Гласање за ССП – још један српски аутогол у косовској утакмици

Glasanje za SSP – još jedan srpski autogol u kosovskoj utakmici

8 novembra 2015

prof-djikic Aleksandar 54Piše: Aleksandar B. Đikić

Drugi novembar 2015. godine ostaće zasigurno u srpskoj istoriji upamćen kao sumoran, tmurni dan, kakav samo nacionalna izdaja može da priredi. Toga dana grupa građana koja sebe vidi kao predstavnike srpskog naroda u prištinskom parlamentu oduševljeno je glasala za ratifikciju SSP sa EU.

S obzirom na to da je EU organizacija država, ovim glasanjem ta grupa građana koja se naziva Srpskom je najdirektnije i eksplicitno priznala Kosovo kao nezavisnu državu. U to više nema sumnje. Uostalom, Republika Srbija je potpisnik SSP odavno, pa prema tome, barem za nas Srbe – i Kosovo. Pa čemu Srbi u priištinskom parlamentu ratifikuju nešto što je naša država već ratifikovala?

Koji je to toliko uzvišeni cilj pa da Srbi sa Kosova i Metohije nanesu takav udarac svojoj državi i svom narodu? Šta je to navelo pre neki dan u Beogradu ustoličenog predstavnika Srpske liste Slavka Simića da onako egzaltirano obznani da svi Srbi koji sede u prištinskom parlamentu glasaju ZA ratifikaciju SSP? Kada već Haradinaj i Kurti nisu glasali ZA, zar nije najlogičnije bilo da Srbi budu barem uzdržani? Da ih se ne tiče!?

Čemu urušavanje sopstvenog položaja? Zar zamenik predsednika kosovske vlade Branislav Stojanović samo nekoliko sati pre ovog sramnog glasanja nije izjavio da srpski predstavnici „nemaju praktični mehanizam“ da nešto više urade za naše interese?

Ratifikacija SSP je bila snažan praktični mehanizam. Zašto je prokockan? Dokle će Srbi da daju sve da ne bi dobili ništa? Hoće li ovako prokockati i preostala dva „mehanizma“: ratifikaciju sporazuma sa UNESKO i Zakona o oružanim snagama Kosova?

Samo nedelju dana pre ovog glasanja ova grupa građana je boravila u Beogradu. Tada je „obnovljeno jedinstvo“, za mnoge neočekivanim kadrovskim rešenjima, i dato jasno usmerenje: ko, koga i kako treba da sluša. Stoga je za govornicom u prištinskom parlamentu možda časnije i prirodnije bilo videti Aleksandra Vulina, Marka Đurića ili čak i Aleksandra Vučića, nego Srbe koji „nemaju mehanizme“.

Kako god bilo, i ko god bio neposredni učesnik ovog eksplicitnog priznavanja još jedne albanske države na Balkanu, istorija će zapamtiti da su kosovsko-metohijski Srbi glasali za tu državu. Ne grupa, već svi. Ne kočinjenjem, nego konečinjenjem; ne kopolitikanstvom, a ne koapolitičnošću i letargijom… ali svi!

(Autor je predsednik Srpskog nacionalnog foruma)

(NSPM)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *