ГЛАВНИ ВИРУСОЛОГ ИТАЛИЈЕ: „Запањен сам шта раде Британци у вези КОРОНАВИРУСА“

GLAVNI VIRUSOLOG ITALIJE: „Zapanjen sam šta rade Britanci u vezi KORONAVIRUSA“

17 marta 2020

VODEĆI italijanski virolog Roberto Burioni zapanjen je ponašanjem Velike Britanije koja ne pokušava da suzbije virus korona, već pušta da se njim zarazi što veći deo populacije s ciljem sticanja imuniteta, a nastoji da zaštiti samo starije.

„To mi je neshvatljivo ponašanje u vreme kada nema vakcina i kada ne znamo da li će zaraženi nakon ozdravljenja steći imunitet“, rekao je Burioni za agenciju DPA.Burioni, profesor mikrobiologije na milanskom univerzitetu „San Rafaele“, jedan je od prvih italijanskih naučnika koji je upozoravao na pojavu ovog virusa.

Nakon što su Španija, Francuska i Austrija krenule italijanskim putem i počele da uvode drakonske mere ograničavanja kretanja, Burioni tvrdi da cela Evropa mora učiniti isto.

„Potrebni su nam jedinstvo i zajednički pristup. U suprotnom, koji je smisao EU?“, pita Burioni.

On nije siguran da će sa pojavom toplijeg vremena vurus nestati ili da će epidemija oslabiti.

„Nemojte se kladiti u to. O tome još ništa ne znamo“, poručuje Burioni.

Veliki broj obolelih i umrlih u Italiji on objašnjava strukturom italijanskog društva u kome je više starijih i više socijalno aktivnih.

„Ne znamo kada će biti bolje. Situacija se još razvija. Radimo sve što moramo raditi i nadamo se da ćemo za koji dan videti rezultate“, zaključuje Burioni.

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Ovaj govori samo o EU, ostali valjda nisu ljudi. Nikad u EU, nikad u NATO.

 2. Istina says:

  Ko drugi nego anglosaksonci... Oni stvaraju problem svima u svetu...

 3. Slobodanka says:

  Velika Britanija moguće je da zna kakav je virus pušten, pa sada može da dozvoli da se njena populacija zarazi. Ali stariji, izolacijom njih neće moći da zaštite na duži rok, nego oni će potiho i ubrzano umirati. Velika Britanija imaće manji broj penzionera, i manje obaveze po osnovu isplate penzija, što će se dobro odraziti na britansku ekonomiju. Zatim moći će da izjave da su prosečno mlada nacija, i perspektivna nacija. Na ostrvu ludaka jesu moguće ovakve nenormalnosti.

 4. Slobodanka says:

  U Kini pandemija opada, ali zahvaljujući tome što su značajno smanjili kretanja i socijalne kontakte. U kineskom Vuhanu ljudi su izlazili samo radi kupovine i izbegavali su kontakte sa drugim ljudima. Mi te osnovno promene u ponašanju ne prihvatamo, sličniji smo Italijanima. Italijani se nisu odrekli svojih socijalnih kontakata te zato pandemija u Italiji i dalje raste. I ne zna se kad će početi da opada. Najlepše bi bilo da nam ne treba ni kinesko ni italijansko iskustvo, ali od ta dva iskustva lako je odabrati koje je bolje.

 5. Borac protiv korone says:

  Ovaj stručnjak izgleda ne zna da britanci dobro znaju da je ovaj virus rešeto kojim se plaši mečka!

  • Milan says:

   Ne znamo pouzdano ni šta je ovo što su pustili, ali... Moguće je i to da širenje ovog virusa je proba/test koja treba da pokaže kako bi se sve virus širio i da li na takav način mogu efikasno da zaraze odabrane zemlje i/ili celu planetu. A zatim bi pustili sledeću "probu" sa još težim zdravstvenim posledicama i sa većim brojem smrtnih ishoda. Do danas u celom svetu ukupan broj slučajeva zaraženih/obolelih je 197.396, umrlih 7.953, oporavljenih 81.684. Aktivnih slučajeva bolesti (ali u celom svetu) danas ima tek 107.759 od kojih 7.020 slučajeva su veoma ozbiljni/kritični. Ako bi na ovom testu zamorčići (iz blizu 200 država) pokazali ssnalažljivosr te da do kraja ne ostvare značajan broj obolelih, onda ne vredi im da prave novi još otrovniji pokušaj. Narodski rečeno: prdnuli bi im u tu njihovu bolesnu koncepciju. Ali problem je to organizovati u velikim gradovima najviše zbog javnog saobraćaja i dolaska/odlaska na posao.

  • Milan says:

   Danas mi ispričaše ovu šalu, povodom samoizolacije. Nekad smo se nakašljavali da se ne čuje ono kako smo prdnuli. A danas se baš skroz obrnulo: treba da prdnemo tako jako da se ne čuje kako kašljemo. Pa, teže je danas, treba to moći.

 6. Miraš says:

  Milost za Italiju. Nažalost Italija drži mnoge rekorde po broju obolelih i umrlih. Po broju ukupnih slučajeva prva je Kina (80.881), a druga je Italija (31.506). Medjutim po broju ukupnih slučajeva na 1 milion stanovnika ubedljivo na prvom mestu je Italija 521,1/1 milion stanovnika. Po broju danas ukupno aktivnih slučajeva bolesti prva je Italija 26.062, zatim Španija 9.871, Iran 9.792, Nemačka 9.135, Kina 8.940, Francuska 6.953, Južna Koreja 6.838. Po broju novoevidentiranih slučajeva prva je Italija +3.526 dok u Kini je danas +21. Po novim smrtnim slučajevima prva je Italija +345, zatim Španija + 168, Iran +135, dok Kina je danas na sedmom mestu sa + 13. Iz "Report coronavirus cases" sa "wordometers info".

  • Roy says:

   A odakle ti taj info? Lupas gluposti i pozivas se na SZO. Virus uopste nije opasan. Obicna gripa. Kako vas nije sramota trbe i ovu budaletinu Slobodanku da tako lupate i mlatite glupsti. Znaju Englezi sta je to, znaju i Rusi i Turci, Bjelorusi, Brazilci i ostali, samo nase budaletine vjeruju u podvale tajne svjetske elite.

   • Miraš says:

    Ima više njih koji objavljuju ovu statistiku, a podaci su slični. ... Rusi su prilično brzo ukinuli saobraćaj sa Kinom, a sada ukidaju letove prema Evropi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *