Гигаватима тесно кроз кањоне

Гигаватима тесно кроз кањоне

6 новембра 2016

cg-gigavatima-tesno_620x0

Осам хидроелектрана снаге 293 мегавата на реци Морачи намерава да подигне кинеска компанија Норико! Али ни велика годишња производња од 850 гигават-сати није умирила и задовољила све, посебно не оне који страхују да би овај подухват угрозио околину и живот око реке.

Реч је о знатно већој снази у односу на пројекат од пре пет година, када је у плану била изградња електрана Андријево, Златица, Расловићи и Милуновићи, укупне снаге 238 мегавата и са производњом од 721 гигват. Техничко решење Кинеза предвиђа реализацију пројекта у две фазе – прву Андријево и Златица, и друга узводно од ХЕ Андријево. Од осам најављених хидроелектрана, пет се налази на главном току реке Мораче, а за сваку од притока је планирана по једна електрана.

Дуго се најављује подизање брана на Морачи, колико траје и отпор оних који се боре за њен спас и спас манастира Мораче и целог простора. Један од оних који се већ више од четврт века бори против тог пројекта је истакнути публициста Комнен Бећировић. Све је то, подсећа Бећировић, посебно економска неисплативост електрана на Морачи и смртна опасност од милијарди кубних метара воде у вештачким језерима над Подгорицом, одавно безброј пута речено и поновљено.

ФРЕСКА

На светској изложби у Паризу 1952. године, фреска „Гавран храни пророка Илију“ проглашена је за другу најлепшу на целој планети! Ово дело непознатог сликара, настало у 13. веку, само је једна од знаменитости манастира Морача, смештеног на речици Светигори, на пола пута између Подгорице и Колашина.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u