Glavne teme na samitu G20 – Sirija i zahladneli odnosi Amerike i Rusije

Glavne teme na samitu G20 – Sirija i zahladneli odnosi Amerike i Rusije

1 septembra 2013

St-Petersburg-1a_1470643cNamera američkog predsednika Baraka Obame da na ovonedeljnom samitu u Sankt Peterburgu (5. i 6. septembar) stavi na dnevni red pitanje Sirije, pokušaj je da popravi svoju situaciju u razgovoru sa predstavnicima „velike dvadesetorice“ pošto su mu i najbliži saveznici otkazali podršku u nameri da kazni režim Bašara al-Asada.

Koliko će Obamini stavovi naići na razumevanje u krugu najrazvijenijih zemalja sveta, videće se vrlo brzo. Ali, ako protiv „prevaspitavanja raketama“ bude većina učesnika samita G-20 u Sankt Peterburgu, onda će eventualno bombardovanje Sirije biti samo Pirova pobeda Baraka Obame.

A samit u severnoj ruskoj prestonici će se, čak i da nije problema Sirije, održati u atmosferi zahladnelih odnosa Amerike i Rusije, ne samo zbog toga što je Moskva dala privremeno utočište američkom prebegu Edvardu Snoudenu, nego i zbog toga što o najaktuelnijim međunarodnim problemima ove dve velike sile imaju različite stavove. Već je ranije objavljeno da nije planiran ni odvojeni susret Putina i Obame u Peterburgu.

Što se tiče „vojnih veza“ između Damaska i Moskve o kojima se često govori, one su uslovljene ekonomskim ispunjavanjem obaveza. Naime, Sirija će od Rusije dobiti devet „migova-29M“ kao i „29M2“ tek 2016. i još tri 2017. godine, izjavili su izvori bliski „Rosoboroneksportu“, državnoj organizaciji koja prodaje vojnu tehniku. Do sada je Sirija za „migove“ uplatila samo 30 posto od sume ugovora. U maju je dolazila delegacija iz Damaska ali nije uspela da nagovori rukovodstvo korporacije MiG da im daju avione na veresiju.

Isto važi i za sisteme „S-300“. Nisu isporučeni iz istih razloga zbog kojih i „migovi“ – Sirija nije platila proizvođačima novac iz ugovora.

Inače, Rusija je već oprostila Siriji značajan dug iz sovjetskog vremena.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *