ГЕРАСИМОВ: Југославија – пример како Запад остварује своју политику

GERASIMOV: Jugoslavija – primer kako Zapad ostvaruje svoju politiku

24 juna 2021

Šef ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov izjavio je da su prioriteti Zapada nakon raspada SSSR-a postali formiranje unipolarnog sveta, postizanje vojne nadmoći i primena vojne sile u cilju unapređenja ličnih interesa. Kako kaže, oružani sukob u Jugoslaviji je jedan od primera takve politike.Nastupajući na Moskovskoj konferenciji o bezbednosti, Gerasimov je rekao da, pored Jugoslavije, primer takve politike predstavljaju i sukobi u Iraku, Avganistanu, Libiji, kao i Siriji.

„Raspad SSSR je doveo do promene pogleda kolektivnog zapada na pitanja globalne bezbednosti. Za Zapad je prioritet u ovim novim uslovima stvaranje jednopolarnog sveta sa ciljem postizanja vojnog prevashodstva i primene vojne sile zarad ostvarenja sopstvenih interesa“, naglasio je.

Amerika uklanja sve barijere

Istovremeno, Gerasimov tvrdi da SAD istupaju iz međunarodnih sporazuma o kontroli naoružanja pokušavajući da na taj način uklone bilo kakve prepreke kada je reč o razvoju sopstvenog naoružanja.

On je rekao i da je Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) danas jedini sporazum o održanju strateške stabilnosti u svetu.

Prema njegovim rečima, produženjem START 3 stvaraju se uslovi za nastavak dijaloga o budućem mehanizmu kontrole nuklearnog naoružanja, uzimajući u obzir nove faktore koji određuju stratešku stabilnost.

„Jedan od tih faktora je stvaranje perspektivnog oružja, pre svega visokopreciznog, hipersoničnog i kinetičkog oružja, kao i udarnih bespilotnih sistema čime se briše granica između potencijalnog nuklearnog i koncencionalnog oružja“, objasnio je on.

Rusija zadržava pravo na upotrebu nuklearnog oružja

Rusija zadržava pravo na upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na primenu oružja za masovno uništenje ili bilo kakvog drugog naoružanja koje za cilj ima uništenje postojanja ruske države, upozorio je Gerasimov.

Šef ruskog Generalštaba je, međutim, naglasio da nuklearno naoružanje kojim Rusija raspolaže ima isključivo odbrambeni karakter.

Aktivnost Alijanse u blizini ruskih granica

On se osvrnuo i na aktivnost mornaričkih snaga Alijanse u blizini granica Rusije, rekavši da je ona znatno povećana i da predstavlja provokaciju, što stvara preduslov za pojavu incidenata.

„Brodovi opremljeni visokopreciznim raketama velikog dometa praktično stalno su aktivni na Crnom i Baltičkom moru, a avioni izviđačke, patrolne i udarne avijacije, kao i dronovi obavljaju letove. Aktivnosti američkih brodova i njihovih saveznika očigledno predstavljaju provokaciju“, rekao je Gerasimov.

NATO u istočnoj Evropi

Jedinice država NATO bloka van istočne Evrope, koje broje oko 10.000 ljudi, stalno su razmeštene u tom regionu, primetio je Gerasimov.

On smatra da će se broj NATO snaga, uključujući i kontingent američke vojske, povećavati kod zapadne granice Rusije. Kako kaže, u prilog tome ide sporazum Vašingtona i Varšave iz 2020. godine koji predviđa dodatno razmeštanje snaga na teritoriji Poljske.

Prema njegovim rečima, SAD raspoređuju vojne grupe kako bi ojačale svoj uticaj ne samo u Evropi, već i u azijsko-pacifičkom regionu.

„Trenutno su elementi američkog sistema protivraketne odbrane već raspoređeni u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu. Njihovo povećavanje se nastavlja kako bi se napravio sistem PRO u Poljskoj i ojačao protivraketni potencijal brodova NATO-a i Japana“, zaključio je Gerasimov.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

  1. persida says:

    E, ako si to tek sada shvatio, mozak ti je u zakasnjenju.

  2. Beli Orao says:

    Sve je to lijepo objašnjeno i rečeno a i tačno je ! Pitanje : šta da se radi ili direktno šta ćete da uradite da bi zaustavili hijene da vas - nas oblijeću i traže pogodan momenat da zagruzu !? Postoji li barem teorija i taktika za vraćanje đavola u kavez ili varijanta dva ?!

  3. persida says:

    Hteo je da kaze: ako nas hijene napadnu, mi cemo sve uraditi da zakasnimo sa odgovorom. Jasno ko dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *