ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ: Ситуација на КиМ пуна тензија, војска Србије…

GENERAL MOJSILOVIĆ: Situacija na KiM puna tenzija, vojska Srbije…

12 marta 2019

(foto: vs.rs)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je za RTS povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija stabilna ali nepredvidiva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Mojsilović je rekao da je situacija veoma kompleksna i puna tenzija.

„Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritiriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na severu Kosmeta, nego i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.“Prema njegovim rečima, postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmena informacija.

„Predsednik republike je opredeljen za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim“, naveo je Mojsilović.

General je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer duž čitave administrativne linije imamo angažovanu vojsku na zadacima.

Kada je reč o spremnosti vojske, Mojsilović kaže da su to vedrije teme.

„Vojska Srbije je, figurativno rečeno, mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raslolaže sa 14 „migova“, od kojih je 10 u Republici Srbiji, a četiri se nalazi na remontu u Belorusiji“, kaže Mojsilović.

Dodaje da je Srbija sada po tom tipu letelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRJ.

Sposobnost Vojske Srbije

„Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Bavimo se brojem letelica, ali to se odražava na ukupnu sposobnost naše vojske. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost“, naveo je general.

Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obeležavanja dve decenije od NATO agresije na Srbiju, Mojsilović je rekao da će na njihov način dati doprinos koji se tiče datuma početka bombardovanja.

Najavio je da će tada poleteti „migovi“ kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

„Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke“, istakao je Mojsilović.

Kaže da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku krizu u regionu.

Kada je reč o materijalnom položaju vojnika, Mojsilović je ohrabren činjenicom da čitav državni vrh razmišlja o svim pripadnicima bezbednosti.

„Imali smo nasleđeno stanje, to su stvari koje opterećuju status i standard. Imali smo povećanja plata, i to pokazuje da država stoji iza Vojske“, zaključio je general Mojsilović.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Generalisimuse,vaša,ne moja,"prijateljska" vojna akademija,ili kako se već vabi,iz Ohaja je nadgledala svojim izviđačkim avionom srbsku teritoriju na srbskom KosMetu! Takvi VAŠI "prijatelji" su gori za srbski narod,i Srbiju,od najgorih neprijatelja!

  • Ivana says:

   Ovo su ostaci ostataka oficira Jugoslavije a znamo kako su debelo izdali Jugoslaviju i zakletvu koju su položili. Isto tako će izdati Srbiju dok god nemamo srpsku vosku kao što Hrvati imaju hrvatsku vojsku. Vojska Srbije ne znači ništa s brda s dola baš ništa svako i niko.

 2. Cp6a says:

  Nažalost, zbog višedecenijskog lošeg iskustva spali smo na to da prvo moramo da preispitamo podobnost generala, a onda da vidimo šta ima da kaže. A na svu sreću, ako se Bokan oduševljava njime, onda nema šta tu da sumnjam. Tako da bih bezrezervno stao u njegov stroj, što je valjda ovde suština.

 3. Rale says:

  Zna se ko je Mojsilovića postavio na tu funkciju, šefovi iz Brisela.Sve te njegove priče sukao i Vučićeve šuplje i napisane u Briselu.

 4. trikornjanin says:

  Predsednik republike je obavezan da postuje rezoluciju 1244 kao i politicko rukovodstvo Kosova i KFOR. Bilo koja strana da ne postuje taj dokument mora da bude kaznjena. Citajte sta je napisano i prestanite da lazete srpski narod.

 5. test01 says:

  Izdajnicka vlast sa izdajnickom vojskom - jednom recju Srbija!!! On javno izjavljuje kako vojska nece da brani narod na Srpskoj teritoriji!!!!

 6. ARMAGEDON says:

  sa takvim ministrom i predsednikom svaka vojska je osuđena na poraz. Prvo to rešite pa će srBska vojska biti opet slavna

 7. Đorđe says:

  Šiptari su već počeli da postavljaju minska polja i to sa minama koje zovu kengur ili otskočne rasprskavajuće i miniranje svi saobraćajnoca protiv oklopnim minama. Imaju podršku i organizaciju ozbiljnih američkih oficira vrlo iskusnih. Za nas bi tako bilo najbolje teška artiljerija nore sa kasetnim granatama, višecevni bacači tipa smerč ,dobro bi došao i sistem morava za gađanje komandnih centara.

  • Đorđe says:

   Naravno te artiljeriske sisteme treba zaštiti dobrim pvo.

 8. deda mraz says:

  E moj jadovane i ti i tvoj predsednik ste jad i beda i pokrijte se petokolonaskim usima i vi sa Srbima nemate ama bas nista i vi Srbe nigde ne mozete zastiti nego samo unesreciti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *