ГЕОПОЛИТИЧКА БОМБА: Путинова одлука шокирала Запад!

GEOPOLITIČKA BOMBA: Putinova odluka šokirala Zapad!

28 aprila 2019

RAZMIŠLJAMO da dobijanje državljanstva Rusije po olakšanoj i ubrzanoj proceduri omogućimo ne samo stanovnicima Donjecke i Liganske Republike – izjavio je Vladimir Putin.

Pritom je precizirao: „Razmišljamo, zapravo, o mogućnosti da svim građanima Ukrajine omogućimo da pod istim uslovima zatraže i dobiju državljanstvo Ruske Federacije“.Ruski lider ovu mogućnost – koja će sigurno izazvati uzbunu ne samo u Kijevu, nego i u Vašingtonu, Berlinu, Parizu, Londonu, Viljnusu, Rigi, Talinu i Varšavi – najavio na pres-konferenciji na kojoj je govorio o rezultatima svoje posete Kini.

Otkrio je pritom da su računice pokazale da bi davanje državljanstva onima koji žive u Donbasu Rusiju u narednih nekoliko godina koštalo oko 100 milijardi rubalja i naglasio: „To za tako nešto nije neka prevelika suma“.

Putin se osvrnuo i na probleme sa tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine i ugovor o tome koji prestaje da važi naredne godine.

Prvo je ukazao da Ukrajina, zato što iz političkih razloga ne želi da u potrebnim količinama kupuje gas od Rusije, `plavo gorivo` plaća znatno skuplje i još laže da je to „reversni gas“ koji dobija iz EU:

„Ukrajina bi mogla dobijati od nas gas bar za četvrtinu jeftinije nego što ga nabavlja, a to ne čini iako životni standard njenog stanovništva katastrofalno pada. Kako i ne bi kada je cena grejanja poslednjih godina porasla 1400 odsto, a struje oko 1000 odsto. Sve uskoro može biti još i gore jer ako ne bude tranzita našeg gasa preko Ukrajine – neće biti ni snabdevanja gasom Ukrajine“.

Ovo poslednje je dodatno objasnio, rekavši:

„U Kijevu govore o `reversnom gasu`, a toga nema. Tranzitni gasovod za Evropu još iz vremena SSSR ima krakove za snabdevanje Ukrajine. Oni preko tih krakova uzimaju gas, a `revers` je izmišljotina. Ali, zamislite da prestane naš tranzit gasa za Evropu preko Ukrajine… E, tada bi Ukrajina ostala bez gasa. Neka o ovome razmisle umesto što se prave ludi“.

KOMENTARI9 komentara

 1. e. says:

  Svaka normalna država je dužna da brani svoje građane na bilo kojoj tački planete.Svim sredstvima. A ja i dalje mislim - da je Rusija normalna država.

 2. samostalan says:

  Putin zeli sve Ruse u jednoj drzavi, kao sto je sa Srbima uradio Milosevic. Ako se ovo ostvari, bice to predaja ruske zemlje u ruke Zapadnim zlikovcima. Ne cudi me uopste, odavno tvrdim da je Putin izdajnik, kao i njegov idol Vucic.

  • Milan says:

   Putin ne želi NATO prisustvo na sadašnjim zapadnim granicama Ruske Federacije, na južnim granicama Belorusije, a ni na crnomorskoj obali. Još ako Turska napusti NATO, onda bi jedino u zapadnom delu Crnog mora NATO imao dve svoje članice Rumuniju i Bugarsku.

  • Miki says:

   Grešiš.jer je Ukrajina izmišljotina kao država. Ukrajina je bivša republika SSSR-a, a to znači da je ona oduvek bila u stavu Velike carske Rusije,te kao i ostale izmišljene ne pripada joj taj status, a slično tome kao i BIH, dve Koreje itd. Mislim da će se realno sve novokomponovane države posle I sv.rata morati vratiti svojoj pravoj matičnoj državnosti. Nadam da je to jedini pošteni i ispravni put,a nakon vraćanja u predkomunističko doba slika sveta bi bila realna,i tada bi se stvorio svetski mir,jer zapadu nebi ostalo bilo šta više da čerupa na ovoj planeti.

  • padre says:

   Ala ti je logika!

  • Slobodanka says:

   Najveća slovenska grupa su Istočni Sloveni: Rusi, Belorusi i Ukrajinci. Koristeći ukrajinsku marionetsku vrhušku tj. preko Ukrajine Zapad je smislio kako da slabi tu najveću slovensku grupu i kako da vodi veliku geopolitičku igru protiv najmnogobrojnijeg naroda iz te grupe, protiv Rusa i protiv Rusije. Nama nikako ne odgovara da tri naroda istog ruskog korena budu u sukobima te da najveća slovenska grupa bude oslabljena i u rasulu. Rusi, Belorusi i Ukrajinci i pre dolaska socijalizma-komunizma činili su kostur ruske države.

 3. petrovgrad says:

  Mogu da puštaju pacove u prazne cevi i da ih jure mačkama.Eto posla za neku NVO. Malo mašte i eto zabave.

 4. Milan says:

  Zapadu je ovim najavljeno da će voziti u rikverc. Miriše da je ovo zaokret. Igra se premešta sa istoka Ukrajine na središnje delove oko Dnjepra i ide dalje na zapad do Dnjestra - dakle nema šanse da Ukrajina postane NATO članica a ni članica EU. Američko, britansko, EU i NATO prisutvo u Ukrajini biće u povlačenju i saterano skroz u zapadne ćoškove Ukrajine, tamo negde blizu Poljske, Slovačke, Madjarske i Rumunije. A oni su hteli da izadju skroz na istok Ukrajine na granicu sa Rusijom. Sad će još više da se uspale ukrajinski nacisti širom cele Ukrajine.

 5. A akoM says:

  Gle,ovaj put je naslov odista pogodio cilj!Ova odluka Putina(Rusije)je odista radikalna i šokantna za mnoge!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *