Genocid u Srebrenici nikad nije dokazan

Genocid u Srebrenici nikad nije dokazan

30 septembra 2013

karganovic4Stefan Karganović, predsednik NVO „Istorijski projekat Srebrenica“, pozvao je predsednika NVO „Majke Srebrenice“ Hatidžu Mehmedović da ga tuži – da bi se konačno pred sudom rasplela istina o dešavanjima u tom mestu, i ponovio svoj stav da u Srebrenici nije bilo genocida.

„Savetujem Vam da ne trošite vreme i resurse tužeći predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. To je isuviše očigledno politički motivisan i prozirno propagandni potez, od kojeg ne biste imali apsolutno nikakve koristi. Da bi stvarno postigli svoj cilj, Vi treba da tužite mene i „Istorijski projekat Srebrenica“ zato što Vam mi mrsimo konce i kvarimo račune“, navodi Karganović u otvorenom pismu Hatidži Mehmedović.

On navodi da za tvrdnju da se u Srebrenici u julu 1995. dogodio genocid „nema dokaza u skladu sa primenjivim normama međunarodnog krivičnog prava“.

– Tvrdnja da je, suprotno odredbama međunarodnog ratnog prava, u periodu posle 11. jula 1995. streljano „8.000 muškaraca i dečaka“ takođe je bez ikakvog činjeničnog osnova i, kao takva, nedokazana. Iza ove dve konstatacije stojimo ja i „Istorijski projekat Srebrenica“ – navodi Karganović.

On poručuje Mehmedovićevoj da „sada ima sve što joj je potrebno da ih tuži“.

„Molim Vas, ne oklevajte da to učinite. Vaše neosnovane teze nikada do sada nisu bile testirane pred neutralnim i objektivnim sudom. One su mogle glatko da prođu samo pred političkim sudovima kao što su Haški tribunal i Sud BiH u Sarajevu, koji su uspostavljeni isključivo za to da bi svojim nakaradnim i neprofesionalnim presudama Vašu lažnu verziju potvrdili i odenuli je u ruho prividne pravne respektabilnosti“, ističe Karganović.

KORAK KA ISTINI

Karganović je reagovao na najavu Mehmedovićeve u „Narodnim novinama“ da će tužiti osobe koje „negiraju genocid u Srebrenici“ i osporavaju zvaničnu verziju o osam hiljada žrtava. On je poručio da bi otvorena rasprava pred sudom predstavljala krupan korak ka utvrđivanju istine o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

KOMENTARIJedan komentar

  1. nesreca says:

    Bravo Stefane,svaka cast,a u znak podrsci,nudim im da imene dodaju na tu tuzbu.Lazi se nikad nisam bojao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *