ГЛАС ИЗ РУСИЈЕ: Москва се мора борити за своје стратешке савезнике – СРБЕ

GLAS IZ RUSIJE: Moskva se mora boriti za svoje strateške saveznike – SRBE

21 decembra 2023

U FONDACIJI A.M Gorčakov održana je naučna konferencija posvećen apreliminarnim rezultatima za tekuću 2023. godinu. Događaj su organizovali Međunarodni institut za razvoj naučne saradnje „MIRNAS“, Sistemska strateška analiza „ISAN“ i Orijentalistika Ruske akademije nauka.

U intervjuu Rosijskoj gazeti, predsednica MIRNAS-a, profesorka Katedre za uporedne političke nauke Univerziteta MGIMO MIP-a Rusije, doktorka političkih nauka Jelena Ponomarjova govorila je o tome zašto je izuzetno važno da se Moskva bori za svoje strateške saveznike – Srbe.– Jedan od najvećih stručnjaka za ljudske strasti, Gistav Flober, bio je veoma pesimističan po pitanju budućnosti – prisetila se Ponomarjova.

Budućnost je najgora stvar u sadašnjosti, verovao je Flober.

– Ovaj izraz sam zapamtila s razlogom. Sve procesi koji su se dešavali ove i proteklih godina na Balkanu, mogu dati negativan rezultat u bližoj i daljoj budućnosti. Konkretno, BiH odavno „razvijaju“ Britanci. Tu su aktivni i Amerikanci. Početak političkog progona legitimnog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su pokrenuli Anglosaksonci, veoma je loš signal – istakla je Ponomarjova.

Rekla je da bi voljela da vidi adekvatan odgovor na ovo od strane Rusije, koja je jedan od garanata za mirno rešenje u BiH.

– Očekujem i aktivnije delovanje Moskve. Milorad Dodik je jedan od onih retkih političara koji je iskreno privržen Ruskoj Federaciji i lično je podržavao Vladimira Putina. Vođa Srba, koji je oružjem branio svoju državnost, sada se nalazi u veoma teškoj situaciji. Pokušavaju da ga privedu krivičnoj odgovornosti za nepoštivanje ispolitizovanih odluka takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, čiju kandidaturu za ovu funkciju nije odobrio Savet bezbednosti UN, čime se iskrivljuje istorijska istina. Istorija nas uči da ne možete napustiti svoje saveznike. Moramo se boriti za njih – istakla je ona.

Ponomarjova je naglasila da Rusija ima samo dva saveznika u Evropi – Srbiju i Republiku Srpsku.

– Ekonomski i politički potencijal Srbije je veći, ali su moralne i voljne mogućnosti Republike Srpske mnogo veće. Zato sa bolom i uzbunom posmatram razvoj situacije i rezultate Suda BiH. Ako Milorad Dodik bude osuđen i zabrani mu se bavljenje političkom delatnošću onda će se otvoriti put centralizaciji BiH i dobićemo agresivnu antirusku BiH. To se ne može dozvoliti ni u kom slučaju – istakla je Ponomarjova.

Predsednica MIRNAS-a je u pozitivnom kontekstu ukazala na pobedu koalicije „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ na izborima u Srbiji.– Srpski lider sada pokušava da vodi uravnoteženu politiku, ali je takođe suočen sa ozbiljnim pritiskom NATO i EU – primetila je Ponomarjova.

Prva fraza koju je izgovorio posle pobede svoje koalicije bila je „Naš put je put evropskih integracija“.

– Ovaj put podrazumeva rešavanje situacije oko Kosova i zatvaranje pitanja pridruživanja antiruskim sankcijama. Ne može se isključiti da se Aleksandar Vučić može naći sam (bez podrške Republike Srpske) i prikloniti Briselu do 2025. godine. Dakle, do „poništavanja“ Balkanskog fronta može doći bez ikakve borbe za to sa naše strane. Naravno, Ruska Federacija ima istorijsku podršku srpskom narodu, ali, kao što znate, svako društvo mora biti organizovano. Srbi će biti ciljano uveravani da evropski put obećava svetlu budućnost i prosperitet njihovoj državi. U takvoj situaciji, Moskva treba aktivnije da radi u balkanskom pravcu i da uvek štiti svoje saveznike – zaključila je Ponomarjeva.

Izvor: rg.ru

KOMENTARI3 komentara

 1. RASPUCHIN says:

  Čitaom sam do : "vođa Srba koji je oružjem branio ..." i , naravno , prestao dalje čitati. Draga Jelena , neko Vas je žestoko obmanuo jer je isti taj Dodik bio , za vrijeme rata , dezerter i ratni profiter. Ono na šta Rusija treba obratiti pažnju je uloga Republike SRBske Krajine jer se u Kninu nije branio samo Beograd nego i Moskva.

  • Nešo says:

   Posle Radovana,jedini SRBSKI političar koji ima MUDA. Ako ni zbog čega,onda zbog toga mi se sviđa. Svi ostali lideri ,uključujući i crnogorske lidere na vlasti su NULA(0).ČISTE PODGUZNE MUVE.Znate koliko su moralno i politički ,,čisti''.

 2. Ficko says:

  Odavno je to trebalo. Al ajde, nikad nije kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *