ГЕНЕРАЛ ОТКРИВА: ЈНА је могла да спречи распад СФРЈ!

GENERAL OTKRIVA: JNA je mogla da spreči raspad SFRJ!

7 maja 2016

112970022654d52412ec5d3035136755_origBeogradski forum za svet ravnopravnih predstavio je svoje novo izdanje, knjigu generala Radovana Radinovića „Karakter ratova za razbijanje Jugoslavije“. Ovaj, po mnogo čemu ključan teorijski rad, umnogome objašnjava šta se događalo na prostorima Balkana devedesetih prošlog veka. U razgovoru za „Vesti“, general Radinović objašnjava suštinu tih ratova, ali i otkriva mnoge do sada nepoznate detalje iz tog perioda.

Kakav je bio karakter ratova u Jugoslaviji?

– Kada se o tome izjašnjavaju oni koji su izvršili secesiju, tada su to bili pravedni, otadžbinski, domovinski ratovi. Ali, to su bili građanski ratovi etničkog karaktera sa verskim obeležjima u kojima se borilo protiv Srba i pravoslavlja.

Tvrdnja je da su se Slovenija, Hrvatska i BiH branili od „velikosrpske agresije“?

– To je budalaština. Nikada velika Srbija nije bila program nijedne zvanične srpske vlasti niti je ikada učinjeno išta da se taj program velike Srbije ostvari.

Isto su utvrdile i sudije u prvostepenoj, oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju. Mislite li da će ta odluka opstati?

– Ukoliko se nastavi sa strašnim pritiscima na sud zbog ove presude, a tu mislim i na protestno pismo predsednice Hrvatske generalnom sekretaru UN, tada je realno očekivati da ta presuda neće ostati takva. Ali, Šešelj je toliko dugo bio u zatvoru da ne verujem da bi mogao biti osuđen na dužu kaznu od one koju je faktički već odležao. Sve drugo bi bilo previše čak i za Haški sud.

Doduše, već postoje međunarodne presude koje govore o krivici Srbije?

– One su utemeljene na haškim presudama. Taj sud je bukvalno smišljao pravne konstrukcije kako bi unapred osudio već viđene krivce – Srbe. Zamislite paradoks da su Srbi optuženi za razbijanje države koju su stvarali svojom nacionalnom energijom i svojim žrtvama. Pa Jugoslavija je Srbima bila jedina država koja im je omogućavala da žive zajedno. Posle razbijanja te države, Srbi su oterani iz svog zavičaja, sa Jadrana, Dunava, Save, raseljeni na sve četiri strane sveta. Tragično je što su vlasti u Srbiji posle 2000. godine prihvatile tu srpsku krivicu.

U knjizi pokušavate da date odgovor i kome je smetala SFRJ. Kome je to smetala?

– SFRJ je posle pada bipolarnog sveta smetala svima, jer više nije služila svrsi svojevrsne tampon zone između Zapada i Istoka. Zato se krenulo u njeno prekomponovanje, a za tu svrhu su odlično poslužili novonastali režimi u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni.

Ima li krivice Srba u svemu tome?

– Srpske krivice ima mnogo i u svojoj knjizi nisam štedeo ni vojsku, ni politiku kako u Republici Srpskoj Krajini, tako ni u RS i Srbiji. Osnovna srpska krivica je u tome što je nerealno procenila stratešku situaciju i mogućnosti koje se mogu ostvariti iz kataklizme koja predstoji.

Šta sve zamerate političarima?

– Jedna od ključnih zamerki je formiranje Republike Srpske Krajine kao samostalne države. Nije bilo realno da ona opstane pored Hrvatske, jer u sukobu dve neprijateljske države i vojske nestaje ona slabija. Uostalom, čitav Vensov plan mirovne operacije Unprofor nije bio ništa drugo nego priprema za reintegraciju Krajine Hrvatskoj.

Krivite Vojsku, hoćete reći da ona ništa nije znala o planovima za razbijanje države?

– Konkretni planovi nisu tada bili identifikovani, ali vojnom vrhu je bilo potpuno jasno da sledi kriza iz koje ćemo se teško izvući. Otuda je preduzela niz organizacionih mera, uključujući i plan „Jedinstvo“ koji je značio reorganizaciju vojske, preuređenje strategijskog komandovanja u smislu da se predupredi već narasli separatizam republika. Na kraju, 12. marta 1990. godine, na sednici vojnog vrha sa Predsedništvom SFRJ, tadašnji savezni sekretar za narodnu odbranu Veljko Kadijević je predložio da se uvede vanredno stanje, da se podigne najviši stepen borbene gotovosti i da se proglasi politički moratorijum od šest meseci na sve političko-pravne stranačke aktivnosti.

To pričate o vojnom puču koji je bio planiran?

– To nije trebalo da bude vojni puč, već se vojska spremala da spreči bratoubilački rat. Nisu bila predviđena nikakva hapšenja ili šta slično, već da se proglasi takvo stanje u državi koje će se legitimisati ulogu Vojske da očuva ustavni poredak sve do dogovora o mirnom razlazu bez građanskog rata.

Kažete da to ne bi bio puč mada bi Vojska rukovodila državom?

– Ne bi rukovodila, nego bi učinila sve da ne dođe do rata. Postoji čitav niz mera koje su bile predviđene. Vojska nije imala pučističkih namera ili ambicija da vlada, nego je ona po Ustavu bila zadužena da sačuva ustavni poredak ako dođe do njegovog ugrožavanja. Da ne bi došlo do rata, Vojska je htela da pozove sve strane na ustavni dogovor i primora ih da ukoliko i dođe do razlaza, to ne bude krvav sukob kakav je na kraju bio.

Heroji sa Košara

Ovog meseca obeleženo je 17 godina od bitke na Košarama tokom NATO agresije na SRJ. Zbog čega se ovaj događaj i dalje ne obeležava?

– Bitka na Košarama je bila jedina prava vazdušno-kopnena bitka tokom agresije na SR Jugoslaviju, a kada je na vlast u Srbiji došla garnitura dovedena 2000. godine, NATO je postao prijatelj i odmah se odustalo i od traženja nadoknade za bombardovanje, ispitivanje posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, zagađenosti životne sredine… Odjednom je priča o herojstvu mladića na Košarama postala „politički nekorektna“ priča. Ali, ako su ti heroji ostali anonimni za javnost, nisu i za svoje saborce.

Naučnik u uniformi

* Prof. dr Radovan Radinović, general u penziji, član je Upravnog odbora Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.
* Rođen 1939. u selu Grbavci kod Podgorice, a Vojnu akademiju kopnene vojske završio je 1959. godine u Beogradu. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a doktorirao je u oblasti metodologije vojnonaučnih istraživanja.
* Utemeljenju i razvoju te specifične oblasti u JNA dao je značajan doprinos, posebno studijom „Metoda ratne veštine“ (Beograd, 1983). Za ovo delo dobio je 1984. nagradu „22. decembar“, tadašnje najviše priznanje za doprinos vojnoj nauci.
* Radinović je bio istraživač u Institutu za strategijska istraživanja i njegov direktor, a zatim i profesor i načelnik katedri visokih vojnih škola, načelnik odeljenja u Upravi Generalštaba i načelnik Uprave u Saveznom ministarstvu odbrane.

(Vesti-onlajn)

KOMENTARI14 komentara

 1. Harry Neron says:

  Ovaj general je još jedna u redu jNA generala neznalica. Priča od JNA skoro do kraja nije znala šta če se desiti a Zbignew Bžežinski je več u 70. godinama na kongresu sociologa u Upsali u Švedskoj, kojeg organizator je bio Stevan Dedier rođeni brat Vladimira, objasnio šta če se događati sa SFRJ posle smrti Tita. I tačno tako se i dogodilo. I JNA i jugoslovenski političari su bili upoznati sa tim dokumentom ali nisu ništa uradili u sprečavanju predviđenih radnji iz tog dokumenta. Poznvanje tog dokumenta javno je ptvrdio Dimitrijević, načelnik KOS-a u Slobino vreme, kod Marića u Ćirilici kada su generali odgovarali obtužbe iz knjige Glasovi iz gluhe sobe generala Grahovca.

 2. Gordan says:

  Šta pričate te gluposti ? JNA mogla nešto, pored Mološevića ? Pa Vi kao da ne znate redosled dogadjaja od 1986.godine ?!!! Najpre je Milošević nelegalno ukinuo Autonomnost Vojvodine,prekršivši Ustav SFRJ iz 1974.godine! Potom su usledili dogadjaji...!Upotreba jednog dela JNA u gušenju pobune zbog kršenja Ustava iz 1974.,je stvorio rat "devedesetih", i rezultirao Kosovom kao samostalnom državom. P.S. šta ste vi? komunisti ?

  • kosovac says:

   Gordan, U jednom komentaru nazvao sam te budalom, a pročitavši ovaj tvoj komentar, izjavljujem izvinjenje. Pogrešio sam, ti si samo sa suprotne strane.

  • kosovac says:

   Gordan, Da objasnim svoj stav, tebi i kolegama komentatorima, cela priča o vojnom udaru je bila predlog da se eliminišu Kučan, Tuđman, Izetbegović, Milošević, Momir Bulatović, Kiro Gligorov. Kada se to uradi, mislilo se da će se vratiti idila komunizma, uostalom i idila pre Jogurt revolucije u Vojvodini. Onaj koji je trebao da uradi vojni puč je odlično znao da je u JNA bilo mnogo probuđenih Srba koji bi se oduprli. Ruku na srce, proporcionalno je i u sredinama koje nisu bile srpske bio moguć veliki otpor. Razumno je da je planer odustao od ove varijante. Amerika i Evropa i da nisu želeli raspad Jugoslavije, stavili su se na stranu svih njenih naroda sem Srba. I još gore – protiv Srba, sa lošom namerom koje su nazvali „dobre usluge“. U ratu koji je usledio, JNA je bila proporcionalno i komandno više na strani pravednika Srba, da ne zanosim dalje.

  • Otadzbina says:

   Kakve veze ima ukidanje autonomije Vojvodine sa nasilnom secesijom SR Slovenije,SR Hrvatske i SR BiH? Jel mozda Milosevic ilegalno naoruzavao Srbiju da bih nasiljem razbijao SFRJ?Jel mozda Milosevic trazio konfederaciju i republicke vojske? Jel mozda Milosevic izjavio: ja sam svoj zadatak izvrsio, Jugoslavije vise nema ili je to izjavio tvoj ustasa Mesic?

 3. micky says:

  Raspad SFRJ Niko nije mogao da spreci. JNA ni blizu da pridje.

 4. MILOŠ says:

  KOMUNISTI SU BILI POŠTENIJI I BORBENIJI OD BILO KOJE POLITIČKE PARTIJE KOJE SU NASTALE POSLE KOMUNISTA.I NAJLOŠIJI KOMUNISTA JE BIO BOLJI I POŠTENIJI NEGO TZV. DEMOKRATSKI POLITIČARI KOJI SU DUPE PRODALI AMERIKANCIMA ZA ŠAKU DOLARA KOJE SU STRPALI U DŽEP.

 5. kosovac says:

  Ovaj general Radovan Radinović je napravio neku studiju valjda, i sve je nekako dobro zato što papir može dosta da istrpi. Jedino papir nije mogao da istrpi njegovo negiranje Srpske Krajine. U vreme formiranja Srpske Krajine, komunjare su imale jaku patriotsku komponentu, i sigurno nisu negirali Krajinu. Ovaj Radinović je izgleda neki komunjarski izrod, još gori.

 6. Otadzbina says:

  Sta prica Radinovic? Secam se 1977.g. profesor Stefanovic, pukovnik nam je na VVA predavao predmet: strategija, doktrina i koncepcija OS SAD-e. Tada je taj profesor pricao o planovima razbijanja SFRJ. Igrom slucaja kao KIK u maju 1989.g. prisustvovao sam sastanku na kojem se citala informacija od 06.02.1989.g. po kojoj je Kongres odobrio plan CIA-e a odnosio se o ucescu NATO u razbijanju SFRJ. Secam se recenice u kojoj se kaze da NATO nastavi napredovanje zakljucno sa bombardovanjem BGD. Kad sam ja znao za razbijanje SFRJ onda se pitam kako nije znao Radinovic, general.

 7. Svetislav says:

  Policitici generali i ulizice, kako i sada samo sto su se pre zaklinjalu u petokraku a sada u pentagram! Koliko je sposobnih srbskih oficira maknuto, ili naterano u penziju, a dupelisci su upucivani na nake "ratne skole", da bi samo pokazali svoje tragicno neznanje kad je poceo rat kao kadijevic, kukanjac, itd. Tu je najvise bilo kurvata, monte goraca, siptara i ostalih a Srbi su sklanjani kao i sada!

 8. Svetislav says:

  Povezano sa clankom, ovaj radinovic je samo sacuvao 2-3 velika stana za sebe, dok su oni koji su bili u ratu zaboravljeni i to od 1991-ve. Takva drzava nemoze da racuna na bilo kakvu odbranu, kao sto smo videli! Dva primera RSK i RS, je dok su posteni oficiri koji su hteli da brane svoj narod, ovakvi generali, i nasi politicari su slavili 1 maj i titov rodjendan, a i 29 novembar, dok se unistavala ta ista drzava koja im je omogucila da vide bela hleba!

 9. marinko says:

  hhhhhhhh. smesno kako ce JNA da ocuva jugoslaviju kad je jugoslovenska vojska bila hrvatska i muslimanska i siftarska i jugosluvena a oni su titini saveznici .hhhhhhhhh brat brata ne tuce

 10. Lune says:

  Hm,hmmm...Pavle Jaksic,general, je nakon sastanka, kluba generala JNA,penzionisanih i aktivnih,objasnio na TV, da je, angazovanje vojske moguce, ali ne vodi resenju. Mogla je JNA,avijaciom, i drugim sredstvima,da zbrise Zgreb i Ljubljanu, za 48 sati, ne vise, ali sta bi se dobilo time..? velika razaranja, pogibije i ostalo..zakljuck je znaci donet da to nije resenje.Kolicina mrznje,tada pa i danas govori da to ne bi bilo resenje.

 11. Lune says:

  Hm,hmm..Veljko Kadijevic, je trebao da sacuva granice,ustav,suvernitet..znaci, ne da predlaze, nego izda odgovarajuce naredjnje nizim komandama za izvrsenje.Tacno je da "vrhovni komandant Stipe Mesic i bratija" nisu imali nikakvo uporiste u zakonu, da rade sta su rdili, tako da je resenje bilo,na neko vreme,istovremno pohapsiti.Josip Broz, je svojevremeno, sazvao sastanak u Karadjordjevu,ucestvovao u radu, povremeno izlazio da odmori, i ponavljao "odavde se necete razici, ma koliko trajalo dok se ne dogovorite". Celo vreme, vidno je bila prisutna KOS i vojna policija..ides u wc, bukvalno te prate do kabine i cekaju, mentalni pritisak, neznas hoces li "upasti u solju wc", pa se naslo nekakvo resenje, na neko vreme.Ni to nije znaci vredelo, razlaz, steta je jedino sto se ratovalo, ali zna se i to.."nema rata bez ekonomskog intresa".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *