ГЕСТ ЗА ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ: Србин из Канаде поклонио Краљеву још пола милиона евра

GEST ZA VELIKO POŠTOVANJE: Srbin iz Kanade poklonio Kraljevu još pola miliona evra

26 februara 2015

Milomir-Glavcic-1--fotografija.gifSamo nekoliko meseci od kada je u Kraljevu, preko Ibra, završen i pušten u saobraćaj novi most, za čiju je izgradnju poznati humanista i darodavac Milomir Glavčić iz Kanade, izdvojiomilion evra sinoć se odlučio za još jednu donaciju Kraljevu, vrednu 500.000 evra. Reč je o kupovini magnetne rezonance za ovdašnju opštu bolnicu.

–Nemam reči kojima bih opisao ovaj potez, ovaj dar čoveka koji po drugi put pomaže naš grad, koji je na području Raškog okruga poslednjih godina gradio crkve, puteve, dom kulture, most preko Ibra…Pomaže rođake, siromašne, bolesne, đake…On je u ekonomiju Srbije na taj način uložio oko šest miliona evra. Retka je to humanost, nema je nadaleko i primer je savremenog zadužbinarstva a i našoj dijaspori – kazao nam je ukratko Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, po saznanju za ovu vrednu donaciju.

Milomira Glavčić sa kojim smo sinoć razgovarali odlučio se na ovaj poklon gradu Kraljevu pošto je bio zadovoljan brzinom izgradnje i kvalitetom izvedenih radova na mostu. Stoga je poželeo da nastavi saradnju sa kraljevačkim rukovodstvom pa je potražio novi projekat. Upućen mu je, nedavno, idejni nacrt za gradnju naselja od 40 kuća, u Beranovcu. One bi služile za mlade bračne parove, stručnjake potrebne našoj privredi. Uz to, uslov je bio i da se udaju i žene i da rađaju decu…

– Taj projekat mi se dopada i nisam ga odbacio. Možda ćemo i to realizovati, ali sam se na ovo odlučio kada sam doznao da se za taj medicinski aparat u Kraljevu skuplja novac i da je grad za te svrhe jedva izdvojio nešto para. Odlučio sam da to budemoj poklon a da se novac i dalje prikuplja i uluži u neku drugu medicinsku opremu. Obavestili su me da je aparat potreban ne samo Kraljevčanima, nego i Raščanima, Vrnjčanima, Kruševljanima, Novopazarcima, Tutincima…jer ga tamošnje državne bolnice nemaju. Doznao sam, takođe, da je oko pet stotina stanovnika u tom kraju Srbije i da bolesni kojima je rezonanca potrebna moraju za Beograd, uz čekanje od najmanje tri,četiri meseca. Znate ja dugo živim u Kanadi, lojalan sam i vredan građanin u zemlji u kojoj sam ostvario svoj san, ali bih da pomažem i mojoj rodnoj Srbiji. Želeo bih svima da pošaljem poneku pomoć, ali ne mogu pa sam se odlučio za ovo što će biti od koristi velikom broju ljudi, bez obzira na naciju, veru…Znate, mene to drži u životu, ja sam srećan i radostan danima kada znam da se neko, tamo u mojoj Srbiji raduje mom poklonu – kazao nam je u telefonskom razgovoru Milomir Glavčić.

On u Srbiji nije bio šest decenija, od dana kada je kao siromašni mladić ostao bez roditelja. Od poratnih godina otišao je iz rodnih brada ispod Kopaonika i krenuo u svet trbuhom za kruhom. Nailazio je na mnogobrojna iskušenja i opasnosti, njegov život je, kako smo više puta pisali, prava filmska priča…

– Bože, da li je taj čovek svestan šta je ovde svojim novcem uradio, da li zna koliko će kupovinom magnetne rezonance mnogima olakšati život u bolesti i doprineti njihovom ozdravljenju. Kad sam se vraćala sa posla baš sam pričala sa pacijentom koji ima bolesnu kičmu, a treba da čeka još tri meseca na pregled u Beogradu. Teško da će tamo i moći da ode – kazala nam je na ovu vest, vidno uzbuđena, dr Jelena Ljubičić, zaposlena u kraljevačkoj bolnici.

Posle ovako obezbeđenog novca uslediće proces nabavke, transporta i montaže aparata pa se očekuje da do kraja ove godine i kraljevačka bolnica, zahvaljujući novom poklonu Milomira Glavčića, dobije tako potreban skupoceni medicinski aparat.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Nadica says:

    Hvala Bogu za njegovo divno srce. Dugo me ovako nesto nije pogodilo. Takve ljude treba docekati sa pocastima i dati im orden SV.Save i ulicu i trg.

  2. Svetislav says:

    Svaka cast. Ulica u Kraljevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *