ГЛАВНИ АНАЛИТИЧАР РОКФЕЛЕРОВЕ БАНКЕ предвиђа панику и немире у свету

GLAVNI ANALITIČAR ROKFELEROVE BANKE predviđa paniku i nemire u svetu

13 septembra 2018

Piše: Ivan DANILOV

ULIČNI neredi, masovna panika, nacionalizacije i nemiri kakve svet nije video već pola veka – termini su kojima budućnost američke i globalne ekonomije opisuje vodeći analitičar banke JP Morgan Marko Kolanovič.

Povodom 10-godišnjice izbijanja svetske finansijske krize (2008-me), mister Kolanovič objavio specijalni anealitički izveštaj u kojem upozorava da su svetska finansijska tržišta pred naletom krize ranjivija nego što su bila pre deset godina.Po njegovoj proceni, dogodi li se „najlošiji mogući scenario“ – kriza će biti tako sveobuhvatna  da će centralne banke velikog broja država morati da nacionalizuju – da bi ih spasile – kompanije koje kriza najviše pogodi.

Pogrešno bi bilo u ovome videti ambiciju jednog analitičara da sebi obezbedi „slavu proroka“.

Problem je u tome što postoje obični analitičari, poznati analitičari, iskusni analitičari i – Marko Kolanovič.

On važi za eksperta koji nije sklon preteranom pesimizmu, ali je uvek tačno predviđao probleme na svetskim tržištima.

Povrh svega, treba imati u vidu JP Morgan, banka koja upravlja sa 2,7 triliona dolara i tradicionalno se smatra porodičnom bankom Rokfelera, status `vodećeg analitičara` ne daje slučajnim ljudima.

Kolanovič ima reputaciju neke vrste matematičara-proroka koji kretanja na tržištima opservira i izračunava kao što astronomi prate kretanje planeta.

Kolanovič upozorava, inače, da se nakon 2008-me naglo povećao broj berzanskih operacija i finansijskih odluka koje donose automatizovani kompjuterizirovani sistemi bez učešća čoveka. A donose ih u deliću sekunde.

Uostalom, po proceni  Aite Group, približno 65% transakcija na američkom tržištu akcija donose kompjuterski algoritmi, a ne ljudi. A ti programi `vrte` trilione dolara.

U te programe ugrađena je instrukcija: „Ako se događa nešto nejasno i nepoznato – prodaj sve i to odmah!“

Okrenimo se prema još jednom proroku krize — Marku Zandiju, glavnom ekonomisti rejting-agencije Moody’s.

On je već opisao i šok do kojeg će doći ukoliko se ponovi svetska finansijska kriza.

Mister Zandi tvrdi da će nova kriza krenuti iz prekreditiranih američkih kompanija jer je borba Federalnih rezervi protiv mehura na tržištu nekretnina proizvela mehur u kreditiranju sumnjivih kompanija.

Potencijalno toksičnog novca u takvim kompanijama ima oko 2,7 triliona dolara i ta suma brzo raste.

Zandi tvrdi: pri daljem podizanju referentne stope i takve kompanije i njihovi kreditori popadaće kao domine.

Moody’s je svoje klijente već upozorio da Sjedinjene Države čeka talas korporativnih defoltova bez presedana.

Taj defoltni cunami u stanju je da izazove paniku na berzama, a od toga će postradati i zemlje koje sa genezom te nove američke krize nemaju nikakve veze. Takva je priroda globalizacije.

Za razliku od 2008-me, nova kriza će u mnogim zemljama izazvati želju da se globalizacija vrati unazad. A ako bude moguće i – da se Vašington izoluje na Američkom kontinentu, da bi se ostatak sveta oslobodio njegovog toksičnog političkog i ekonomskog uticaja.

KOMENTARI7 komentara

 1. Joe says:

  Da li predviđa ili obećava, pitanje je sad?!?!?!

 2. Deda Micko says:

  Doslo vreme da berete sta ste posejali. A sirotinja ce opet platati i ovu novu krizu.

 3. Sasulja says:

  Ameri i zapad naucili na pljacku i legalnu i nelegalnu.Posto i jednoj i drugoj se blizi kraj,mora doci do krize.NJih najvise brine mir u Svetu,jer ameri bez rata ne mogu.Sve dok je stanje tako,dok petro-dolar "funkcionira",nema mira.Ali vreme cini svoje,sve ima svoj pocetak i kraj.

 4. opet ja says:

  Pa naravno da može da predviđa kada je JP Morgan bila vodeća instutcija u stvaranju krize 2008. A kriza će nastupiti kada to Rokfelerima bude odgovaralo, sve ostalo su prazne priče.

 5. milorad says:

  BANKROT, drugim rečima, zapadn a naročito amerčko finansijsko "čudo" je PREVARA od ssamog početka i pošto je ova planeta ograničene veličine ta PIRAMIDA će se sada srušiti:)Oni koji na vreme sklone svoj novac iz kockarnice u njujorku i ulože ga u sopstvenu industriju koju mogu SVOJOM rukom da kontrolišu i dotaknu, u SVOJOJ nacionalnoj enklavi će možda spasiti deo, i obezbediti makar u tom ćošku sveta gde se nalaze kao investitori neki mir i red.Samo male države koje imauj pametne političare i kapitaliste će mirno i koliko toliko neuzdrmano preživeti haos koji dolazi. Da, važno je imati DOBRO NAORUŽANU I ORGANIZOVANU ARMIJU, NE VELIKU ALI FUNKCIONALNU.SVE OSTALE VELIKE GRUPACIJE SU IZUZETNO RANJIVE NA OVAJ HAOS, ZATO KINEZI I RUSI RADE SVE ŠTO JE U NJIHOVOJ MOĆI DA UBLAŽE POSLEDICE GLOBALNOG BANKROTA, KUPUJU ZLATO I SPREMAJU EKONOMIJU ZA RAD U USLOVIMA ISKLJUČIVO DOMAĆEG ZATVORENOG TRŽIŠTA.To što dolazi , taj slom, on se već oseća u celoj latino americi,stvari koje se dešavaju argentini, brazilu, meksiku, tim mnogoljudnim a relativno slabo organizovanim državama su samo blagi uvod i uvid kako će to izgledati.

 6. padre says:

  On mož da jeste sve, što je navedeno u tekstu, ali budući, da radi za Rokfelere, baš mu ne bi verovao!A ako i dođd do toga, to će oni sami namestiti!

 7. NIKOLA says:

  milorade says delomicno si dobro govorio ali nije moguce imati zatvoren sistem to je isto kao covek u kavezu koji se ne krece umret ce.ovde dolazi do odnosa proizvedene robe i novca disbalans u americi takoder kompjuterizinarnih algoritama nitko ne zna taj tecaj nak oji nacin ce regulirati cijene i indexe na svetskom trzistu gde automatski i druge valute padaju sve je pitanje tko zeli i kako druge valute unistiti da bih dolar kreditirao ostale zemlje zauzvrat uzmiao resurse u bescenje PITANJE JE KAKVA SE IGRA IGRA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *