ГЛАВНИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК УПОЗОРАВА: Прети катастрофа и нови грађански рат

ГЛАВНИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК УПОЗОРАВА: Прети катастрофа и нови грађански рат

18 новембра 2021


Авганистану прети катастрофа и нови грађански рат ако нове власти не успеју да нормализују ситуацију, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.„Ако нове власти у Кабулу не успеју да нормализују ситуацију и ако међународна заједница не пружи ефикасну подршку авганистанском народу – догађаји би могли да се развијају по катастрофалном сценарију, укључујући нову рунду грађанског рата, опште сиромаштво становништва и глад. У Авганистану се данас развија невиђено тешка ситуација, како у војно-политичком, тако и у друштвено-економском смислу“, упозорио је Патрушев на састанку секретара Савета безбедности земаља ЗНД у Москви.

Такође је додао да је неопходно спречити могуће покушаје Сједињених Америчких Држава и њихових савезника да се учврсте на простору Заједнице независних држава.

„Посебно је важно спречити да Авганистан поново постане полигон за непромишљене геополитичке авантуре спољних играча. Имам у виду пре свега покушаје САД и њихових савезника да се под изговором погоршања ситуације у тој земљи учврсте у региону, укључујући и простор ЗНД. Такве иницијативе треба сузбијати у складу са одлукама које су већ донете на највишем нивоу“, нагласио је Патрушев.

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу је Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

KOMENTARI3 коментара

  1. I Love persida says:

    Biće bolje. O pravednom carstvu Božijem.

  2. Petrovgrad says:

    Nisam protivnik Muhamedanske vere, ako nije agresivna i ne zadire u prava ostalih vera. Medjutim to Šerijatsko pravo i zakoni vuku unazad i to mnogo unazad. Jeste njihov izbor u Avganistanu i u to se ne mešam, ali niko ne može mimo sveta, moraju se malo korigovati. Jesu krvavo plaćali ceh pod Amerima, ali to je bio period 20 godina. Dvadeset godina živeli pod jednim pravilima, školovali se, privredjivali, gradili, vaspitavali se i ostalo. Sada odjednom seci sve, ukopaj sve, urniši sve, skidaj sve natpise, reklame, manire, odevanje. Ukidaj muziku, školske programe. Pa to će ih dovesti do uništenja. Nisu se Ameri povukli zato što su ih pobedili bosonogi, daj bože da je tako. Ameri su se povukli, kad su stvorili dovoljno jaku polovinu da krene na drugu polovinu i da se medjusobno unište,a da Ameri ostanu po strani. Orožja imaju za tri države. Sve su to Ameri namerno ostavili, a ne da su u panici ostavili. To je samo tako izrežirano.

  3. E.Lirsch says:

    Ovaj jos priziva "medjunarodnu zajednicu" da pomogne ad se situVacuja stabilizuje. Pametnom dosta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u