GENOCID: Federacija BiH očišćena od Srba

GENOCID: Federacija BiH očišćena od Srba

2 novembra 2013

bosnia-and-herzegovina-taxFederacija BiH je gotovo očišćena od Srba! Po popisu stanovništva iz 1991. godine, na prostoru FBiH živelo je oko 600.000 Srba, a sada ih je, prema procenama, oko pedesetak hiljada, a od predratnih 160.000 sarajevskih Srba, ostalo je svega desetak hiljada. Ovo su podaci Demokratske inicijative sarajevskih Srba, dobijeni analizom prikupljenih informacija od popisivača tokom oktobarskog popisa stanovištva u BiH.

– Federacija BiH je etnički očišćena od Srba. Sarajevo je najdrastičniji primer njihovog progona koji i dalje odlaze iz ovog grada, jer ne mogu da se zaposle i ostvare druga osnovna životna prava – kaže, za „Novosti“, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Da je u mnogim sarajevskim naseljima provedeno potpuno etničko čišćenje, pokazuje primer naselja Osijek kod Ilidže, koje je pre rata bilo gotovo 100 odsto srpsko. Sada u njemu nema nijednog Srbina. Ni u pojedinim sarajevskim školama trenutno nema nijednog srpskog đaka, a Srbi su svedeni na minimalan procenat i u administraciji FBiH!

U institucijama FBiH zaposlen je minimalan broj Srba, jer se se u praksi ne poštuje ustavna odredba o proporcionalnoj zastupljenosti. Prema zvaničnim podacima institucija BiH, od ukupnog broja državnih službenika u FBiH, 66,54 odsto čine Bošnjaci, 26,19 odsto Hrvati, a svega 4,26 odsto Srbi.

Janjić tvrdi da Srbi i dalje masovno prodaju imovinu i nekretnine u Sarajevu i Federaciji BiH, po vrlo niskim cenama.

– Federalne vlasti su godinama opstruisale povratak Srba u Sarajevo. Sada je svima jasno da je bošnjačka strana ostvarila svoj cilj – Sarajevo je isključivo bošnjačko-Muslimanski grad – rekao je Janjić.

U Asocijaciji udruženja izbeglih i raseljenih osoba i povratnika Srpske tvrde da su Srbi proterani iz Federacije BiH najugroženija populacija u Evropi.

Prema podacima ove asocijacije, 80 odsto proteranih Srba neće uspeti ni da se prijavi na konkurs za obnovu i obeštećenje imovine po regionalnim projektima koji su u toku, jer nemaju fizičku snagu ni novac potreban za pribavljanje brojne dokumentacije po koju moraju da putuju u FBiH.

– Šokantno je šta se sve od dokumentacije traži i šta se pita, koliko se bespotrebnih dodatnih uslova nameće na našem trnovitom putu za obnovu imovine uništene u FBiH ili za pravično obeštećenje – rekao je predsednik Asocijacije Dušan Stevanović.

Asocijacija je pozvala vlast da konačno formira Agenciju za zaštitu srpske imovine i interesa u FBiH, uz ocenu da se radi o vrednosti merenoj milijardama maraka.

– Zatiru nam tragove, preoravaju kuće i groblja, brišu nas iz evidencija i mi smo praktično najugroženija grupa stanovništva Evrope – poručio je Stevanović.

KONTROLNI POPIS

Kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, od subote do 10. novembra, obuhvatiće oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 opština i 240 popisnih krugova. Cilj je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete izračunaju dve vrste indikatora kvaliteta popisa, indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni da učestvuju u postpopisnoj anketi i da daju potpune i tačne podatke, kao što su davali i tokom popisa. Anketirani će odgovarati na 16 pitanja. Neće se anketirati svi građani, već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka.

Iz Agencije za statistiku BiH ističu da je u završnoj fazi obračun plaćanja naknada za učesnike u popisu – popisivače, opštinske instruktore i popisne komisije.

DODIK: BROJKE SVE GOVORE

Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da je došlo do dramatičnog pada broja Srba u Federaciji BiH, posebno u Sarajevu, što govori o „poštenju“ i namerama bošnjačke politike. Dodik je rekao da zna da je situacija, kada je reč o broju Srba u FBiH, dramatična.

– Situacija je posebno dramatična u federalnom Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 150.000 Srba, a danas ih je u tom gradu svega 1,2 odsto. Srbi su svedeni na marginalnu grupu. To govori o poštenju – rekao je Dodik.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pingback: GENOCID: Federacija BiH očišćena od Srba

  2. Pingback: SRBski FBReporter dnevni žurnal za 2 novembar 2013 | fbr monitor

  3. Pingback: GENOCID: Federacija BiH očišćena od Srba – SRBski FBReporter

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *