Генерал Симић цепао пријаве Кежману и Бјековићу!

General Simić cepao prijave Kežmanu i Bjekoviću!

24 septembra 2016

12-tuzila-dragisa-simi_620x0

GENERAL Dragiša Simić, bivši načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, sumnjiči se da je „pocepao“ skoro 400 prekršajnih prijava, a najveći broj onih kojima je pomagao da izbegnu sud čine javne ličnosti i velika državna preduzeća! Kako saznajemo u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, na spisku „povlašćenih“ su, između ostalih, bivši fudbaler Mateja Kežman i nekadašnji direktor FK Partizan i kandidat za predsednika ovog fudbalskog kluba Nenad Bjeković.

Kako smo saznali, tužilaštvo je podiglo optužni predlog protiv Simića na osnovu prijave Sektora unutrašnje kontrole MUP iz 2014. godine. On se tereti da je zloupotrebio službeni položaj, tako što je nalagao da se protiv nekih osoba i firmi ne pokrenu prekršajni postupci.

– Optužnim predlogom koji je podnet i sudu, Tužilaštvo traži 18 meseci zatvora za Simića – rekao je za „Novosti“ Ivan Marković, portparol Trećeg osnovnog tužilaštva. – Inače, za ovo krivično delo zaprećena je kazna od jedne do pet godina zatvora. Predlog je dostavljen sudu i očekujemo da uskoro bude zakazano i suđenje.

Tužilaštvo tereti bivšeg prvog čoveka Uprave saobraćajne policije da je, kao načelnik ove službe od 2011. do 2014. godine, nalagao da se ne pokreće prekršajni postupak protiv nekih osoba i firmi ili da se zahtevi za pokretanje postupka koji su već podneti – povuku. Tako pojedine prekršajne prijave nikada nisu ni stigle do suda.

Prema zakonu, Simić je imao diskreciono ovlašćenje da u određenim slučajevima naloži da se prekršajni postupak protiv nekih ljudi i firmi ne pokrene, ali samo u situacijama u kojima su ispunjeni razlozi predviđeni zakonom. Tužilaštvo, međutim, Simića tereti da je mimo zakona postupio u čak 390 slučajeva. Kao načelnik je naložio da se ne podnose prijave po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, a da nije utvrdio ispunjenost uslova za tako nešto i da li je prekršaj napravljen u cilju zaštite bezbednosti. U pitanju su vozila mnogih firmi, ali i pojedinaca. Tako se na „listi“ nalaze i vozila Folksbanke, EPS-a, „Energoprojekta“, „Dunav osiguranja“, PTT-a i drugih. Među „povlašćenima“ bilo je i mnogo lica sa estrade.

Dragiša Simić je, kako saznajemo, pred tužiocem odbio da odgovara na postavljana pitanja. Jedino što je prokomentarisao je da nije kriv i da je „sve radio po zakonu“.

 

USPON U MUP

DRAGIŠA Simić je u MUP Srbije započeo da radi još 1990. godine, a godinu kasnije, raspoređen je na mesto saobraćajnog policajca u SUP Priština. Nekoliko godina kasnije postaje vođa sektora, a na mesto načelnika Uprave za saobraćajnu policiju MUP Srbije postavljen je 2010. Smenjen je četiri godine kasnije, ali je 2012, na predlog tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, unapređen u čin generala.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *