ГЕОПОЛИТИКА ЕВРОПЕ СЕ НАГЛО МЕЊА: Лондон jaча, Берлин у Хаосу, Париз забринут – све иде у корист Русије

GEOPOLITIKA EVROPE SE NAGLO MENJA: London jača, Berlin u Haosu, Pariz zabrinut – sve ide u korist Rusije

23 novembra 2021

U zapadnim zemljama niko ne želi da primeti da je geopolitičko usklađivanje u Evropi počelo dramatično da se menja, i to ne na štetu Rusije.Ovo je 18. novembra na svom Telegram kanalu objavio nemački politikolog Aleksandar Rar, skrenuvši pažnju na niz faktora.

Sjedinjene Države se sada fokusiraju na svog glavnog protivnika, Kinu. Istovremeno, Evropska unija postaje ekonomski konkurent Sjedinjenim Državama i njen značaj kao saveznika se smanjuje. Takođe, istovremeno, Kina stiče „strateška“ uporišta u samoj Evropi.

Osim toga, EU je izgubila monolitnost, jer Velika Britanija nameće „svoju” agresivnu geopolitiku, koja je u suprotnosti sa interesima Francuske i Nemačke.

To se jasno vidi na primeru antiruske borbenosti Poljske i Ukrajine. London jača svoju poziciju, dok je u Berlinu anarhija posle parlamentarnih izbora, a u Parizu zabrinutost za predstojeće predsedničke izbore.

Poljska počinje da razbija osovinu Pariz-Berlin, pridružujući se novom savezu Anglosaksonaca. Varšava tamo vuče i druge zemlje istočne Evrope napominje on.

Zauzvrat, Rusija uspešno koči širenje NATO-a na postsovjetskom prostoru. Evroazijska unija jača zahvaljujući osovini Moskva-Minsk. Stoga će Kijev i Tbilisi morati da se pomire i prihvate neutralan status, poput Finske.

Ekspert je primetio da je i Turska započela svoju geopolitičku igru.

Istovremeno, Ankara se više svađa sa Zapadom nego sa Moskvom. Po njegovom mišljenju, pokušaj Angele Merkel da konsoliduje EU uz pomoć „liberalnih vrednosti“, a sada „zelene ekonomije “ – nije uspeo.Pandemija KOVID-19 podelila je Evropu. Štaviše, poljski „zid“ protiv izbeglica na granici sa Belorusijom menja moralne principe evropske politike.

On je uveren da će sada u zemljama EU na vlast početi da dolaze nacionalisti. Rar smatra da bi glavna žrtva ovih procesa mogla biti EU koja je zaboravila da razmišlja strateški.

Prema njegovim rečima, deklarisana “borba protiv diktatora” je očajnički pokušaj da se spase odlazeći svetski poredak.

Da vidimo kakav će jasan odgovor na ove izazove dati nova nemačka vlada, koja ne gubi nadu u konsolidaciju Evrope, zaključio je Rar.

(webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    Znaci "car" jopet pobediJo. Bice slavlja i proslava velikih pobeda. A kur...om nije mrdnuo.

  2. padre says:

    Evropa u geopolitici odavno nema nikakvu ulogu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *