Glavnu reč u Siriji drži mlađi Asadov brat, Maher!?

Glavnu reč u Siriji drži mlađi Asadov brat, Maher!?

11 septembra 2013

220px-Maher_al-AssadOd kako su nemačke službe obelodanile da sirijski predsednik nije naredio napad hemijskim oružjem, sve je više onih koji se pitaju ko je glavni moćnik u Siriji.

Pre dva dana je državni sekretar SAD Džon Keri izjavio u Londonu da nema sumnje da je Asadov režim odgovoran za napad hemijskim orućjem, jer takvu vrstu naoružanja kontrolišu Asad, njegov brat i jedan general.

CNN piše da su se nakon takvih, ali i sličnih navoda, pojačale sumnje da Asad više nema potpunu kontrolu nad bezbednosnim organima i da je lako moguće da je hemijski napad na svoju ruku naredio njegov mlađi brat Maher, koji je zapovednik predsedničke garde. Njega analitičari opisuju kao nemilosrdnijeg i daleko brutalnijeg od svog brata koji je na vlasti, piše dalje CNN, a prenosi T-portal.

„Maher al-Asad je taj koji je zadužen za održavanje režima na vlasti“, rekao je za CNN Džošua Landis sa Univerziteta u Oklahomi. To je uloga u kojoj on naizgled uživa, a jedan analitičar koji je bio na sastanku s Maherom opisao ga je kao „čoveka koji želi da izgleda poput mafijaša: tamno odelo, naočale i zalizana kosa“.

I Ted Katouf, bivši američki ambasador u Siriji je kazao da Maher Al Asad sebe smatra glavom porodice.

Zvanično, Maher je zadužen za komandovanjem dvema najelitnijim sirijskim vojnim jedinicama- Četvrtom oklopnom divizijom i Republikanskom gardom. On je takođe i vođa Šabiha policije, grupe režimskih piona sastavljenih od uglavnom manjinskih alavita, muslimanske sekte kojoj pripada i porodica Asad. Šabiha je postala ne samo ključni deo borbe režima protiv pobunjenika, već su i njeni pripadnici odgovorni za masakr sirijskih civila, kažu sirijski analitičari.

Džošua Landis sa Univerziteta u Oklahomi kaže za CNN da je Maher na čelu najbrutalnijih boraca, kao i da je jednako tajanstven koliko je i brutalan. „O njemu znamo jako malo“, dodao je Landis.Maher Al Asad nalazi se najčešće na terenu i izbegava telefonske razgovore. Postoji vrlo malo fotografija na kojima je i on, a većina ih je nastala na sahrani njegovog i oca Bašara Al Asad, Hafeza al-Asada 2000.

Maher, je naime i poslednji preživeli Bašarov brat. Stariji brat Basil (1962.-1994.), koji je trebalo da nasledi pokojnog Hafeza na predsedničkoj funkciji poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Damasku 1994. godine.

Mlađi Majid (1966.–2009.), inženjer elektrotehnike koji je patio od psihičkih bolesti, nije se bavio politikom, a umro je nakon duge bolesti. Najstarija sestra Bušra navodno je okrenula Bašaru leđa i preselila se u Ujedinjene Arapske Emirate.

Čak je i Maherovo trenutno fizičko stanje nepoznanica. Mnogi veruju da je bio povređen, a nagađa se čak i da je izgubio nogu tokom napada 2012 . Drugi veruju da mu je nakon napada paralizovana ruka. Međutim, ništa se službeno ne zna jer otada nije viđen u javnosti. A sa misterijom dolazi i legenda, ocenjuje CNN.

Jedna od najčešćih priča koje su kružile o Maheru uključuje njegovu sestru Bušru koju je on navodno želeo da oženi čovek koji je već imao decu iz prethodnog braka. Za predsedničku porodicu to bi bio velik skandal, pa je Maher navodno ubio tog čoveka tokom svađe, piše CNN.

„I dok Bašar nastoji da stvori pozitivnu sliku o sebi sirijskoj javnosti, na Mahera svi gledaju kao na jednu od glavnih sila iza prestola koja obavlja sav prljav posao“, rekao je Landis.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *