ГЕНЕРАЛ ПАВКОВИЋ ПРОГОВОРИО ИЗ ФИНСКОГ ЗАТВОРА: „Ово је истина о рату на Космету 1999. године!“

GENERAL PAVKOVIĆ PROGOVORIO IZ FINSKOG ZATVORA: „Ovo je istina o ratu na Kosmetu 1999. godine!“

21 juna 2017

Bitka za Košare bila je strašna. Uz velike žrtve, od 9. aprila do 14. juna zustavili smo proboj terorista ka Drenici. Ali, bitka na Paštriku, koja je trajala od 26. maja do 14. juna, u našim borbenim dokumentima zabeležena je kao najteža. Pored pripadnika terorističke OVK i regularne vojske Albanije, tukli smo se i protiv Strateške avijacije SAD koja je samo 26, 27. i 31. maja na naše položaje izručila oko 200 najrazornijih bombi koje su delove planine pretvorile u „mesečevo tlo“.

Govori ovako, ekskluzivno za „Novosti“, iz zatvora u Finskoj, bivši načelnik GŠ Vojske Srbije i Crne Gore, danas haški osuđenik – general Nebojša Pavković. Kako nam otkriva tadašnji komandant Treće armije koja je branila Kosmet, u ovoj operaciji vojska je izgubila 25 vojnika Prizrenske brigade, a 126 ih je ranjeno, dok su neprijateljske snage imale od 800 do 1.000 mrtvih.

Pavković ne krije zadovoljstvo što se, kako kaže, posle 18 godina „najzad kako treba piše o junacima sa Košara i njihovoj borbi za Srbiju“, ali i apeluje „da se bitka za Paštrik ne zaboravi“.

– Neprijatelj je pokušaj proboja preko Paštrika ka Prizrenu, Orahovcu i Suvoj Reci nazvao operacija „Strela 2“ – otkriva nam general Pavković.

– Ideja generala Veslija Klarka, tadašnjeg komandanta NATO snga je bila da oko 20.000 vojnika regularne armije Albanije, NATO i OVK iz pravca Kuksa i Kruma u Albaniji preko Paštrika ubaci u Metohiju i tako slomi odbranu Prištinskog korpusa. Mimo ustaljene linije NATO komandovanja, Klark je angažovao i Američku stratešku avijaciju, bombardere B-52 i B-1 koji su tukli naše jedinice iz stratosfere. Međutim, samo jednom, 27. maja, uspeli su da probiju front naše odbrane na gorožupskom pravcu i naprave prodor od 200 do 400 metara na teritoriju Srbije. Junaci 549. brigade već sledećeg dana su vratili položaje. Posle 15 dana bitke na visinama od 1.200 do 2.000 metara, ostalo je da leži blizu 1.000 neprijateljskih vojnika.

Pavković, govoreći o herojima, posebno izdvaja Božidara Delića, tadašnjeg komandanta Prizrenske brigade. Uz bok su mu, veli, bili i Stojan Konjikovac, tada načelnik štaba, čovek koji je komandovao na paštričkim vrletima. Tu su i potpukovnik Jakšić, potpukovnik Lemić, major Đokić…

– Na Gorožupskim bačilima vodnik Boškovski je sa 50 vojnika odoleo neviđenoj sili i NATO avionima. On i njegovi su sprečili širi upad neprijatelja – navodi dalje general Pavković. – Kapetan Mišić 28. maja sa 50 vojnika pod paklenom vatrom povratio je izgubljenu karaulu Gorožup. Tamo je našao grupu naših vojnika koja je ostala odsečena od sveta. Kotu Vrapče odbranilo je deset vojnika. Inače, u mom ratnom dnevniku je mnogo imena junaka: vodnici Petrović i Šavrnja, poručnik Vučić, desetar Savić, vodnici Kozina, Jovanović, Mišić, Dimitrijević, dobrovoljke Marina Jelić i Slađana Stanković….

Prema rečima generala Pavkovića, oko 50 vojnika, pod komandom Božidara Delića je od 28. maja na vrhu Paštrika držalo u šaci hiljade šiptarskih pešadinaca. Naoružani sa 50 snajpera dugog dometa „crna strela“, uz minobacače i protivoklopna sredstva, bili su, kako kaže, nerešiv problem za neprijatelja, pa se događalo da „naši minobacači poklope po 12 autobusa smene šiptarske pešadije na albanskoj teritoriji, te ovi, umesto u juriš – mole za evakuaciju“.

– Sve ovo se danima odvijalo pod udarima B-52 i B-1, koji su sejali tepihe bombi – nastavlja general Pavković. – Dana 31. maja dobio sam u obaveštajnom raportu i naređenje Veslija Klarka da se udari strateških bombardera pojačaju i da se uključe kasetne bombe jer su zaustavljeni na planini. Sećam se da sam se naježio, budući da sam se dva dana ranije u rejonu sela Planeja našao u blizini gde je palo 12 teških projektila iz B-52. Taj osećaj ne može rečima da se opiše.

General Pavković seća se da je poslednji raport iz Klarkovog štaba, (preko naših obaveštajaca), primio 4. juna 1999. Američki komandant je konstatovao „da nije zadovoljan postignutim rezultatima OVK na Paštriku i da su srpske snage uspele da se odbrane i preokrenu situaciju u svoju korist“. U tom raportu, kako nam je otkrio, doslovce je ocenio: „NATO vodi borbu protiv sposobnog protivnika čije jedinice vešto menjaju položaje i izbegavaju avijaciju NATO. Protivnik je uspeo da razbije sve veće baze OVK“.

PAKAO „PIRAMIDE“

* PAŠTRIK, iznad Prizrena je u obliku piramide i većim delom se nalazi na teritoriji KiM. Granična linija ide preko najvišeg vrha (1.986 metara), a od prevoja Liken, gde je bila naša karaula, uzdiže se niz vertikalnih stena do 1.874 metra.

* GLAVNI greben planine dug je pet kiolometara, a bitke su vođene u jarugama, vrtačama, na pošumljenim obodima planine.

* Prema informacijama koje je naša vojska dobijala po povlačenju, izvlačenje mrtvih neprijateljskih vojnika sa ovog prostora trajalo je do početka zime 1999.

ZA NEZABORAV

– ODBRANOM Paštrika komandovao je Božidar Delić. Sve vreme bio je stabilan, koncentrisan, ni u jednom trenutku uspaničen – seća se general Pavković.

– Samo sam ga dva puta čuo utučenog. Kada mu je pod tepihom bombi, u Šeh Mahali poginuo komandant PVO, potpukovik Lemić sa sedam vojnika i drugi put, 4. juna, kada mu je poginula Slađana Stanković, bolničarka, dobrovoljka kojoj je tokom rata kumovao na svadbi sa ruskim oficirom a srpskim dobrovoljcem Jurijom Osipovskim.

(Večernje novosti)

 

KOMENTARI17 komentara

 1. Dusanovac says:

  Sve ovo je tacno generale bog da Vas pozivi sanitetlija 549 okb Prizren

  • Djordje says:

   Ali generale nisi smeo da izdas ni Slobodana i zato zavrsiste svi u kurvinom hagu. Ipak si trebao generale da izvedes vojsku i da pogazis sve kvislinge i ne bi ti sad bio kod te djavole zapada a naravno i svi ostali nasi junaci koje isporucise petokolonasi i kvislinzi za po 12 novcica.

  • Vlada says:

   Generale, Da nisi uzeo pare od djindjica i krimi ekipe mogao si nesto i da kazes. Ovako je bolje da cutis. Lepo je imati firmirani namestaj, ali sad imas samo celiju i standard namestaj. Napisi za koliko si prodao slobu, a to je izdaja. Dobio si sto si zasluzio.

 2. Kosovac says:

  Znači, Košare, Paštrik, bili su branjeni od napada iz Albanije. Uz podršku bombardovanjem avionima NATO alijanse. Pavković je znači osuđen i još leži u zatvoru, za šta? Zato što se borio protiv napada iz Albanije koji je napad vršila zapadna sila. Pavković je legitimno (još je bilo Pavkovića) branio prostor koji je njemu pripadao. Za kaznu što se tako ponašao, Đinđić, Koštunica, Tadić, su ga izručili onima protiv kojih je postigao borbene uspehe, To je dobro, oni koji su izgubili rat, imaju satisfakciju….. Tada se ovaj oblik Aleksandra Vučića još nije rodio….. Sada Pavković leži u Finskom zatvoru, bilo bi dobro da uz zahvalnost Finskoj što je dobro čuvala Pavkovića, da se pobratime Srbija i Finska. To pobratimljenje bi trebalo što pre da se uradi, odnosno pre nego što postanemo braća sa Evropskom Unijom u stvari dok zvanično ne pristupimo tom bratstvu.

 3. goran says:

  Kasno Marko na Kosovo stize. Koga bre danas zanima istina. Imas li nuklearnu bombu da bacis ili nemas? Ako nemas, onda cuti i lizi stiklu.

 4. Harry Neron says:

  Ovu priču o silnim bombadovanjima bi trebalo proveriti i sa druge strane jer na tim teritorijama nije bilo nikog drugog osim vojske a u takvim slučajevima sve vojske ovog sveta za probijanje koriste naoružanje za masovno uništavanje žive sile a to naoružanje u ovom primeru nije bilo korišteno na što ukazuju brojke ranjenih i poginulih vojnika srbske strane od bombadovanja. Ova priča se ne poklapa sa realnošču.

  • Vlada says:

   Prijatelju,sve sto je napisano je tacno !!! Ja Sam svedok!!! Bio Sam vojnik Na pastriku!pozdrav

   • Harry Neron says:

    Ja ne sporim vaših borbenih dejstva ( borili ste se ponekad više srcem nego mozgom) ali gledajuči na istoriju napadača ( SAD i zapadna aliansa) iz ratova od drugog rata do današnjice pravo je pitanje što je bio uopšte pravi cilj te alianse u sukobu sa vama. To je ključno pitanje jer se na osnovici cilja biraju i sredstva. To pitanje si postavljam zato jer kod vas osim osiromašenog uraniuma ( uništavanje otvrđenih meta) u svim ostalim slučajevima kilo je korišteno konvecionalno naoružanje, ili skračeno kazano nije bilo korišteno ništa što je bilo korišteno u Vitenamu ili Iraku za borbu protiv žive sile.

 5. PFC says:

  Šteta što za ove ljude, vojnike i heroje, niko nije a i neće čuti! Ali zato imena silikonskih kurveštija, lopuža i političara znaju i mala deca!

  • Djordje says:

   To ti je druze sto srbski visoki komandni kadar i politicari su najveci kvislunzi i izdajnici roda svoga. A sto se tice srbskih junaka svaka cast poginulim i zivim srbskim junacima koji ne poznaju sta je izdaja.......

 6. padre says:

  Po mom mišljenju on je debelo zakasnio sa time!

 7. Trifun says:

  Alal vam vera junaci! Ponosni smo na vas! Mi smo fakticki pobijedili u tom ratu jer nismo izgubili. Inace hijene nikada ne bi pristale na Rezoluciju UN da je KiM sastavni dio Srbije. Kada su shvatili da su izgubili rat krenuli su u odmazdu rusenja mostova, fabrika i ostalog, odnosno cinjenja teskih zlocina i genocida kako bi prisili Milosevica da odustane od odbrane KiM. Sto je on i uradio na pritisak tadanje sramne Rusije. Ipak, da su oni pobijedili ne bi i danas ratovali diplomatskim putem za KiM. Sto znaci nisu. Ali pucem i postavljenjem kvislinga pokusavaju da tu pobjedu pretvore u poraz. Medutim nece uspjeti u tome koliko god drzali kvislinge u svojim sakama. To je jednostavno nece i ne moze proci. Nema nazad.

  • hristina says:

   Tako te volim, Trifune! Briljantno!!!

 8. Za Srbiju says:

  Poginulim i preživelim junacima, neka je večna slava!!! A mi da nastavimo, gde su oni stali.

 9. goran says:

  Opasno je ne prihvatati stvarnost, to se smatra za vrstu ludila. Istina je da smo mi taj rat izgubili da smo od tada postali kolonija sa americkom bazom inbstalirnom na nasem tlu. Dakle, dok ne shvatimo da smo izgubili nema nam nade. Takodje, valja postaviti pitanje: zasto Srbija ima vise izdajnika od bilo koje druge zemlje u Evropi. Nesto u toj zemlji nije stimalo ni pre okupacije, ako je toliko ljudi spremno da radi protiv nje.

 10. paunovic svetomir says:

  vecna slava svim srpskim junacima nije pavkovic od nikog uzro novac vec je sluzijo otadjbini sila boga ne moli ko razume razumece

 11. Bulova says:

  Ovo reče poznati titov uvlakač i kasnije miloševićev, a onda đinđićev. Ulizica u svskoj vlasti, a koliko sposobnih pravih oficira nije imalo priliku da stvarno radi šta zna. Ovaj tzv general je samo u karijeri ganjao suknje i uvlačio se po partijskoj (tada komunističkoj), kao sada uvlakači iz svih sadašnjih stranaka. Sve vreme je proveo u Beogradu, dok su deca dole ginula (aki je zaboravio da pošalje svog sina kao gen. Lazarević).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *