БИВШИ ПОМОЋНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН: Клинтон треба да се стиди изјаве о Сребреници и Вучићу!

BIVŠI POMOĆNIK GENERALNOG SEKRETARA UN: Klinton treba da se stidi izjave o Srebrenici i Vučiću!

20 jula 2015

2506-2014-bil-klinton_620x0 57Bivši pomoćnik generalnog sekretara UN Džulijan Harston ocenio je da je odlazak premijera Srbije u Srebrenicu dobar gest, a da bivši američki predsednik Bil Klinton treba da se stidi zbog izjave da kamenovanja Aleksandra Vučića u Srebrenici verovatno ne bi bilo da je došao malo kasnije.

„Klinton treba da se stidi onoga što je rekao. Kad je trebalo Vučić da dođe, kad sve bude gotovo? A zašto bi onda uopšte dolazio? Bio je to dobar Vučićev gest, o njegovom boravku tamo trebalo je da brinu domaćini, a ne Klinton“, rekao je Harston za „Politiku“.

On je zamerio Klintonu što se u Srebrenici pohvalio da su mu Kosovo i BiH najveći uspesi kao predsedika, a radi se, kako kaže, o dve propale države.

Na pitanje da prokomentariše najavljenu proslavu povodom 20. godišnjice od operacije „Oluja“, Harston kaže:

„Ona je u najmanju ruku neosećajna , a u najgorem – provokativna . Ali, tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Dok za nezavisnost imaju da zahvale Nemcima, dotle za ‘Oluju’ imaju da zahvale SAD.“

On takođe smatra da je politika koju London i SAD vode prema Srbiji u velikoj meri određena potrebom da opravdaju intervenciju zbog Kosova. „Ako bismo se sada ponašali drugačije, priznali bismo da je to bila greška“, rekao je Harston.

Kometarišući to što se podigla prašina zbog otvaranja dokumenata u kojima se vidi da su SAD, London i Pariz, odlučili da dozvole ulazak trupa Ratka Mladića u Srebrenicu ne obaveštavajući holandske vojnike koje su štitile muslimansku enklavu, on odgovara da je zauzimanje teritorije jedna stvar, ali ubistvo 8.000 ljudi nešto sasvim drugo i da niko u Londonu ili SAD nije svesno odlučio da dozvoli ovo poslednje.

On je dodao da ne razume britansku rezoluciju o Srebrenici. „Uopšte mi nije jasno šta je njena svrha. Bilo je jasno da je Rusija nikada neće prihvatiti. To nema veze sa tim što ih je Srbija zamolila da to urade – Rusi imaju vrlo jasnu politiku o tom pitanju“, rekao je on.

Upitan da li je to što se dogodilo u Srebrenici genocid, on odgovara:

„Prema konvenciji UN o genocidu – da, to jeste bio genocid, ali prema toj istoj konvenciji i ubistvo samo jedne osobe moglo bi da se nazove genocidom ako je postojala namera o istrebljenju grupe. Ja ne koristim tu reč jer mislim da se njeno značenje ispraznilo.“

Govoreći o budućnosti regiona i da li je moguće da dođe do novih sukoba, Harston kaže da ne isključje konflikt u Makedoniji.

„Ne verujem da će doći do novog sukoba u BiH i Srbiji jer mislim da je ljudima dosta ratovanja. Ako HDZ pobedi na izborima u Hrvatskoj, Zagreb će vršiti pritisak da se Hercegovini da jači glas u BiH, mada ne nužno i hrvatski entitet. U BiH nešto mora da se promeni nabolje jer, iako je Angela Merkel u Sarajevu kazala da je impresionirana napretkom u BiH, istina je da tamo nema nikakvog napretka“, ocenio je on.

KOMENTARI8 komentara

 1. Herceg Novi says:

  „Ona je u najmanju ruku neosećajna , a u najgorem – provokativna . Ali, tu dolazimo do političke podrške koju su Hrvati uživali. Dok za nezavisnost imaju da zahvale Nemcima, dotle za ‘Oluju’ imaju da zahvale SAD.“ Hahahahahahaha...evo KONACNO smo doziveli,da mister K prizna kome kromanjonci treba sve da zahvale...jer su se ti isti kromanjonci i predugo hvalili,kako su "toboze" sve oni sami odradili,osvojili,pobedili...'cu pobedili,hahahahahaaaaaaaaa... E al'zato su i prodali,ne samo guzicu,nego svu zemlju i sve sto se prodati moze,hahahaa...

 2. Zo says:

  nije generalni sekretar UN nego njegov pomocnik.....ne balegajte cinjenice....a to radite redovno...zato i izgledamo ko divljaci i majmuni.....i zato sa nama tako i postupaju....

 3. DJORDJE says:

  JA NERAZUMEM OVOG BIVSEG FUNKCIONERA UN KAKO DA PROGOVORI OVAKO OSTRO BILIJU ALI POSLE 20 GODINA!IMAM UTISAK DA SE ONI SPRDAJU SA SRBIJOM I SRBE POSTO SU NA VLASTI DOVEDENI NAJVECI IZDAJNICI SRBIJE.

 4. mija says:

  Ni reči o stotinama hiljada Srba prognanih iz Hrvatske. Njihova prava se sistematski krše već dvadeset godina i nikog ne boli glava zbog toga. Za ubistva Srba u Oluji su se vodile sramno mlaki procesi koji su se okončali trijumfom ustaške ideje i ustaškog poretka u Hrvatskoj. Sad proslavu Oluje smatraju provokativnom, a taj ustaški trijumfalizam potiče upravo iz njihovog blagonaklonog odnosa prema progonu i ubistvima Srba. Kad bi bili u stanju trebalo bi da se stide svi od reda.

 5. Za Srbiju says:

  Posipanje pepelom, kao.

 6. Nije Važno says:

  Dabogda doživio da gleda kako mu bistu ruše.

 7. Dux says:

  @ Herceg Novi.........dečko, odličan komentar!! Sve objašnjeno, svaka čast :)

 8. zoki says:

  Gospodine BANKI MUN klinton treba da bude obešen a ne da se stidi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *