„Glava dole, ruka gore“

„Glava dole, ruka gore“

5 oktobra 2013

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Već dva dana šef HDZ-a BiH Dragan Čović ni u jednim novinama nije izjavio da se dogovor o sprovođenju presude „Sejdić – Finci“ mora postići jer lideri drugu alternativu nemaju i to je dovoljan razlog da svi budemo zabrinuti. Štaviše, razvoj situacije nakon prvooktobarskog moljakanja Štefana Filea da im da još deset dana da se dogovore uopšte ne ide u prilog ovdašnjim držačima konaca u lutkarskoj političkoj bh. predstavi. Uvek se mogu pravdati da se sve dešava iza kulisa, ali trenutno nemamo nijednu pouzdanu informaciju da su karte izbornih područja u FBiH nacrtane, ili da je pak dogovoreno biranje članova Predsedništva BiH iz tog entiteta putem elektorskog modela. A prošlo je pet dana od novog briselskog roka.

Naizgled, u Republici Srpskoj situacija je opuštena. U Briselu jeste izvojevana neka vrsta velike diplomatsko-političke pobede, jer su u potpisanim principima zastupljeni svi stavovi za koje su se vodeće političke partije iz Banjaluke do sada zalagale. Zato, postoji dovoljno manevarskog prostora da se vratimo unutrašnjim svađama, ozlojeđenosti, glumljenju uvređene mlade, napuštanju sednica skupštine, pripisivanja sebi tuđih zasluga i slično. Teško će se taj običaj iskoreniti, bez obzira na to koliko se jedinstva tražilo na važnim pitanjima za celu Republiku.

Zato je o briselskim principima juče raspravljao krnji parlament. SDS-ovcima bi krivo što njihov lider, ravnopravni učesnik briselskog brifinga, da ne kažemo, ribinga (od ribanje), nije pozvan na sednicu. Nakon što su oni napustili salu, ostali poslanici su posegli za opštim mestima i ponavljanjem floskula o legitmitetu, opredeljenosti, evropskom putu na kojem smo mi (RS), eto, nekakva lokomotiva, a oni (FBiH) balast. Ni reči o tome da li bi novi model biranja članova Predsedništva, ako se usvoji, mogao doprineti da u tom organu sede, na primer, predstavnik ostalih iz RS, jedan ostali iz FBiH i jedan, recimo, Hrvat. Hipotetički gledano, u Predsedništvo bi mogli ući Igor Radojičić, Jakob Finci i Martin Raguž ili Miroslav Mikeš, Dervo Sejdić i Dragan Čović. A time bi bio srušen dobar deo temelja države, jer u njenom najvažnijem organu ne sede, ne tri, nego čak ni dva predstavnika konstitutivnih naroda.

Priznanje treba odati uvođenju novog principa da se o svim ključnim stvarima u zemlji prvo izjasni Narodna skupština RS. Milorad Dodik insistira na jačanju kapaciteta organa u Banjaluci, pa otud ne čudi ni novouspostavljena praksa. Osim za jačanje državotvornih kapaciteta Republike, takav pristup dodatno će obesmisliti ionako besmislen rad poslanika u zajedničkom parlamentu. Jer, ako oni budu morali da glasaju onako kako im Narodna skupština RS naredi, ostaće i bez ono malo posla koji im u mandatu donese nekoliko stotina hiljada maraka. Stoga im neće preostati ništa drugo nego da i rade samo i isključivo po dobro uhodanom principu „glava dole, ruka gore“.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *