Главосјече из Босне

Glavosječe iz Bosne

16 avgusta 2015

121139_zarko-markovic-1_89fPiše: Žarko Marković

Jedna od žrtava prošlogodišnjih poplava u BiH bila je i Hanifa Čelebić, iz zaseoka Čelebići, nedaleko od Vlasenice. U klizištu koje je odnijelo dvije kuće i lokalnu džamiju, nastradala je i starica. U danima kada je nesreća marljivo radila na ujedinjenju zavađenih naroda, jedan federalni dnevni list je uz informaciju o pogibiji, objavio i detalj da je Hanifa „preživjela genocid u Srebrenici“ i da je bila povratnik u svoje mjesto.

Ustaljeni sarajevski ritam guranja genocida u oči Srbima dobio je tih dana nove note. „Preživjela genocid, stradala u klizištu“, bio je naslov teksta, kreiran po principu „gdje god vidiš zgodno mjesto, ti genocid posadi“. Taj princip, u danima uoči i netom poslije ovogodišnje komemoracije u Srebrenici, i nezainteresovanima je bio vidljiv golim okom. Sklonost da svaku nesreću u ovoj zemlji dovodi u vezu sa genocidom toliko je obuzela medijsko i političko Sarajevo, da sa tog puta jednostavno povratka nema.

Obuzeto i autistično, isto to Sarajevo burno reaguje kada neko drugi, neku drugu nesreću dovede u kontekst sranja koja su se u Bosni dogodila, ili se događaju. Slučaj pogubljenja nesrećnog Tomislava Salopeka u Egiptu jedan je od najboljih primjera. Otkako je IDIL počeo da sije strah po Bliskom istoku, Africi, dijelu Evrope i postao svjetski problem, mogu se čuti i pročitati i komentari da je ova teroristička organizacija, uslovno rečeno, začeta u BiH, prije dvadeset i kusur godina, kada je Alija Izetbegović uvezao mudžahedine da, valjda, brane Bosnu, od njenih stanovnika Srba. Oni koji u istu ravan stavljaju stradavanje u klizištu i genocid se obično kretenski namršte i negoduju na dovođenje u vezu IDIL-a sa mudžahedinima.

A ne bi trebali. Klizište je klizište, nezavisno od genocida, i potrebe da se spomene, a Hanifa Čelebić bi na tom mjestu vjerovatno poginula i da je 50 godina živjela u inostranstvu pa se vratila u rodno mjesto. Ali, čak i da uzmemo da je, u tom trenutku, bitno to što je „preživjela genocid“, onda je ono što su mudžahedini radili ovdje od 1992. do 1995. i te kako bitno za shvatanje onoga što radi IDIL. Jer, gospodo, mudžahedini su u Bosni odsijecali srpske glave dvadeset godina prije nego što su u Egiptu odsjekli jednu hrvatsku. I njih ste zvali braniocima Bosne, iako su došli iz Jemena, Sirije ili Saudijske Arabije, dok ste one rođene u Zenici ili Travniku označili kao agresore. I da, ideologija tih vaših „branilaca“ je ista kao što je danas ona koju propagiraju glavosječe u Egiptu. I možete vi koliko god hoćete da to negirate, mrštite se i budete autistični, ali odsječene srpske glave će vam biti podsjećanje koliko ste, u stvari, licemjerni i bez obraza.

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *