Војска руководила државом?

– Не би руководила, него би учинила све да не дође до рата. Постоји читав низ мера које су биле предвиђене. Војска није имала пучистичких намера или амбиција да влада, него је она по Уставу била задужена да сачува уставни поредак ако дође до његовог угрожавања. Да не би дошло до рата, Војска је хтела да позове све стране на уставни договор и примора их да уколико и дође до разлаза, то не буде крвав сукоб какав је на крају био.

Хероји са Кошара

Овог месеца обележено је 17 година од битке на Кошарама током НАТО агресије на СРЈ. Због чега се овај догађај и даље не обележава?

– Битка на Кошарама је била једина права ваздушно-копнена битка током агресије на СР Југославију, а када је на власт у Србији дошла гарнитура доведена 2000. године, НАТО је постао пријатељ и одмах се одустало и од тражења надокнаде за бомбардовање, испитивање последица бомбардовања осиромашеним уранијумом, загађености животне средине… Одједном је прича о херојству младића на Кошарама постала „политички некоректна“ прича. Али, ако су ти хероји остали анонимни за јавност, нису и за своје саборце.

Научник у униформи

* Проф. др Радован Радиновић, генерал у пензији, члан је Управног одбора Београдског форума за свет равноправних.
* Рођен 1939. у селу Грбавци код Подгорице, а Војну академију копнене војске завршио је 1959. године у Београду. Магистрирао је на Факултету политичких наука у Београду, а докторирао је у области методологије војнонаучних истраживања.
* Утемељењу и развоју те специфичне области у ЈНА дао је значајан допринос, посебно студијом „Метода ратне вештине“ (Београд, 1983). За ово дело добио је 1984. награду „22. децембар“, тадашње највише признање за допринос војној науци.
* Радиновић је био истраживач у Институту за стратегијска истраживања и његов директор, а затим и професор и начелник катедри високих војних школа, начелник одељења у Управи Генералштаба и начелник Управе у Савезном министарству одбране.

(Вести-онлајн)

KOMENTARI14 коментара

 1. Harry Neron says:

  Ovaj general je još jedna u redu jNA generala neznalica. Priča od JNA skoro do kraja nije znala šta če se desiti a Zbignew Bžežinski je več u 70. godinama na kongresu sociologa u Upsali u Švedskoj, kojeg organizator je bio Stevan Dedier rođeni brat Vladimira, objasnio šta če se događati sa SFRJ posle smrti Tita. I tačno tako se i dogodilo. I JNA i jugoslovenski političari su bili upoznati sa tim dokumentom ali nisu ništa uradili u sprečavanju predviđenih radnji iz tog dokumenta. Poznvanje tog dokumenta javno je ptvrdio Dimitrijević, načelnik KOS-a u Slobino vreme, kod Marića u Ćirilici kada su generali odgovarali obtužbe iz knjige Glasovi iz gluhe sobe generala Grahovca.

 2. Gordan says:

  Šta pričate te gluposti ? JNA mogla nešto, pored Mološevića ? Pa Vi kao da ne znate redosled dogadjaja od 1986.godine ?!!! Najpre je Milošević nelegalno ukinuo Autonomnost Vojvodine,prekršivši Ustav SFRJ iz 1974.godine! Potom su usledili dogadjaji...!Upotreba jednog dela JNA u gušenju pobune zbog kršenja Ustava iz 1974.,je stvorio rat "devedesetih", i rezultirao Kosovom kao samostalnom državom. P.S. šta ste vi? komunisti ?

  • kosovac says:

   Gordan, У једном коментару назвао сам те будалом, а прочитавши овај твој коментар, изјављујем извињење. Погрешио сам, ти си само са супротне стране.

  • kosovac says:

   Gordan, Да објасним свој став, теби и колегама коментаторима, цела прича о војном удару је била предлог да се елиминишу Кучан, Туђман, Изетбеговић, Милошевић, Момир Булатовић, Киро Глигоров. Када се то уради, мислило се да ће се вратити идила комунизма, уосталом и идила пре Јогурт револуције у Војводини. Онај који је требао да уради војни пуч је одлично знао да је у ЈНА било много пробуђених Срба који би се одупрли. Руку на срце, пропорционално је и у срединама које нису биле српске био могућ велики отпор. Разумно је да је планер одустао од ове варијанте. Америка и Европа и да нису желели распад Југославије, ставили су се на страну свих њених народа сем Срба. И још горе – против Срба, са лошом намером које су назвали „добре услуге“. У рату који је уследио, ЈНА је била пропорционално и командно више на страни праведника Срба, да не заносим даље.

  • Otadzbina says:

   Kakve veze ima ukidanje autonomije Vojvodine sa nasilnom secesijom SR Slovenije,SR Hrvatske i SR BiH? Jel mozda Milosevic ilegalno naoruzavao Srbiju da bih nasiljem razbijao SFRJ?Jel mozda Milosevic trazio konfederaciju i republicke vojske? Jel mozda Milosevic izjavio: ja sam svoj zadatak izvrsio, Jugoslavije vise nema ili je to izjavio tvoj ustasa Mesic?

 3. micky says:

  Raspad SFRJ Niko nije mogao da spreci. JNA ni blizu da pridje.

 4. MILOŠ says:

  KOMUNISTI SU BILI POŠTENIJI I BORBENIJI OD BILO KOJE POLITIČKE PARTIJE KOJE SU NASTALE POSLE KOMUNISTA.I NAJLOŠIJI KOMUNISTA JE BIO BOLJI I POŠTENIJI NEGO TZV. DEMOKRATSKI POLITIČARI KOJI SU DUPE PRODALI AMERIKANCIMA ZA ŠAKU DOLARA KOJE SU STRPALI U DŽEP.

 5. kosovac says:

  Овај генерал Радован Радиновић је направио неку студију ваљда, и све је некако добро зато што папир може доста да истрпи. Једино папир није могао да истрпи његово негирање Српске Крајине. У време формирања Српске Крајине, комуњаре су имале јаку патриотску компоненту, и сигурно нису негирали Крајину. Овај Радиновић је изгледа неки комуњарски изрод, још гори.

 6. Otadzbina says:

  Sta prica Radinovic? Secam se 1977.g. profesor Stefanovic, pukovnik nam je na VVA predavao predmet: strategija, doktrina i koncepcija OS SAD-e. Tada je taj profesor pricao o planovima razbijanja SFRJ. Igrom slucaja kao KIK u maju 1989.g. prisustvovao sam sastanku na kojem se citala informacija od 06.02.1989.g. po kojoj je Kongres odobrio plan CIA-e a odnosio se o ucescu NATO u razbijanju SFRJ. Secam se recenice u kojoj se kaze da NATO nastavi napredovanje zakljucno sa bombardovanjem BGD. Kad sam ja znao za razbijanje SFRJ onda se pitam kako nije znao Radinovic, general.

 7. Svetislav says:

  Policitici generali i ulizice, kako i sada samo sto su se pre zaklinjalu u petokraku a sada u pentagram! Koliko je sposobnih srbskih oficira maknuto, ili naterano u penziju, a dupelisci su upucivani na nake "ratne skole", da bi samo pokazali svoje tragicno neznanje kad je poceo rat kao kadijevic, kukanjac, itd. Tu je najvise bilo kurvata, monte goraca, siptara i ostalih a Srbi su sklanjani kao i sada!

 8. Svetislav says:

  Povezano sa clankom, ovaj radinovic je samo sacuvao 2-3 velika stana za sebe, dok su oni koji su bili u ratu zaboravljeni i to od 1991-ve. Takva drzava nemoze da racuna na bilo kakvu odbranu, kao sto smo videli! Dva primera RSK i RS, je dok su posteni oficiri koji su hteli da brane svoj narod, ovakvi generali, i nasi politicari su slavili 1 maj i titov rodjendan, a i 29 novembar, dok se unistavala ta ista drzava koja im je omogucila da vide bela hleba!

 9. marinko says:

  hhhhhhhh. smesno kako ce JNA da ocuva jugoslaviju kad je jugoslovenska vojska bila hrvatska i muslimanska i siftarska i jugosluvena a oni su titini saveznici .hhhhhhhhh brat brata ne tuce

 10. Lune says:

  Hm,hmmm...Pavle Jaksic,general, je nakon sastanka, kluba generala JNA,penzionisanih i aktivnih,objasnio na TV, da je, angazovanje vojske moguce, ali ne vodi resenju. Mogla je JNA,avijaciom, i drugim sredstvima,da zbrise Zgreb i Ljubljanu, za 48 sati, ne vise, ali sta bi se dobilo time..? velika razaranja, pogibije i ostalo..zakljuck je znaci donet da to nije resenje.Kolicina mrznje,tada pa i danas govori da to ne bi bilo resenje.

 11. Lune says:

  Hm,hmm..Veljko Kadijevic, je trebao da sacuva granice,ustav,suvernitet..znaci, ne da predlaze, nego izda odgovarajuce naredjnje nizim komandama za izvrsenje.Tacno je da "vrhovni komandant Stipe Mesic i bratija" nisu imali nikakvo uporiste u zakonu, da rade sta su rdili, tako da je resenje bilo,na neko vreme,istovremno pohapsiti.Josip Broz, je svojevremeno, sazvao sastanak u Karadjordjevu,ucestvovao u radu, povremeno izlazio da odmori, i ponavljao "odavde se necete razici, ma koliko trajalo dok se ne dogovorite". Celo vreme, vidno je bila prisutna KOS i vojna policija..ides u wc, bukvalno te prate do kabine i cekaju, mentalni pritisak, neznas hoces li "upasti u solju wc", pa se naslo nekakvo resenje, na neko vreme.Ni to nije znaci vredelo, razlaz, steta je jedino sto se ratovalo, ali zna se i to.."nema rata bez ekonomskog intresa".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u