Гигаватима тесно кроз кањоне

Gigavatima tesno kroz kanjone

6 novembra 2016

cg-gigavatima-tesno_620x0

Osam hidroelektrana snage 293 megavata na reci Morači namerava da podigne kineska kompanija Noriko! Ali ni velika godišnja proizvodnja od 850 gigavat-sati nije umirila i zadovoljila sve, posebno ne one koji strahuju da bi ovaj poduhvat ugrozio okolinu i život oko reke.

Reč je o znatno većoj snazi u odnosu na projekat od pre pet godina, kada je u planu bila izgradnja elektrana Andrijevo, Zlatica, Raslovići i Milunovići, ukupne snage 238 megavata i sa proizvodnjom od 721 gigvat. Tehničko rešenje Kineza predviđa realizaciju projekta u dve faze – prvu Andrijevo i Zlatica, i druga uzvodno od HE Andrijevo. Od osam najavljenih hidroelektrana, pet se nalazi na glavnom toku reke Morače, a za svaku od pritoka je planirana po jedna elektrana.

Dugo se najavljuje podizanje brana na Morači, koliko traje i otpor onih koji se bore za njen spas i spas manastira Morače i celog prostora. Jedan od onih koji se već više od četvrt veka bori protiv tog projekta je istaknuti publicista Komnen Bećirović. Sve je to, podseća Bećirović, posebno ekonomska neisplativost elektrana na Morači i smrtna opasnost od milijardi kubnih metara vode u veštačkim jezerima nad Podgoricom, odavno bezbroj puta rečeno i ponovljeno.

FRESKA

Na svetskoj izložbi u Parizu 1952. godine, freska „Gavran hrani proroka Iliju“ proglašena je za drugu najlepšu na celoj planeti! Ovo delo nepoznatog slikara, nastalo u 13. veku, samo je jedna od znamenitosti manastira Morača, smeštenog na rečici Svetigori, na pola puta između Podgorice i Kolašina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *