GLAVNI TUŽILAC UKRAJINE PRIZNAO: Prorusi nemaju raketne sisteme „BUK“ sa kojima je oboren malezijski avion

GLAVNI TUŽILAC UKRAJINE PRIZNAO: Prorusi nemaju raketne sisteme „BUK“ sa kojima je oboren malezijski avion

18 jula 2014

Tan2014-7-18_23137946_0_620x0Glavni tužilac Ukrajine Vitalij Jarema saopštio je danas da proruske snage u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ne poseduju ukrajinske raketne sisteme BUK i S300.

„Nakon što je oboren putnički avion, predstavnici vojske su izvestili predsednika države da teroristi nemaju naše raketne sisteme BUK i S300“, rekao je Jarema, prenosi Itar-tass.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je ranije izjavio da je avion malezijske kompanije oboren raketnim sistemom BUK, a predsednik Ukrajine je obaranje aviona okarakterisao kao „teroristički akt“, optuživši proruske snage u Donjeckoj oblasti.

Oni su , medjutim, odgovorili da su malezijski putnički avion oborila dva ukrajinska vojna aviona koja su nadletala region u poslednjih nekoliko dana, navodi BBC.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da su ukrajinske vlasti odgovorne za pad putničkog aviona „Malezija erlajnsa“ iznad istočne Ukrajine, istakavši da se to ne bi dogodilo da Kijev nije ponovo pokrenuo vojnu ofanzivu protiv proruskih snaga na istoku zemlje.

MINISTRASTVO ODBRANE RF: Ukrajinu u zoni katastrofe ima 27 sistema „BUK-M1“

Tvrdnje Kijeva da zenitni raketni sistemi ili avioni Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine 17. nisu gađali vazdušne ciljeve izazvale su ozbiljne sumnje u Ministarstvu odbrane Rusije, prenosi ITAR-TASS.

Prema informacijama ovog ministarstva, u zoni katastrofe nalazile su se Oružane snage Ukrajine koje imaju zenitno-raketne sisteme „Buk-M1”.

„Na severozapadnom kraju Donjecka nalaze se divizioni 156-og zenitno-raketnog puka Oružanih snaga Ukrajine sa 27 sistema „Buk M1” – preciziralo je Ministarstvo odbrane RF.

– Ti sistemi su po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama sposobni da otkrivaju vazdušne ciljeve na udaljenosti do 160 km i da ih pogađaju na visinama većim i od 30 kilometara”.

„Osim toga, u nebu iznad Donjecke oblasti stalno se nalaze avioni Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, koji su opremljeni različitim vrstama raketa. To je neosporna činjenica” – dodalo je Ministarstvo.

Povodom pojave različitih insinuacija, koje se tiču dejstava Oružanih snaga RF u pograničnim oblastima na granici s Ukrajinom, Ministarstvo odbrane RF je saopštilo:

„Sredstava protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Rusije 17. jula nisu delovala u tom rejonu.

Avioni Ratnog vazduhoplovstva Rusije u oblastima koje se graniče s Donjeckim regionom 17. jula nisu izvodili letove.

Te informacije potpuno potvrđuju sredstva objektivne kontrole”.

U Ministarstvu ističu da je malezijski Boeing 777 leteo van zone delovanja PVO RF i da se nalazio u vazdušnom prostoru Ukrajine pod upravom njenog sistema organizacije vazdušnog saobraćaja.

Ministarstvo odbrane Rusije je istaklo da je u cilju sprovođenja objektivne istrage avio katastrofe aviona Boeing 777, koji se srušio na teritoriji Ukrajine, potrebno sprovesti temeljnu istragu, uz angažovanje predstavnika svih zainteresovanih međunarodnih organizacija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *