ГЛАВНИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК УПОЗОРАВА: Прети катастрофа и нови грађански рат

GLAVNI RUSKI BEZBEDNJAK UPOZORAVA: Preti katastrofa i novi građanski rat

18 novembra 2021


Avganistanu preti katastrofa i novi građanski rat ako nove vlasti ne uspeju da normalizuju situaciju, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.„Ako nove vlasti u Kabulu ne uspeju da normalizuju situaciju i ako međunarodna zajednica ne pruži efikasnu podršku avganistanskom narodu – događaji bi mogli da se razvijaju po katastrofalnom scenariju, uključujući novu rundu građanskog rata, opšte siromaštvo stanovništva i glad. U Avganistanu se danas razvija neviđeno teška situacija, kako u vojno-političkom, tako i u društveno-ekonomskom smislu“, upozorio je Patrušev na sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja ZND u Moskvi.

Takođe je dodao da je neophodno sprečiti moguće pokušaje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da se učvrste na prostoru Zajednice nezavisnih država.

„Posebno je važno sprečiti da Avganistan ponovo postane poligon za nepromišljene geopolitičke avanture spoljnih igrača. Imam u vidu pre svega pokušaje SAD i njihovih saveznika da se pod izgovorom pogoršanja situacije u toj zemlji učvrste u regionu, uključujući i prostor ZND. Takve inicijative treba suzbijati u skladu sa odlukama koje su već donete na najvišem nivou“, naglasio je Patrušev.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

KOMENTARI3 komentara

  1. I Love persida says:

    Biće bolje. O pravednom carstvu Božijem.

  2. Petrovgrad says:

    Nisam protivnik Muhamedanske vere, ako nije agresivna i ne zadire u prava ostalih vera. Medjutim to Šerijatsko pravo i zakoni vuku unazad i to mnogo unazad. Jeste njihov izbor u Avganistanu i u to se ne mešam, ali niko ne može mimo sveta, moraju se malo korigovati. Jesu krvavo plaćali ceh pod Amerima, ali to je bio period 20 godina. Dvadeset godina živeli pod jednim pravilima, školovali se, privredjivali, gradili, vaspitavali se i ostalo. Sada odjednom seci sve, ukopaj sve, urniši sve, skidaj sve natpise, reklame, manire, odevanje. Ukidaj muziku, školske programe. Pa to će ih dovesti do uništenja. Nisu se Ameri povukli zato što su ih pobedili bosonogi, daj bože da je tako. Ameri su se povukli, kad su stvorili dovoljno jaku polovinu da krene na drugu polovinu i da se medjusobno unište,a da Ameri ostanu po strani. Orožja imaju za tri države. Sve su to Ameri namerno ostavili, a ne da su u panici ostavili. To je samo tako izrežirano.

  3. E.Lirsch says:

    Ovaj jos priziva "medjunarodnu zajednicu" da pomogne ad se situVacuja stabilizuje. Pametnom dosta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *