ГЛАВНИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК ШОКИРАО НАЦИЈУ: Ево шта ће бити највећа претња за РУСИЈУ

GLAVNI RUSKI BEZBEDNJAK ŠOKIRAO NACIJU: Evo šta će biti najveća pretnja za RUSIJU

11 marta 2021

OBAVEŠTAJNE službe i snage bezbednosti su za deset godina sprečile dve stotine terorističkih napada u Rusiji, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) i predsednik Nacionalnog protivterorističkog komiteta (NAK) Aleksandar Bortnjikov.

– Za poslednjih 10 godina sprečeno je oko 200 terorističkih napada. Očigledno se radi o hiljadama spasenih života – rekao je on u intervjuu za „Rusku gazetu“ uoči 15. godišnjice Nacionalnog protivterorističkog komiteta.Prema njegovim rečima, ako se 2010. godine sprečilo svega 10 odsto takvih napada, onda se 2018. godine sprečilo već oko 80 odsto, a 2020. godine – 96 odsto.

Direktor FSB-a takođe je naveo da je u zemlji za isti taj period broj počinjenih terorističkih zločina nasilne prirode (poput eksplozija, uzimanja talaca i ubistava) smanjio 260 puta – sa 779 u 2010. godini na tri u 2020. godini.

Bortnjikov je objasnio da je obavljen ogroman posao u okviru međuresornih kompleksnih planova koje je usvojio NAK za suzbijanje ilegalnog prometa oružja, kao i finansiranja terorizma, što je značajno smanjilo resursnu bazu terorizma. S tim u vezi, naglasio je da je „na primeru Rusije, postizanje smanjenja broja terorističkih napada do pojedinačnih slučajeva, uz sprečavanje izvršavanja velikih terorističkih napada sa velikim brojem žrtava, presecanjem većine takvih zločina u pripremnoj fazi – u potpunosti stvaran zadatak koji mi uspešno obavljamo“.

Dodao je da su likvidirane sve vođe banditskih grupa koje deluju na Severnom Kavkazu.

Takođe je upozorio na to da učesnici neodobrenih akcija mogu da postanu mete terorista. Kako je rekao, to nije zastrašivanje, već realna činjenica.

Istovremeno, direktor FSB-a je saopštio da su ruske specijalne službe 2020. godine zaustavile aktivnosti više od 70 terorističkih ćelija u Rusiji.

– FSB redovno otkriva i eliminiše terorističke ćelije u različitim regionima zemlje. Prošle godine ih je bilo 71. Među našim prioritetima su otkrivanje spavajućih ćelija terorističkih i ekstremističkih organizacija, kao i suprotstavljanje militantima koji rade sami, a koji su u poslednje vreme izveli napade već u mnogim državama sveta – rekao je Bortnjikov.

On je dodao da je likvidacija militanata – krajnja mera.

– Naš ključni zadatak je da delujemo blagovremeno, što je ruski predsednik Vladimir Putin istakao više puta, sprečavajući uključivanje novih osoba, pre svega omladine, u terorističke aktivnosti – naglasio je Bortnjikov.

Predsednik Nacionalnog protivterorističkog komiteta govorio je i o internetu, nazivajući ga izvorom različitih pretnji, uključujući i terorističkih, koje koriste mesindžer-aplikacije za širenje nezakonitog sadržaja.

Prema njegovim rečima, zaštita ruskog informacionog prostora se neprestano poboljšava.

– Tako je efikasna saradnja Službe za komunikacije, informacione tehnologije i medije Rusije (Roskomnadzor) i snaga bezbednosti već omogućila ograničen pristup stotinama hiljada materijala terorističke prirode – objasnio je on.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. I Love Jesus says:

    Pretnje Rusiji su "nula" dakle, pre mog komentara. Nema pretnje, jer njihov terorizam je za ruse mala maca. Za Ruse su najveća pretnja sami Rusi, obojena revolucija u koloru, jer Rusi zapravo potpuno isto kao i Srbi žude za zapadom i svim tim "slobodama" jer žele sve da probaju u životu, ako to savladaju biće carevi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *