ГЛАВНИ ЕРДОГАНОВ САВЕТНИК УЗДРМАО НАТО ПАКТ: Тежак ударац за западну војну алијансу

GLAVNI ERDOGANOV SAVETNIK UZDRMAO NATO PAKT: Težak udarac za zapadnu vojnu alijansu

20 novembra 2017

Glavni savetnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana – Jalčin Topču – predložio je da Ankara preispita svoje članstva u NATO zbog njegove „neprijateljske politike“ prema Turskoj.

Topču je u ovom kontekstu – verovatno sondirajući reakcije, po Erdoganovom odobrenju – još rekao:

„Iz alijanse prema našem predsedniku (Erdoganu) i našoj zemlji stižu izdajnički i neprijateljski tonovi. To je niskost, to je podlo i sramota koja se pokazala za vreme vojne vežbe NATO na kojoj su sa neprijateljskim namerama iskorišćene fotografija Ataturka i Erdoganovo ime“.

Topču je ovako formulisao preispitivanje NATO-statusa Turske:

„Nije nam potrebna organizacija koja na sve načine pokazuje svoj neprijateljski odnos prema jednom svom članu. Pitanje našeg prisustva toj organizaciji mora da bude hitno razmotreno u parlamentu Turske“.

Glavni Erdoganov savetnik je takođe ocenio da se njegova zemlja stalno suočava sa pritiscima i napadima „sa strane sa koje ne bi smeli da dolaze“, niti da se očekuju.

Ukazao je da je uzrok svemu geopolitički položaj Turske:

„Ovako nisko i nepošteno držanje svedoči o nameri NATO da još zaoštri svoj odnos prema našoj zemlji. Zaista je došlo vreme da turski narod postavi pitanje članstva u toj organizaciji“.

Topču je naveo i da se sve događa u susret turskim predsedničkim izborima koji će biti održani 2019-te.

„Iza svih prevrata i zavisnosti u vojnoj industriji stoji NATO koji nije samo vojna alijansa, nego i nova forma kolonijalizma, političke i ekonomske zavisnosti“.

Topču je izrazio nadu da će narod Turske smoći snage da sa sebe skine „kolonijalnu košulju“ koju sada „pokušava da mu navuče NATO“.

Nešto ranije je turski ministar za odnose sa EU – Omer Čelik – izjavio da je skandal na vojnoj vežbi NATO Trident Javelin u Norveškoj mogao biti provokacija pristalica opozicionog islamskog propovednika Fethulaha Gulena.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Turska nikada nije imala nikakve koristi od NATO, koji je samo zlopotrebljavao njihove teritorije i huskao je protiv Rusije, dok joj zabijao nozeve u leda organizovanjem puceva i stvaranjem Kurdske drzave. Nema nazad.

  2. R.Srpska says:

    Oho, ovo je vec pocelo eksplicitno da se najavljuje :-)))

  3. Kosta says:

    Nikada,ali bas nikada Turska nece napustiti NATO alijansu i ostati jedan na jedan sa Rusijom.Turci imaju iskonski strah od Rusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *