ГЛАВНОКОМАНДУЈУЋИ ВАЗДУШНИХ СНАГА РУСИЈЕ: Уз ово оружје, ни птица неће моћи да пролети! (ВИДЕО)

GLAVNOKOMANDUJUĆI VAZDUŠNIH SNAGA RUSIJE: Uz ovo oružje, ni ptica neće moći da proleti! (VIDEO)

18 aprila 2017

Glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, general-pukovnik Viktor Bondarjev najavio da će ruska vojska uskoro dobiti nove sisteme S-500 koji predstavljaju univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja projektila na velikim visinama. Novi sistem može da presretne balističke rakete, ali i da pogodi avione, helikoptere i krstareće rakete.

Specifičnost geostrateškog položaja Rusije se sastoji u tome da glavnu pretnju po njenu vojnu bezbednost čine sistemi  vazdušno-kosmičkih napada inostranih država. Iskustvo vojnih konflikta u nekoliko poslednjih decenija pokazuje da nije dovoljno da se razvijaju samo odbrambene snage.

Zbog toga zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Gumjoni tvrdi da vazdušno-kosmička odbrana Ruske Federacije mora biti aktivna, mobilna i mora da nosi ofanzivni karakter. Gumjoni ističe i da ruske snage moraju biti opremljene tako da mogu da unište protivnička sredstva napada u letu, da poraze avijaciju neprijatelja stacioniranu na aerodromima, kao i nosače visokopreciznog oružja, ali i da mogu da neutrališu orbitalne grupe kosmičkog naoružanja protivnika.

Gumjoni podseća da su Vazdušno-kosmičke snage imaju zadatak da štite državu od napada iz vazduha i svemira.

– Nakon što su Amerikanci, bez najave, raketama tipa ’tomahavk‘ zasuli sirijski aerodrom, vredelo bi zamisliti se nad pitanjem — a šta ako sličan napad bude izvršen na teritoriji Rusije? Kako bi i čime Vazdušno-kosmičke snage trebalo da reaguju na slične pretnje? – pita se zamenik glavnog komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Zato možemo da konstatujemo da nije slučajno što je baš ovih dana glavni komandant Vojno-kosmičkih snaga RF Viktor Bondarjev najavio da će vrlo brzo ruska vojska dobiti nove sisteme S-500 koji upravo zadovoljavaju sve zahteve koje je Viktor Gumjoni naveo.

S-500 predstavlja novu generaciju PVO raketnih sistema „zemlja-vazduh“. To je univerzalni kompleks dalekog dometa i presretanja projektila na velikim visinama uz povećan potencijal protivraketne odbrane. Sistem S-500 može da presretne balističke rakete, ali i da pogodi avione, helikoptere i krstareće rakete.

Po svojim karakteristikama S-500 značajno prevazilazi mogućnosti prethodnika S-400, ali i američkog konkurenta „Pejtriot advensd kejpabiliti 3“.

Viktor Baranec, ruski vojni publicista i pukovnik u penziji, za Sputnjik precizira koje su to karakteristike.

– Glavna osobina S-500 je jedinstveni sistem koji će objediniti i PVO i PRO funkciju. Čak i da niste vojno potkovani, razumete da se ovde radi o dve sfere: protivvazdušnoj, odnosno o vazdušnom prostoru neposredno oko Zemlje i o protivraketnoj odbrani, a tu se već radi o svemiru. Zato je ovo prvi sistem koji će moći da lansira rakete do bliskog svemira i on tu ima jedan cilj: da neutrališe interkontinentalnu balističku raketu protivnika – navodi Baranec.

Kako ističu vojni eksperti, taktičko-tehničke karakteristike sistema S-500 daju mogućnost da se sa Zemlje otvori direktna paljba po satelitima protivnika, kako bi oni bili bespogovorno uništeni. Na to ukazuje i general Gumjoni koji ističe da sistem ima zadatak da „neutrališe efikasnost orbitalne grupe kosmičkog naoružanja protivnika“. Zato bi trebalo razmisliti o tome šta bi se dogodilo sa raketama „tomahavk“ koje se navode isključivo putem signala navigacionog sistema Dži-Pi-Es, ako bi svi sateliti tog navigacionog sistema bili u trenutku uništeni.

Viktor Baranec navodi i druge prednosti raketnog sistema nove generacije:

– U sistemu S-500 je realizovan kompleks takozvane diferencijacije rešavanja zadataka. Dok su kod prethodnog sistema S-400 sve rakete jednake, novi sistem ima rakete koje su predviđene za uništavanje različitih ciljeva. S-500 za razliku od prethodne verzije može da pogodi satelit na niskim orbitama i da mnogo efikasnije uništi bojevu glavu neprijateljske rakete. Raketa najnovijeg sistema leti brzinom većom od 7 kilometara u sekundi i može istovremeno da gađa 10 ciljeva, dok je S-400 mogao da gađa samo 6 ciljeva. Domet raketa koje čine najnoviji raketni sistem je čak 600 kilometara i u tom smislu nijedan drugi sistem ne može da se poredi sa S-500 – ocenjuje Baranec.

Načelnik Vojne akademije vazdušno-kosmičke odbrane, general-potpukovnik Vladimir Ljaporov ističe da se još od prošle godine sprovodi obuka stručnjaka koji će moći da upravljaju sistemom S-500. Sada je samo pitanje trenutka kada će ti sistemi postati deo naoružanja ruske vojske.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. goran says:

  Cim se mnogo hvale znaci da oruzje nece biti upotrebljeno. Rusi su predvidljivi plasljivci.

  • Veliki KROprdac says:

   Nema vecih plasljivaca od nato plasljivaca koji ne smeju da napadnu Rusiju, evo Krim vec 3 godine,sta ameri rade?

  • RS says:

   "pametnjaković".....

 2. M says:

  Vidim,dobro ce gadjati-unistavati svemirske ciljeve,sto je ok.Zanima me kako ce otkrivati-unistavati neke jednostavnije ciljeve,npr.avionapad kakvim su prije par dana izraelci probili ruski S-300 i izbombardirali zeljene ciljeve u Damasku?!?

 3. goran says:

  Uzdaj se u svoju pamet i iskustvo, budi pametnjakovic. Da ne bi bio zaslepljeni rusofil, neko ko ocekuje da mu drugi resi zivotne probleme.

 4. Jaooo says:

  Zar im treba da vide neki napad od amerikanaca da bi reagovali , jbg. , stvarno , kasnite braćo Rusi kasnite , ako ne mogu da izađu na kraj sa prevaziđenom tehnologijom šta će biti sa novom koju će sotone da izbace prilikom napada na vas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *