General Ratko Mladić žrtva špijunaže u Hagu

General Ratko Mladić žrtva špijunaže u Hagu

15 septembra 2013

Ratko-MladicOdluka Raspravnog veća Haškog tribunala da se kao dokaz protiv Ratka Mladića iskoristi rečenica koju je on u neformalnom razgovoru u sudnici uputio svojim braniocima nezabeležena je u sudskoj praksi u svetu i predstavlja klasično izrugivanje pravu, saglasni su poznati advokati.

Niko od njih, a reč je o renomiranim profesionalcima sa dugogodišnjim iskustvom rada u Hagu, ne može da veruje da je kao validan dokaz uzeta navodna Mladićeva rečenica, koju je tokom pauze u zasedanju, još 18. februara, krišom čula asistentkinja za jezik u tužilaštvu Marija Karal.

Šokantna odluka

Beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, jedan od nekadašnjih branilaca pokojnog predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, ovakav potez ocenio je kao „šokantan“.

– Neformalan razgovor Mladića i njegovih advokata kao dokaz na suđenju je pravi nonsens. Šokantno je to da se razgovor klijenta i advokata koji je neko čuo uzme kao validna informacija na suđenju. Sve i da je prostorija gde se razgovor odvijao bila ozvučena i da o njihovom razgovoru svedoči audio-snimak, to ne bi smelo da se iskoristi na sudu – izričit je Ognjanović, koji kao „nedopustivu“ ocenjuje odluku predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija da odbije prigovor Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića da se tu radi o poverljivoj i privilegovanoj komunikaciji između klijenta i advokata.

Sudija Ori obrazložio je, naime, da se Mladić odrekao poverljivosti komunikacije time što se advokatima obraćao „veoma glasno i tako omogućio prisutnim da to čuju“.

Nezabeleženo u sudskoj praksi

Ogorčenost zbog ovakvog nezabeleženog „deljenja pravde“ ne krije ni Borivoje Borović, svojevremeno branilac prvog Srbina oslobođenog pred Haškim sudom, generala Miroslava Radića.

– Sud nipošto nije smeo da to uzme kao dokaz, jer je takva odluka nezabeležena u sudskoj praksi. Ne postoji nijedna odredba kojom Haški tribunal ili bilo koji drugi sud može na ovaj način da sakuplja dokaze. Ponavljam, to nipošto ne sme da se radi – bio je kratak, ali decidiran Borović.

Advokat Božo Prelević takođe podvlači da se neformalan razgovor optuženog ni u kojem slučaju ne sme iskoristiti kao dokaz i zaključuje da je u Mladićevom slučaju reč o „vrlo problematičnoj situaciji“.

O tome šta je Mladić sporno izgovorio za vreme pauze u zasedanju svedočila je asistentkinja za jezik u tužilaštvu, koja je pozvana specijalno za tu priliku.

Dovedena da prisluškuje

Spornu Mladićevu rečenicu Marija Karal je sudijama prenela na delu zasedanja koje je bilo zatvoreno za javnost, pa nije poznato šta je to general rekao. Karalova, koja po sopstvenim rečima potiče iz sela u Austriji u kojem se govori „arhaični hrvatski“, objasnila je da je 18. februara bila u sudnici na poziv tužioca Dermota Gruma kako bi pratila da li će Mladić reći nešto što bi bilo uvreda za svedoka. Tog dana, iza zatvorenih vrata, iskaz je dala zaštićena svedokinja tužilaštva RM-048.

Karalova je precizirala je da je Mladić rečenicu koju tužioci smatraju dokazom protiv njega izgovorio u pauzi, kada su sudije i svedokinja već napustili sudnicu, obraćajući se povišenim glasom svojim advokatima.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *