ГЕНЕРАЛ ПАВКОВИЋ ПОСЛАО ПИСМО ИЗ ФИНСКЕ: Сваке ноћи ме мучи…

GENERAL PAVKOVIĆ POSLAO PISMO IZ FINSKE: Svake noći me muči…

22 aprila 2016

d0bbd0b0d0b7d0b0d180d0b5d0b2d0b8d19b-d0b8-d0bfd0b0d0b2d0bad0bed0b2d0b8d19bGeneral Nebojša Pavković, koji u zatvoru u Finskoj služi kaznu od 22 godine zatvora, zbog navodnog zločina nad Albancima na Kosovu i Metohiji, uputio je pismo porodicama srpskih žrtava koje su oteli i ubili pripadnici zločinačke OVK. U pismu Pavković žali što kao komandant Treće armije Vojske Jugoslavije nije uspeo da spasi otete Srbe od surove smrti.

Pavković se u pismu obratio lično predsedniku Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih sa Kosova i Metohije Simu Spasiću i priložio mu i svoju fotografiju sa posvetom „Simi Spasiću s poštovanjem 4.04. 2016“. Na fotografiji se pored Pavkovića nalazi i general Vladimir Lazarević koji je inače, pušten nakon što je odležao dve trećine kazne na koju ga je osudio Tribunal.

Prenosimo Pavkovićevo pismo u celini

„Poštovani gospodine Simo, 

Javljam vam se iz daleke Finske gde se nalazim u zatvoru. Nadam se da ste pročitali moju knjigu o tragičnim događajima na Kosmetu. U njoj sam opisao nekoliko akcija koje smo izveli u rejonima gde su se nalazili zatvori otetih i kidnapovanih. Nažalost, tamo nismo pronašli nikoga jer su ih već bili odveli odatle. Tokom 1998. i 1999. godine vodili smo borbe za spas tih nesrećnih ljudi. Ali vama je bolje poznat mentalitet našeg protivnika i šta su sve radili sa našim zarobljenim ljudima. 

Od prvog dana pratim sve aktivnosti vas, i svih članova porodica kidnapovanih i ubijenih naših ljudi, i divim vam se na hrabrosti i upornosti da istrajete u nameri da saznate istinu o vašim najmilijima. 

Molim vas da porodicama svih kidnapovanih i ubijenih prenesete veliko izvinjenje što nisam uspeo, kao komandant korpusa i Armije, da spasim njihove sinove, braću, očeve, sestre i majke. To me proganja i dan danas i sa tom morom se nosim svake noći.

Izvinite mi. 

Želim vam da dođete do istine i da najmilijima odate zasluženu poštu.

Bog s vama

vaš Nebojša Pavković“.

Pismo je poslato 4. aprila 2016. godine, a nakon što je stiglo na adresu Udruženja kidnapovanih i ubijenih, pušteno je u javnost.

Kako se navodi u propratnom saopštenju Udruženja, „za razliku od mnogih državnika, vlasnika i urednika medija koji čine greh, ne pružajući podršku porodicama žrtava, koje teškom borbom za istinu i pravdu pokušavaju da saznaju sudbinu svojih otetih članova porodica, general Pavković daje veliki doprinos i podršku“.

„Iako u zatvoru, ostaje i dalje uz porodice kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predsednik udruženja Simo Spasić, dobili su od generala Pavkovića pismo podrške i knjigu ‘Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998. godine’. Knjiga govori o istini i herojskoj borbi pripadnika vojske koji su dali svoje živote u odbrani naroda i otadžbine od albanskih zločinaca i NATO agresora“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, žalosno je što su „svi srpski generali po odlukama Haškog tribunala osuđeni i izdržavaju kazne zatvora, dok su porodice žrtava mišljenja da je njima mesto u Briselu na razgovoru sa Tačijem“.

„General Pavković, iako je u zatvoru, podiže glas za srpske žrtve i na taj način daje svoj doprinos u našoj borbi za istinu i pravdu, dok državnici i mediji ćute“, primećuje se u saopštenju koje se zaključuje porukom porodica: „Tišina govori sve, čuje se samo vaš greh i stid!!!“.

csm_general-pavkovic-pismo-Simo-spasicu_5d4cf6213a(Pravda)

KOMENTARI12 komentara

 1. Ana says:

  Nadam se da će se u Srbiji neko probuditi i zahtevati oslobadjanje ovog čoveka. Svi za nešto protestvuju, pa je red i jedan protest za ovoga generala.

 2. Republika Srpska says:

  Rusijo, uništi Finsku i onda je stavi ponovo pod svoju čizmu; ne vredi ništa, ali čisto da se gamad muči.

 3. salko says:

  kada srbi nebi bii krivi onda bi bili drugi drugi su jaki i vladaju sa evropom i balkanom gazda se slusa i gazda gazda

 4. Svetislav says:

  Tako je to kad nacionalna manjina u jugoslaviji, u ovom slucaju siptarska, pocne da urusava drzavu u kojoj su osetili sva ljudska prava, pre nego u svojoj albanskoj matici! Sto se tice g. Pavkovica, on nije pravi primer patriote nego politickog generala, i kao takav njegova uloga u ratu je bila vise kao zastita milosevica nego naroda na Kosmetu! Pravi junaci su oni koji su se odazvali mobilizaciji, a ne bezali u madzarsku, ili navijali sa pivom u ruci sa krovova! Posle su svi dezerteri dobili pomilovanje, a poginuli i njihove porodice, kao i invalidisu napusteni i ponizeni! Njima se sada dezerteri smeju, i stavljaju so na rane sa svojim "pametnim" izbegavanjem odbrane drzave, a sve sta imaju su ukrali i dobili u toj drzavi koju su odbranili junaci sa Kosara, ostalih delova Kosmeta i citave drzave u uniformi i rovovima! Sa ovakvim ponasanjem nase drustvo samo stvara ulizice, poltrone i buduce kukavice!

 5. Erazmo says:

  Sve potpisujem

 6. Harry Neron says:

  Za Paukovića bi bilo bolje da se javno pokaje za sva dela koja nije upravio a mogao i trebao je. Za sve one mlađe: Pauković je onaj general čije čizme su virile iz dupete svakog političara koji je bio u Srbiji na vlasti od 90. godina pa do odlazka u Hag dotičnog generala.

 7. vdhsa says:

  Papkoviću kasno je da si kao Ranković pobio više Šiptarske gamadi a manje igrao sa tajkunima i mafijom možda bi ti savjest bila drugačija

 8. ilija says:

  srbi moraju biti krivi jer nemaju drzavu ni sudstvo nece valjda pobednik odgovarati nego milosevicevi oficiri koje je milosevic izdo na bojnom polju

 9. Zoran iz Sumadije says:

  Nazalost, tako je bilo I posle Vukovara. Nije mi samo jasno kako su Srbi opet pali na istu foru 1999 I odazvali se mobilizaciji, kada su znali da ce opet biti po principu "sve ce to narod pozlatiti". po tom pitanju Hrvatima skidam kapu (I Josipu Brozu).

 10. uros says:

  znamo mi nemocni da je bilo casni oficira u jugoslavenskoj vojsci slobodana miosevica on nije dao da se spase srbi civili nisi dobijo odresene ruke jer ti je mira i slobo zavezale pre godinu dana su siftari odvodili civile u svije logore znala to cija i spijunaza titina jugoslovenska tirino naredenje je sprovedeno u delu neka mu nose cvece na grob na dedinjama srbi nepismeni a oficiri po zatvorima civili u zemlji neka im je na cast bog vidi

 11. kuka says:

  https://poglavnik.wordpress.com/2012/03/06/tko-je-tko-u-ndh-ministar-dr-andrija-artukovic

 12. skeptik says:

  Momci na Kosarama se nisu predali siptarima.Pravi srpski general ako ima casti se ne predaje necasnim neprijateljima i ne dozvoljava da ga ponizavaju pred laznim sudovima preko kojih srbe proglasavaju zlocincima. Tepic nije digao ruke nego skladiste u vazduh, jer se zakleo.A na sta su se ovi zakleli? I sada lamentiraju nad svojom sudbinom.Mladost izginula, Srbija osramocena a treba njih da zalim?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *